משחקי הכס: המלך חולה, קרב ירושה בסעודיה
ביקור נשיא ארה"ב בריאד חשף מערכת יחסים עכורה בין שתי המדינות, אך בעיקר את מצבו הבריאותי הקשה של המלך עבדאללה שמחובר לבלון חמצן: "כולם מדברים על שינוי פוליטי קרוב". מי הבאים בתור לרשת את הכתר?
עוד חדשות בעולם :
עלה ביוקר. הניתוח הפלסטי הזול הרג צעירה
פשט מדים ועלה על טרנינג: חיי האזרח סיסי
מדענית התאבדה כי הניסויים במעבדה נכשלו
בולדוזר טורקי. ארדואן לא עוצר באדום
התמונה השנייה, משמעותית לא פחות, צולמה במהלך פגישתם של שני המנהיגים בארמון המלך בריאד. אז ניתן היה לראות כי המלך, שבאוגוסט יציין את יום הולדתו ה-90, מחובר ככל הנראה לבלון חמצן שהוסתר היטב מתחת לשמיכה שחורה - סימן למצבו הבריאותי הרעוע. גולשים מקומיים דאגו להעלות לטוויטר תמונת זום של המלך שמראה כיצד אפו מחובר לצינור של בלון החמצן.
"המלך חולה וכולם כאן מדברים על שינוי פוליטי שהולך וקרב. הנסיך סלמאן יהיה המלך הבא", סיפר אזרח סעודי ל-ynet בסוף השבוע האחרון. הנסיך סלמאן בן עבד אל-עזיז, בן 79, הוא הראשון בתור לרשת את הכתר הסעודי במקרה שהמלך יפנה את מקומו, או במילים אחרות - ימות. סלמאן בן עבד אל-עזיז מכהן בתפקיד שר ההגנה וסגן ראש ממשלת סעודיה. את תואר יורש העצר הראשון הוא קיבל ב-2012 כשהחליף את נאיף בן עבד אל-עזיז, שר הפנים דאז ואחיו למחצה של המלך עבדאללה, ששנה קודם לכן החליף בתפקיד יורש העצר את סולטאן בן עבד אל-עזיז שהלך לעולמו.
תעלומה סעודית: ממה סובל המלך?
מאז אוגוסט 2010 צמצם מלך סעודיה את פעילותו באופן משמעותי מבלי לספק הסבר רשמי ברור, ועד 2012 עבר כמה ניתוחים.
ככל הידוע, הוא סבל בין היתר מפריצת דיסק. באוגוסט 2012 עבר המלך עבדאללה ניתוח בבית חולים בניו יורק, ככל הנראה בגלל התקף לב, ובית המלוכה הטיל איפול מוחלט על הנושא. גם יורש העצר סלמאן בן עבד אל-עזיז אינו בריא לחלוטין. ב-2010, על פי הפרסומים בתקשורת הערבית, הוא עבר בארה"ב ניתוח בעמוד השדרה.
על רקע המצב והדיבורים בסעודיה על מותו ההולך וקרב של המלך עבדאללה, אפשר להבין את מהלכו האחרון של השליט הסעודי. המלך מינה לתפקיד יורש העצר השני את הנסיך מוקרין בן עבד אל-עזיז, הסגן השני של ראש הממשלה (מונה לתפקיד בפברואר 2013), יועצו של המלך ושליחו המיוחד וגם ראש המודיעין לשעבר (2012-2005). בכך הפך מוקרין בן ה-69 לאדם השלישי בחשיבותו במדינה, אחרי המלך ויורש העצר הראשון סלמאן.
ד"ר שרה יזרעאלי, מומחית ישראלית בנושא הסעודי, כבר ניבאה לפני כשנה בכנס של המכון למחקרי ביטחון לאומי על "עתיד המונרכיות" כי "בשנים הקרובות וכבר בשנה הקרובה צפויים חילופי גברי בצמרת בית המלוכה. שאלת הירושה נידונה כבר היום בחוגים פנימיים של בית המלוכה והיא שאלה אקוטית לעתיד של הממלכה ושל השלטון הנוכחי ולעתיד השלמות הטריטוריאלית של הממלכה".
