שתף קטע נבחר

 

זיהום אוויר בתוך הבית: כך תגנו על משפחתכם

7 מיליון איש מתים מדי שנה כתוצאה מזיהום אוויר - ובחצי מהמקרים מדובר בזיהום בתוך הבית או המשרד. למה זה קורה ואיך מתגוננים?

ארגון הבריאות העולמי (WHO) פרסם בשבוע שעבר דו"ח שקובע כי זיהום האוויר  הוא הגורם הסביבתי המרכזי שמוביל לתמותה בטרם עת של בני אדם. תמותה זו מוערכת בכ-7 מיליון בני אדם בעולם בכל שנה, כלומר אדם אחד מכל 8 שנפטרים בטרם עת. אבל הפרט המעניין ביותר הוא שכמחצית ממקרי המוות נגרמים מזיהום אוויר פנימי, כלומר מזיהום אוויר בתוך הבית או המשרד - ולא ברחוב. במילים פשוטות, אם חשבתם שבבית בטוח יותר, תחשבו שוב.

 

עוד כתבות במדור כלכלה ירוקה :

שלושה צעדים להורדת מחירי המים

סקר: הרכבת לאילת עלולה לפגוע בתיירות

חוות "החשמל הכשר" תפונה ממרכז בני ברק

כשתפוזים יצייצו בטוויטר

 

יש משהו מתעתע באוויר. מצד אחד אנחנו לא יכולים בלעדיו אפילו לשניות בודדות, ולמזלנו הוא נמצא בכל מקום, זמין ובחינם. מנגד, העובדה שהאוויר שקוף וללא ריח ואין לו תג מחיר, מובילה לכך שאין ביכולתנו לדעת מה האיכות האמיתית של האוויר שאנחנו נושמים. גם מנגנוני ההגנה הטבעיים, שמתריעים במקרה של ריח לא טוב או של צבע לא מזוהה, אינם מספיקים, מפני שלא בכל פעם שיש ריח רע המשמעות היא שיש זיהום אוויר וגרוע מכך, לא בכל פעם שאין ריח או צבע האוויר נקי.

 

זה לא וירוס, זה הבית שלך (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
זה לא וירוס, זה הבית שלך(צילום: shutterstock)

 

המשמעות של הדו"ח החדש היא שבעוד שאנחנו מודעים לזיהום אוויר ממקורות חיצוניים כמו כלי רכב או ממקורות תעשייתיים ואפילו לא פעם נאבקים לשיפור איכות האוויר, אנחנו לא מודעים לזיהום האוויר הפנימי, זה שבאחריותנו ובידינו. אם נוסיף

לכך את העובדה שהן כמות האוויר והן תחלופת האוויר בתוך החדר קטנות מאוד ביחס לאלה של האוויר החיצוני, אז יש לנו מתכון למפגע (תחלופת האוויר בחדר ממוצע עם חלון פתוח לוקחת בערך שעתיים עד שלוש שעות, כמובן בתלות בגודל החדר, החלון, מהירות הרוח וכיוונה).

 

זו גם הסיבה שהסוכנות הפדרלית להגנה על הסביבה בארה"ב (EPA) הגדירה את זיהום האוויר בבניינים כאחד מחמשת גורמי הסיכון החמורים ביותר לבריאות הציבור וקבעה שהריכוז של חלק מהמזהמים בתוך הבניין עלול להיות גבוה פי חמישה מזה שמחוצה לו.

 

אלה הם מזהמי האוויר הפנימיים העיקריים: חלקיקים נשימים ופחמן חד-חמצני, שהם תוצרי שריפה לא מלאה, החל מעישון סיגריה ועד לשימוש בגז לבישול או בדלקים שונים לחימום; כימיקלים רעילים ובעיקר תרכובות אורגניות נדיפות המצויים בחומרי ניקוי, בחלקי ריהוט, בשטיחים, בצבעים, בציוד מחשב ועוד; מזהמים ביולוגיים-עובש ואלרגנים, שמקורם ברטיבות שנוצרת בבית, אם מדליפות ואם מלחות מוגברת; גז ראדון-גז רדיואקטיבי שמקורו בפירוק של רדיום שנמצא בקרקע ובחומרי מבנה שונים.

 

מגירוי בעור ועד סרטן 

שלל המזהמים האלה יכולים להוביל למגוון רחב של תופעות בריאותיות, החל בגירוי בעור, בעיניים

או בקני הנשימה, דרך סחרחורת, כאב ראש והקאות ועד לפגיעה בכבד, בריאות ובלב ואפילו, לא עלינו, סרטן.

 

אז מה הפתרון? ראשית, מודעות ופעולה. יש לדאוג לאוורור של כלל החדרים בבית, גם בקיץ וגם בחורף, ולקחת בחשבון שבמבנים עם מערכות אוורור מרכזיות פעמים רבות המערכת מסחררות את האוויר המזוהם וכמעט ולא מכניסות אוויר צח למבנה. בנוסף יש להקפיד על שימוש בחומרים ידידותיים לסביבה בבית ובמשרד. לכל אלה כדאי להוסיף עציצים, בבית, על אדן החלון ובחצר. יודע כי צמחים, שקולטים במהלך היממה גזים ואדים ומשחררים לאוויר חמצן, משמשים כמסנני אוויר טבעיים וחלקם מסוגלים אפילו לסנן חומרים מאוד רעילים.

 

ההערכות בישראל מצביעות על תמותה טרם עת כתוצאה מזיהום אוויר חיצוני של כ-1,000-2,000 אנשים בשנה (רק לשם השוואה, מתאונות דרכים מתים בכל שנה כ-300 אנשים), כאשר על זיהום אוויר פנימי כלל לא מדברים ואפילו במסגרת חוק אוויר נקי הנושא מוזנח. אבל איך אפשר להתלונן אם אנחנו לא עושים כלום לביתנו? לכן אל תגידו לא ידענו - קחו את האוויר שלכם בידיים.

 

פרופ' עדי וולפסון הוא חוקר במרכז לתהליכים ירוקים במכללה האקדמית להנדסה סמי שמעון


פורסם לראשונה 01/04/2014 09:29

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
גם הבית לא בטוח
צילום: shutterstock
מומלצים