הישראלים מהמאושרים בעולם - זה ייתכן?
תוחלת חיים גבוהה, עלייה בתוצר לנפש, עזרה הדדית וחופש בחירה: מהם הפרמטרים שהובילו את ישראל לצמרת מדד האושר העולמי, וכיצד אפשר להסביר את הביקורת של הישראלים על המצב במדינה? דעה
בשנים האחרונות מתחזקת ההבנה בקרב כלכלנים כמו גם בקרב מקבלי החלטות בכירים שמה שבאמת חשוב הוא בעצם האם אזרחי המדינה מאושרים. במדינות רבות החלו לחקור מה הופך את האזרחים למאושרים וכיצד ניתן להשיג את המטרה החמקמקה הזו.
- כמה אתם מאושרים? הסלפי יגלה
- מדד האומללות: איזה עם סובל הכי הרבה?
- מחקר מצא: באיזה גיל מפסיקים להיות מאושרים?
- עוד סיפורים חמים – בפייסבוק שלנו
תשובות לכך מתחילות להופיע. מדד האושר העולמי לשנת 2013 אינו רק מדרג את המדינות אלא גם מספק תובנות. בפתיח הדו"ח, שנבנה ע"י שלושה חוקרים מארה"ב, קנדה ואנגליה (שהתאגדו באוניברסיטת קולומביה) מציינים הללו שהעולם מצוי בעיצומו של ויכוח עקרוני על מטרות המדיניות הציבורית ובעיקר מה צריכות להיות מטרות הפיתוח העיקריות לשנים 2015 עד 2030. דו"ח האושר העולמי מוצע כתרומה לוויכוח הקריטי הזה.
עוד ביולי 2011 קבעה העצרת הכללית של האו"ם שעל מדינות למדוד את אושרם של תושביהן. באותו זמן פורסם גם מדד האושר העולמי הראשון, וארגון המדינות המתועשות, ה-OECD, קבע קווים מנחים לאמות מדידה בינלאומיות של Well Being. מדובר במנוח שאין לו מקבילה טובה בעברית, אך כוונתו לרְווָחָה, מצב של הרגשה טובה ובריאות.
מדד האושר נבחן ע"פ קריטריונים המדרגים את רגשותיהם ואת חייהם של בני האדם. החוקרים חילקו את המדידות לשלושה סוגים עיקריים: רגשות חיוביים לגבי היום שקדם למועד השאלון, רגשות שליליים לגבי היום שקדם לו והערכה לגבי החיים של האדם כמכלול.
מגמות האושר בעולם
שאלון מדד האושר נבדק על תושבי 156 מדינות בעולם. מאז משבר 2008, מתרחש שיפור בתחושת האושר בקרב רוב תושבי מדינות העולם, יד ביד עם ההתאוששות הכלכלית. השיפור הינו איטי אך חד כיווני. רוב תושבי כדור הארץ מרגישים קצת יותר מאושרים מאשר לפני חמש שנים.
בולטים בשינוי המגמה הזה הינם תושבי מזרח אסיה ודרום אמריקה, שהשיפור הכלכלי האיטי אך המתמשך בארצותיהם מגביר את תחושת האושר אצלם. עלייתו של מעמד ביניים בארצות אלו, כאשר לפני כן רוב האוכלוסיה היתה ענייה, הינו גורם מפתח בהבנת המגמה.
היוצאים מן הכלל, ובאופן מובהק, הינם תושבי ארצות ערב המשתתפות ב"אביב הערבי". כמעט בכל ארצות ערב קיימת הידרדרות ניכרת בתחושת האושר של התושבים. במדד נבחנו סדרה של מדינות ערביות, כולל העשירות שבהן, וכולן יצאו נמוכות בדירוג. למעשה, במרחב שמסביבנו שורר חוסר ניכר באושר: במיוחד בולטות מצרים (מקום 130) וסוריה השרויה במלחמת אזרחים כבדה מזה שלוש שנים (מקום 148 מתוך 156).
גם האירנים מאד לא מאושרים – מקום 115 בעולם, כמו גם הסינים שאינם מאושרים באופן יחסי: "בית החרושת של כדור הארץ" מדורג במקום ה-93. האמריקנים נמצאים במקום ה-17, הבריטים במקום ה-22, הצרפתים במקום ה-25 והגרמנים במקום ה-26. באופן ממוצע המאושרים ביותר הינם תושבי המדינות הסקנדינביות.
לנו טוב, אבל לאחרים הרבה פחות טוב
כעת נעבור להפתעה: הישראלים מדורגים במקום ה-11. משמע, תושבי ישראל הינם מהמאושרים בעולם!!! עוד מתברר, כי קיים קשר חזק בין מדד האושר העולמי לבין מדד הפיתוח האנושי של האו"ם - בו ישראל מדורגת במקום ה-16. כאן נשאלת שאלה רבתי מבחינתנו, איך זה בכלל יכול להיות שאנחנו נמצאים בצמרת מדד האושר?
אחת התשובות האפשריות לשאלה זו היא שזה לא שלנו כל כך טוב - פשוט לאחרים הרבה פחות טוב. יש אמת מסוימת בתשובה הזו. העולם שאחרי משבר 2008, בעיקר העולם המערבי שחווה את עיקר המשבר, אינו אותו עולם. האנשים במדינות המערביות מרגישים הרבה פחות טוב בכל הנוגע למצבם האישי וניתן בהחלט להניח שאילו מדד זה היה נבחן לפני עשר שנים ישראל היתה במקום יותר נמוך, בעיקר מפני שבמדינות מערביות אחרות התחושות היו אז יותר טובות.