בצמרת: מלך בן 89 ויורש עצר בן 79
"בצמרת בית המלוכה עומדים שלושה נסיכים: המלך עבדאללה שמתקרב לגיל 90 והוא למעשה ראש הממשלה. יורש העצר סלמאן בן ה-79 שמכהן בתפקיד סגן ראשון לראש הממשלה ונסיך נוסף שטרם נקבע שמכהן כסגן שני לראש הממשלה. סך הכול מכהנים בממשלה תשעה נסיכים שמהווים כשליש מהשרים", אומרת ד"ר יזרעאלי.
לדברי יזרעאלי, על רקע הביקורת האמריקנית על כך שאין הצערה בצמרת השלטון הסעודי, מתנהל תהליך הצערה שכזה. "רק שניים מחברי הממשלה, יורש העצר והמלך, הם מדור הבנים של איבן סעוד. כל האחרים הם מדור הנכדים. בית המלוכה הכניס נסיכים לתפקידי שרים ובדרך זו הוא מכשיר קאדר של נסיכים צעירים שיוכלו בעוד 10 או 15 שנה להגיע לתפקידים רמים".
מועמד של פשרה
עם זאת, אומרת יזרעאלי, מוקרין הוא מועמד של פשרה: "זה לא עבר בקלות. היו בתוך בית המלוכה קבוצות של נסיכים שהצביעו בעד מתעב, בנו של המלך עבדאללה, כמועמד אפשרי וגם בעד אחרים. ארבעה נסיכים התנגדו למינוי במועצת שבועת האמונים ותשעה לא השתתפו. בנדר בן סולטאן בן עבד אל-עזיז, ראש המודיעין הכללי ושר החוץ הסעודי, סעוד אל-פייסל, שהם דור הנכדים קיבלו את מוקרין כפשרה". לדבריה, מוקרין לא נחשב מראש כמועמד מוביל לרשת את המלך הן בגלל ייחוסו המשפחתי (אמו מתימן) והן בגלל חוסר ניסיונו בתפקידים ממלכתיים. "אבל ייתכן שיש לו יכולות פוליטיות", אומרת המומחית הישראלית.
"זוהי פעם ראשונה שיש מינוי כזה", אומרת ד"ר יזרעאלי. "כלומר, יש פה קביעה מפתיעה מצד בית המלוכה על מסלול הירושה, ולדעתי היא נובעת מכך שמצבם הבריאותי של יורש העצר הראשון ושל המלך אינו טוב. אף שהמלך נמצא בכושר מלא מבחינה שכלית, מצבו הפיזי לא טוב. יש כאן ניסיון ליצור רציפות שלטונית".
מסר לעולם
"המינוי של מוקרין מבטיח העברת שלטון סבירה מבחינת העולם, אבל מבחינת סעודיה ייתכן שהוא לא יצליח במשימה למצוא לו יורש עצר ולגשר בין הסיעות. יהיו מאבקי כוח ומישהו יצטרך לשמור על הסדר שהיה קיים בעניין העברת השלטון", אומרת יזרעאלי.
עבדאללה בן בג'אד עתיבי, פובליציסט סעודי, כתב באחרונה במאמר בעיתון א-שרק אל-אווסט הסעודי שבית המלוכה הסעודי מעביר מסרים של ממלכה יציבה ושל יכולתו להמשיך בקו המתון של הממשלה. "על רקע המאבקים באזור והאנרכיה בכמה מדינות ערב, סעודיה שולחת שני מסרים. הראשון הוא מסר לידידים: הברית שלנו מתחזקת יותר. השני הוא מסר לאויבים: המטרות העוינות שלכם יובילו אתכם להפסד".
