ארדואן הכריז על ניצחון: באנקרה טרם הוכרע
ספירת מרבית מהקלפיות העלתה כי מפלגתו של ר"מ טורקיה מובילה בפער ניכר על יריבתה באיסטנבול ובמדינה כולה. באנקרה המרוץ עדיין צמוד. ניצחון סוחף לאופוזיציה באיזמיר
מה יהיה גורלו של ארדואן? תוצאות חלקיות מספירת הקלפיות בטורקיה מראות פער גדול לטובת מפלגתו של ראש הממשלה רג'פ טאיפ ארדואן. אולם באיסטנבול ובאנקרה המאבק בינו לבין מתנגדיו צמוד מאוד. אתמול (יום א') בשעה 17:00 (שעון מקומי) ננעלו הקלפיות, בבחירות המקומיות שהפכו למעין משאל עם על הנהגתו של ראש הממשלה.
עוד חדשות בעולם:
מבריחי ילדים גבו כסף - ונטשו מאות ברחובות
בחירה של חולת סרטן: חייה או חיי בתהנחשפו לראשונה: אריחים ועצמות מטרבלינקה
מספירת יותר מ-90 אחוזים מהקלפיות, דיווח העיתון הטורקי "הורייט" כי 44.13 אחוזים מהקולות שייכים למפלגת השלטון AKP (מפלגת הפיתוח והקדמה), בעוד 29% בעד יריבתה, "מפלגת העם הרפובליקני", CHP. באיסטנבול טענה לניצחון מפלגתו של ארדואן. "לפי המידע שלנו", אמר יו"ר המועצה, "איסטנבול תמשיך עם ראש העיר המכהן". לפי העיתון הטורקי, גם באיסטנבול וגם בבירה אנקרה, שבהן נערך מרוץ צמוד, מובילה המפלגה AKP עם 47.86 אחוזים מהקולות ו-44.66% בהתאמה. באנקרה הפער בין המפלגות עומד על פחות מאחוז.
באיזמיר נרשם ככל הנראה מהפך ונציג מפלגת CHP זכה ב-50.37 אחוזים מהקולות. באנטליה מוביל נציג מפלגת AKP עם 36.10 מהקולות. יותר מ-43 מיליון אזרחים הצביעו בבחירות המקומיות, מתוך 50 מיליון בעלי זכות הצבעה. עוד בטרם פורסמו התוצאות הסופיות, הכריז הלילה ארדואן על ניצחונה של מפלגתו בבחירות המקומיות. "זהו יום חתונתה של טורקיה החדשה", הצהיר בנאום בפני תומכיו באנקרה. הוא גם הבטיח כי יריביו, שהאשימו אותו לאחרונה בשחיתות ושלטענתו הדליפו סודות מדינה, "ישלמו מחיר על מעשיהם".
ארדואן מתמודד בימים אלה עם האשמות הקושרות אותו לפרשת השחיתות הגדולה שנחשפה בדצמבר ועם הקלטה שהודלפה, שאותה הוא מאשים ב"בוגדים" החיים במדינה. בנוסף לכך, הוא גם החליט לחסום את הגישה לטוויטר וליוטיוב כדי למנוע הפצת "שקרים" עליו. "הורייט" דיווח כי בשעה 21:00 (שעון מקומי) יפורסמו תוצאות ראשונות. על חגיגת הדמוקרטיה העיבו שני חילופי אש שאירעו ליד תחנות ההצבעה בשני כפרים שבמחוזות האתאי ואורפה שליד הגבול הסורי, שבהם נהרגו שמונה בני אדם.
"היום זה היום שבו מה שאומרים האזרחים בקלפיות חשוב יותר ממה שנאמר בכיכרות הערים", אמר ארדואן לעיתונאים לאחר שהצביע באיסטנבול, בעוד תומכיו קוראים לעברו מחוץ לקלפי: "טורקיה גאה בך". "ברגע שהקלפיות ייבדקו, השאר יהפוך להערות שוליים בספרי ההיסטוריה".