אבל עיקר ההסבר על פי דו"ח מדד האושר, בכל הנוגע לישראל, הינו שאיכות החיים במדינה, ההתפתחות הטכנולוגית והכלכלה הישראלית מצויות במגמה ארוכה וחזקה של שיפור מתמיד לאורך עשר השנים האחרונות. משמע, יתכן ואחרים בעולם המערבי מרגישים קצת פחות טוב מבעבר, אבל הישראלים מרגישים הרבה יותר טוב מבעבר.
זה אולי מפתיע על רקע התחושה הקיימת לכאורה בציבור הרחב, שהמצב במדינה ממש לא טוב. אחד ההסברים הוא לדעתי פסיכולוגי תרבותי: ישראלים אוהבים להתלונן, ישראלים אוהבים לבקר את המדינה, ישראלים חושבים שהדשא של השכן ירוק יותר. דו"ח האושר העולמי, כאמור, טוען אחרת.
כיצד מדינות נעשות מאושרות?
המחקר מציין כי המדינות המאושרות בעולם הגיעו לכך בעקבות שילוב של תוחלת חיים גבוהה יותר, תוצר לנפש גבוה, תנאים סוציאליים, "היכולת להסתמך על מישהו בעת צרה אישית", נדיבות ברמה האישית, חופש לבצע בחירות בחיים ותחושה נמוכה יותר של שחיתות ציבורית. ברוב הפרמטרים האלו ישראל דורגה במקומות מאד גבוהים.
תוחלת החיים בישראל לגברים הינה השניה בעולם ולנשים מקום 11. התוצר לנפש בישראל עלה באופן דרמטי בשנים האחרונות והינו גבוה מאד ביחס לרוב מדינות העולם, מקום 26 על פי החישובים האחרונים. התנאים הסוציאליים בישראל, על אף כל הביקורת הציבורית, מקבלים מקום טוב באמצע במדד האושר. ככל הנראה, המערכת הסוציאלית בישראל עדיין טובה יחסית, וזו מסתבר תחושת הציבור הרחב.
ב"יכולת להסתמך על מישהו בעת צרה אישית" קיבלה ישראל את אחד הציונים הגבוהים בעולם – זאת אומרת, העזרה ההדדית והערבות ההדדית טבועים עמוק בדנ"א הישראלי. מתברר גם שתושבי ישראל ניחנים ברמת נדיבות גבוהה יחסית. הישראלים גם חשים שיש להם חופש בחירה לעשות ככל העולה על רוחם בכל הנוגע לצורת החיים בה ירצו לחיות ולבחירות העתידיות שלהם כבני אדם. מן הדו"ח עולה שדירוג האושר של ישראלים נפגע בעיקר בגלל התחושה הרעה הנוגעת לשחיתות ציבורית.
חשיבות לא פחותה יש לייחס לנתוני המגמה: מחקר דו"ח האושר העולמי מציין שברוב הפרמטרים המצב בישראל הולך ומשתפר ביחס לעבר (על אף מחירי הנדל"ן הגבוהים...).
השפעות אפקט האושר
המחקר מראה בבירור הוכחות נרחבות לכך שאנשים שמחים יותר, שיש להם חיים מספקים יותר ושסביבם חיים אנשים מאושרים יותר, הינם בסבירות גבוהה יותר להיות גם בריאים כעת ובעתיד, להיות יצרניים ויצירתיים ובעלי קשרים חברתיים טובים. תועלות אלו בתורן זורמות לבני משפחותיהם, לסביבתם הקרובה, למקומות עבודתם ולקהילותיהם, וזאת לטובת הכלל.
לא פלא אם כן שקיימת דרישה גוברת בעולם שמדיניות ציבורית תהיה קשורה בטבורה למדד האושר בכל מדינה, ושראשי מדינות דוגמת גרמניה, בריטניה ודרום קוריאה החליטו לשים להם כמטרה מוצהרת לשפר את תחושת האושר של אנשי מדינותיהם.
הגורם החזק ביותר לחוסר אושר
דיכאון מתמשך התגלה כגורם שמסביר הכי טוב מצב של חוסר אושר (כמה לא מפתיע). מסתבר שמדובר בנתון מדהים לפיו כ-10% מתושבי העולם מצויים בדיכאון מתמשך, והמצב הזה חוצה עמים ויבשות ואינו מתמקד בעולם השלישי בלבד. חלק מן הדיכאון הינו קליני ומחייב טיפול תרופתי, ובחלק מן המדינות לתושבים אין אפשרות כלכלית לרכוש תרופות נגד דיכאון.
חלק מן הדיכאון נגרם כמובן כתוצאה מגורמים חיצוניים. כך למשל, תופעה נרחבת של דיכאון קיימת במדינות אפריקה המצויות במשברים כלכליים חריפים, אך שוב וכמובן גם בסוריה ובמצרים.
לקריאת מדד האושר העולמי המלא
ד"ר אדם רויטר הוא יו"ר רויטר מידן ומנכ"ל חיסונים פיננסים