השתלת שיניים: מה יגרום להליך להיכשל?
השתלת שיניים היא אחת מהפרוצדורות הנפוצות בתחום הטיפול בשיניים. לרוב היא גם מאוד מצליחה, אולם ישנם מקרים בהם היא עלולה להיכשל. רופא שיניים מסביר מהן הסיבות הנפוצות ואיך ניתן למזער את הנזקים למינימום?
השתלות שיניים הן חוד החנית של רפואת השיניים בישראל. למעשה, ביצוע השתלות שיניים בישראל לנפש הוא מהגבוהים בעולם. שתלים דנטליים באים לפתור מצב של חוסר שיניים, משלימים את השיניים החסרות או מקבעים תותבות נשלפות.
עוד סיפורים חמים – בפייסבוק שלנו
אנשים רבים הסובלים מחוסר שיניים או מתותבות מציקות מתקשים לחייך, לאכול, או אפילו לדבר עם התותבות שאינן קבועות בפיהם. השתלות שיניים מסייעות לפתור את המצוקה, ומכיוון שגם עלותם איננה מבוטלת, היא הענף היוקרתי ביותר, ובלב המחקר והקונצנזוס הדנטאלי.
עוד כתבות על בריאות השן
האם הלבנת שיניים מזיקה? 11 מיתוסים
שתלים בשיניים: איך באמת נקבע מחירם?
מומחה עולמי: 5 עצות לשמירה על החניכיים
לשתלים דנטליים הצלחה גבוהה. לפי מחקרים מדובר על אחוז הצלחה ממוצע של כ-95% לטווח של 5 שנים, ובערך 82% לטווח של 20 שנה. עם זאת, יש להם גם סיכוי להיכשל, ויש להם מספר סיבוכים אפשריים. הרוב המכריע של הסיבוכים הנ"ל יכול להימנע אם השתלות שיניים מבוצעות על ידי רופא שיניים מיומן וזהיר, או על ידי מומחה.
סיבוכים עקב מחלות רקע
פוסלן ואקטונל: אלו הן תרופות ממשפחת הביספוספונטים. תרופות אלו ניתנות לאנשים הסובלים מאוסטיאופורוזיס (דלילות עצם). מחקרים הראו שבחלק מצומצם של המקרים, טיפול כירורגי בפה, אפילו אם מדובר בעקירה פשוטה, עשוי להוביל לנמק בעצם הלסת.
נמק כזה מלווה בכאבים לא מבוטלים, ויש צורך לעבור טיפול הכולל מתן אנטיביוטיקה לכמה חודשים על מנת להיפטר מהבעיה. ניתן היום לנסות ולחזות מראש את הסיכוי להתפתחות נזק כזה באמצעות בדיקת דם פשוטה המכונה CTX.
סוכרת: אצל אנשים הלוקים בסוכרת יש סיכוי גבוה יותר לכישלון של שתלים. הסיבה לכך נעוצה בהתכווצות כלי הדם בפה, ועקב כך אין ריפוי טוב של האזור לאחר ההשתלה. אצל אנשים אצלם הסוכרת מאוזנת ניתן לבצע שתלים בקלות וללא חשש.
ערכי בדיקת הדם הרלבנטיים הם המוגלובין A1C עד 7.2 או פחות מכך. ניתן לבצע גם עם ערכים גבוהים יותר, אולם יש לקחת בחשבון שאז הסיכויים להצלחה לטווח הארוך נמוכים יותר.
סרטן: לאנשים שעברו הקרנות לאזור הפנים או קיבלו כימותרפיה, יש סיכוי נמוך יותר להצלחה של השתלות שיניים בשנתיים שלאחר סיום הטיפולים. רצוי לחכות עד לאחר חלוף התקופה ולבצע רק אז.
מחלות חניכיים: מחלת חניכיים היא בדרך כלל על רקע חיידקים הקיימים בהם, ואותם חיידקים יכולים לתקוף גם את השתלים החדשים בפיך ולגרום לכישלונם. חשוב מאד לשמור על היגיינה אורלית טובה. על רופא שיניים לוודא טיפול מקביל במחלת החניכיים תוך ביצוע ההשתלות.
סיבוכים עקב הרגלים של המטופל
שחיקה חזקה: כאשר אדם שוחק שיניים או חורק אותם באגרסיביות נוצר עומס גדול על השתלים. עומס כזה עשוי להתבטא בספיגה של העצם התומכת בשתלים, ולעיתים אף בשבירתם.
על רופא שיניים החפץ לבצע השתלות שיניים אצל אדם עם הרגל כזה לאבחן קודם כל את המצב, ואז לנסות ולתת יותר תמיכה לכתרים או לתותבות שהוא מבצע באמצעות יותר שתלים.
עישון ואלכוהול: עישון ואלכוהול גורמים לכיווץ של כלי הדם בפה ולפיכך מפחיתים את הסיכוי להצלחת השתלים לטווח הארוך. עם זאת, בניגוד למקובל בעבר, ניתן היום לבצע השתלות שיניים גם למעשנים, אם כי יש ליידע אותם כי הסיכוי להצלחה יורד.
סיבוכים הקשורים למיומנות הרופא
פגיעה בעצם הלסת: החדרה לא נכונה של השתל עשויה לגרום לסדקים ושברי בעצם הלסת. במידה שבמהלך השתלה קרה אירוע שכזה, ניתן בדרך כלל לבנות את העצם שנפגעה מחדש, ולחזור ולנסות לבצע בה את ההשתלה שנית לאחר מספר חודשים.
פגיעה בסינוסים של האף בלסת העליונה: החדרה לא זהירה של שתל בחלק האחורי של הלסת העליונה עשויה לגרום לחדירה אל תוך חלל האוויר המכונה הסינוס המקסילרי. חדירה אל מבנה זה בלסת עליונה עשויה להוביל לזיהום בסינוס, ובמקרים חריגים גם לכך שהשתל "יברח" אל תוך החלל וישוטט שם.
להוציא שתל מתוך החלל הוא תהליך מורכב ולא נעים במיוחד. ניתן למנוע בקלות מקרים כאלה אם רופא שיניים מיומן עובד בזהירות ונעזר בצילומי סיטי מפורטים העוזרים לו להתמצא בחלל הפה.
פגיעה בעצב בלסת התחתונה: בלסת התחתונה עובר עצב שמספק את התחושה למחצית מן השפה התחתונה. החדרה עמוקה מדיי של שתל באזור האחורי של הלסת התחתונה עשוי להוביל לפגיעה בעצב זה, ולאבדן התחושה בשפה. שוב, גם מקרה זה ניתן למניעה באופן כמעט מוחלט אם מבצעים את הטיפול אצל רופא שיניים מיומן, הנעזר בצילומי סיטי.
לסיכום,
השתלת שיניים כמו כל טיפול רפואי אחר, היא תהליך בטוח ועם סיכויי הצלחה גבוהים. עם זאת יש לזכור כי התהליך איננו נעדר סיבוכים, אך קל להימנע מהם אם מבצעים השתלות שיניים אצל רופא שיניים מיומן, או מומחה.
אבחון נכון של המצב, שימוש בצילומי סיטי ויד מיומנת ימזערו את הסיכוי לנזקים כמעט לאפס, ויסייעו להצלחת התהליך.
הכותב הוא רופא המבצע השתלות שיניים