"במישור הפנימי", אומר הפובליציסט, "המסר החשוב ביותר הוא הרצון הכן לעדכן את העם הסעודי בצורה גלויה על סידורי העברת השלטון ועל עתיד ההנהגה במדינה. הרוגע והביטחון יגברו עוד ועוד בתקופה הקרובה". ברשת אל-ערבייה, שגם כן מזוהה עם בית המלוכה הסעודי, הכינו כתבה ובה הגדיר פובליציסט סעודי את מהלכו של המלך כ"היסטוריה".
מעתיקים מהקטארים?
דווקא בעיתון "אל-קודס אל-ערבי", היוצא לאור בלונדון ולא נמנה עם תומכי בית המלוכה הסעודי, טענו כי מצבם הבריאותי של המלך ושל יורש העצר הוא הגורם לקביעת יורש העצר. גורמים "יודעי דבר" סיפרו לעיתון בימים האחרונים כי המלך הסעודי מעתיק את הדגם הקטארי, כפי שהיה בקיץ האחרון כשאמיר קטאר הוריש לבנו את השלטון - עוד בחייו. אולם חשוב לזכור כי מהלך מסוג זה מעולם לא התרחש בסעודיה ובדרך כלל הנטייה היא לתת למלך כבוד ולאפשר לו למלוך עד סוף חייו.
על פי העיתון, המלך הסעודי מכין את הקרקע להפיכת מוקרין מקורבו ליורש העצר ומשם למלך, בייחוד כשגם סלימאן לא נמצא בקו הבריאות ויש גורמים שטוענים שהוא עשוי לוותר על השלטון. גורמים אלה טענו גם כי המלך ביקש מהגוף האמון על המינויים בבית המלוכה שבנו, הנסיך מתעב (בן 61) שמשמש כיום כשר המשמר הלאומי, יחליף את מוקרין בתפקידו כסגן שני לראש הממשלה, כשזה יהפוך ליורש העצר או למלך.
"משבר ירושה". כך כינו ב"אל-קודס אל-ערבי" את ההתפתחויות האחרונות בסעודיה שעשויות להתגלגל גם לקרב ירושה על רקע חילוקי הדעות והמאבקים שמתנהלים בין הנסיכים השונים. האחרון שבהם היה בנוגע למדיניות של סעודיה בסוריה. "ראש המודיעין הסעודי בנדר בן סולטאן בן עבד אל-עזיז עמד בראש המחנה שתמך בסיוע למורדים בסוריה, אבל לא רק למורדים החילונים, אלא לכוחות הסלפיים הקיצוניים יותר", מספרת ד"ר יזרעאלי. "שר הפנים מוחמד בן נאיף, שמתוקף תפקידו נלחם בכוחות הסלפיים הקיצוניים, התנגד לסיוע זה".
בתקופה האחרונה מתנהל בסעודיה ויכוח נוקב בשאלה אם צריך ללחוץ על הצעירים הסעודים לחזור מסוריה המדממת או להתיר להם להשתלב בלחימה לצד המורדים ונגד משטרו של בשאר אסד.
האיש שקובע את הטון בנושא זה הוא שר הפנים בן נאיף שהעביר חוקים שאוסרים על ההשתתפות בלחימה בסוריה.
בראייה היסטורית, מסבירה ד"ר יזרעאלי, תמיד התנהלו בבית המלוכה הסעודי על עשרת אלפים נסיכיו מאבקים בין שתי סיעות על רכוש וסמכויות - ה"סודיירים" נגד ה"אנטי-סודיירים". עם המחנה הראשון נמנים בין היתר יורש העצר הנוכחי סלמאן בן עבד אל-עזיז ויורש העצר המנוח סולטאן בן עבד אל-עזיז. עם המחנה השני נמנים המלך עבדאללה, משפחת אל-פייסל והנסיך וליד בן טלאל, אחד מאנשי העסקים המפורסמים בסעודיה.
על פי המסורת בסעודיה, השלטון עובר בין אח אחד לשני, ואם המלך משתייך למחנה ה"סודיירי", אז יורשו יהיה מהמחנה ה"אנטי-סודיירי" לצורך איזון. השאלה הגדולה היא אם מסורת זו תימשך גם לאחר מותו של המלך עבדאללה.