צרו קשר: המאפיה ביפן פתחה אתר ומגייסת
הדימוי המיושן ומספר המצטרפים הנמוך הובילו את ימאגוצ'י-גומי מהיאקוזה להשיק אתר חדש שבו נראים "לוחמי צדק" מהמאפיה מסייעים לחלשים
עוד חדשות בעולם :
צרפת: האקסית של הנשיא מונתה לשרה
מי צריך רופא: ב-2014 עוקרים שן עם מזל"ט
בתמונות: נחנך הגלגל הענק הגבוה בעולם
לא גבר, לא אשה: אוסטרליה אישרה מין שלישי
ראשי ימאגוצ'י-גומי, ארגון שפועל תחת היאקוזה, העלו לאתר שלהם סרטון וידאו ותמונות של חבריהם בביקור במקדש. מי שצופה בסרטון יכול לשמוע ברקע שיר עם יפני שמהלל את סגולות רוח ה"ניקיו" - אידאל הגבריות שנאבקת בחוסר הצדק ומסייעת לחלשים.
מבקרים במקדש, עוזרים לחלשים. סרטון שהעלתה המאפיה לרשת
"שום דבר חוץ מ'ניקיו', זוהי דרך החיים של הגבר", נכתב במילות השיר שמלווה את סרטון הווידאו. "הדרך של החובה והחמלה מובילה לחלום שלנו".
כותשים אורז ובמכתש ועלי
בסרטון אחר נראים כמה גברים כותשים אורז במכתש ועלי לכבוד פסטיבל השנה האחרונה, ובגלריה של תמונות נראים אנשי היאקוזה משתתפים בעבודות ניקיון לאחר הצונאמי ב-2011 ורעידת האדמה ב-1995 בעיר הנמל קובה.
אתר האינטרנט שפתח ארגון ימאגוצ'י-גומי אינו הפעם הראשונה שהוא מפלרטט עם התקשורת. סינדיקט הפשע החל להפיץ בשנה שעברה עיתון משלו עבור חבריו ובו עמוד שירה, יומני דיג של חברי הארגון והודעה מהבוס של המאפיה.
כמו המאפיה האיטלקית או הסינית, הסינדיקציות של היאקוזה מעורבות בפעילויות רבות - מזנות ועד לסחיטה ופשעים של צווארון לבן. אלא שבניגוד לעמיתיהם בעולם התחתון מעבר לים, השלוחות של היאקוזה אינן אסורות בחוק ולכל אחת מהן - כמו למשל ימאגוצ'י-גומי - יש מטה משלה וחברים בכירים שנוהגים לפזר כרטיסי ביקור.
"רק" 60 אלף חברים ביאקוזה
היסטורית, הרשויות ביפן מגלות "סובלנות" כלפי ארגוני הפשיעה ולא פעם אפשר למצוא שוטרים מושחתים שמתעלמים מהאלימות שלהם. ואם בזה לא די, ספרי קומיקס ועלונים מציגים לעתים קרובות את פעולות המאפיה באור זוהר.
אולם, פשיטות שביצעה באחרונה משטרת יפן במעוזי המאפיה הביאו לכך שהיא איבדה מכוחה ומהשפעתה. בחודש שעבר מסרה המשטרה כי מספר האנשים שחברים בארגוני היאקוזה הגיע בשנת 2013 לשפל עם פחות מ-60 אלף.
הדימוי הציבורי שהלך ונפגע והכלכלה הנחלשת הפכו את חייהם של הגנגסטרים לקשים. מסיבה זו, החברות בארגוני הפשיעה לא קסמה עוד לרבים ונרשמה ירידה בשיעור הגיוס אליהם.
מומחים אומרים שהאתר החדש של ימאגוצ'י-גומי, שבהשוואה לאתרים אחרים נראה מיושן, הוא ניסיון של הארגון להיאבק בתדמית שנוצרה לארגון על ידי המשטרה - "כוח אנטי-חברתי" - על ידי הצגת חבריו כ"שכנים הטובים".
באחד מעמודי האתר נראים כמה גברים אוספים אשפה על גדות נהר טוגה בסמוך למטה ימאגוצ'י-גומי בעיר קובה, במערב יפן, ולצדם שלט שעליו כתוב "לטהר את היאקוזה".
ג'ייק אדלסטיין, עיתונאי וסופר שכתב רבות על הפשיעה המאורגנת ביפן, אמר שאתר האינטרנט של ימאגוצ'י-גומי הוא ניסיון של הארגון להראות שפעולותיו הומניטריות. "באמצעות הצגת הנושא של מאבק בסמים, הארגון מראה את דאגתו לרווחה חברתית ומציג תמונות של חבריו משתתפים בפעולות סיוע אחרי רעידות האדמה בעיר קובה", אמר אדלסטיין לסוכנות הידיעות הצרפתית.
הוא אמר שזה נכון שהיאקוזה "ניצלה את הקשרים שלה בתעשיית המשאיות, את שפע המזומן שלה ואת היעדר הבירוקרטיה בקרבה כדי להעניק עזרה לאחר אסונות". אולם, הוא הוסיף כי הארגון איננו חף מאינטרסים. "העבודה המשותפת עם המקומיים סייעה למאפיונרים להתחלק בכספים שנועדו לשיקום".
"המוטו של היאקוזה הוא 'לסייע לחלש ולהילחם בחזק'. למעשה, זה בדרך כלל ההיפך", אמר העיתונאי.