בשבועות האחרונים חרש ארדואן את המדינה, בת 77 מיליון האזרחים, לאורכה ולרוחבה כדי לשמר את התמיכה בקרב גרעין מצביעיו השמרנים. רמת התמיכה בארדואן קריטית לעתיד מפלגתו ולהחלטתו באשר לריצה נוספת לנשיאות באוגוסט. הבחירות צפויות להיות צמודות בבירה אנקרה ובבירת העסקים איסטנבול. הפסד באחת מהערים יהיה למבוכה גדולה עבורו.
"מפלגת הפיתוח והקדמה" של ארדואן, שעלתה לשלטון בשנת 2002 תוך שהיא מבטיחה להילחם בשחיתות שפשתה בטורקיה, מקווה לזכות היום בשיעור דומה או אפילו טוב יותר של תמיכה לעומת זה שלו זכתה בשנת 2009: 38.8% מהקולות. אם היא תזכה בפחות מ-36% מהקולות, תרחיש לא סביר, תהיה זו מכה קשה לארדואן והדבר יצית מאבק כוחות בתוך מפלגתו. מנגד יש החוששים שאם תזכה ליותר מ-45% מהקולות, הדבר יבשר על תקופה של סגירת חשבונות עם יריביו של ארדואן בפוליטיקה ובמוסדות המדינה.
ארדואן הדיח כ-7,000 איש ממערכת המשפט ומהמשטרה מאז התפוצצות פרשת השוחד והפשיטות בבתי ובמשרדי מקורביו בדצמבר האחרון. במהלך הפשיטות הגיעו שוטרים לבתיהם של אנשי עסקים המקורבים לארדואן ולבניהם של שרים בממשלה. ארדואן מצדו טוען כי איש דת איסלאמי פופולרי בשם פתחוללה גולן, שהיה בעבר בן בריתו, השתמש בקשריו במשטרה ובהשפעתו הרבה במוקדי הכוח בטורקיה כדי לקדם ניסיון להפיל את הממשלה. גולן עצמו חי בגולה בארצות הברית זה שנים, ומכחיש את ההאשמות.
"הם כולם בוגדים", אמר אתמול ארדואן על מתנגדיו במהלך עצרת באיסטנבול, הבירה הכלכלית של טורקיה. "תנו להם לעשות מה שהם רוצים. לכו מחר לקלפי ותלמדו אותם לקח. בואו ניתן להם סטירה עותמנית".
היריבה הראשית של מפלגתו של ארדואן היא "מפלגת העם הרפובליקני" (CHP), והיא מציירת את ארדואן כרודן מושחת שמוכן לאחוז במושכות בכל דרך אפשרית. אם המפלגה הזו תנצח בבחירות המקומיות באנקרה או באיסטנבול משמעות הדבר תהיה שהמפלגה יכולה לטעון להישג מסוים בבחירות המקומיות ככלל.
שערוריית השחיתות קיבלה תפנית בעקבות פרסומים אנונימיים באינטרנט של הקלטות
הקושרות לכאורה את ארדואן לשחיתות, מעשים שאותם הוא מכחיש. בהקלטה שפורסמה לפני ימים אחדים ושתיעדה פגישה של בכירים טורקים נשמעו ראש המודיעין, שר החוץ ומפקדי הצבא של
טורקיה דנים בהתערבות צבאית אפשרית בסוריה. גורם ממשלתי בכיר רשמי תיאר את ההדלפה כאחד המשברים הגדולים ביותר בתולדות טורקיה. ההדלפה נועדה כנראה לפגוע באופן ספציפי בראש המודיעין הטורקי הקאן פידאן, אולי איש אמונו הקרוב ביותר של ארדואן.
לא ברור מי הקליט את הפגישה ופרסם אותה ביוטיוב, אף שאנשי ארדואן מפנים אצבע מאשימה לעבר גולן ואנשיו. אלה מצדם הכחישו את הדברים ואת הטענה שהם מנסים לשלוט במנגנוני המדינה, אולם קרובים לתנועתו "חיזמט" רבת הכוח של גולן הביעו חשש שאחרי הבחירות יפתח נגדם ארדואן במבצע דיכוי מאסיבי. ארדואן תיאר בעבר את "חיזמט" כארגון טרור שכרת ברית שטנית עם מפלגות האופוזיציה.