המזימה האמריקנית: להפיל את קסטרו בציוץ
תחקיר של סוכנות הידיעות AP מצא שהממשל בוושינגטון הקים בחשאי, באמצעות חברות קש, "טוויטר קובני" שאליו נרשמו עשרות אלפים ושנועד להתסיס את הדור הצעיר נגד המשטר הקומוניסטי. ויש גם קשר יהודי
סוף עונה בקסטרו. המהפכה הקובנית, לאן?
עוד חדשות בעולם :
גיבורה אמריקנית: הקצינה שעצרה את המפגע
שנתיים בכלא האיראני: "הם ידעו שאני יהודי"
לא שוות בלי רעלה. מצב הירדניות על הפנים
עוד רעש עז וצונאמי בצ'ילה, הנשיאה פונתה
פרויקט הקמת הטוויטר הקובני החל לפני ארבע שנים, נמשך יותר משנתיים ומשך אליו עשרות אלפי משתמשים, ובכל אותו הזמן הצליח לעקוף את האחיזה הנוקשה של הרשויות בקובה על רשת האינטרנט. התוכנית של הממשל בוושינגטון ושל "הסוכנות האמריקנית לפיתוח בינלאומי" (USAID) שהקימה את המיזם הייתה למשוך קהל קובני, בעיקר צעירים, ואז להתסיס אותם נגד המשטר הקומוניסטי.
סוכנות AP דיווחה כי איש מהגולשים הקובנים ברשת החברתית לא ידע שהיא נוצרה על ידי סוכנות אמריקנית עם קשרים למחלקת המדינה, וגם לא ידעו שגורמים אמריקניים אוספים עליה מידע אישי בתקווה שיוכלו להשתמש בו בעתיד למטרות פוליטיות. גורמים ב- USAID לא מסרו מי אישר להם להקים את הטוויטר הקובני ואם הבית הלבן והיושב בראשו ברק אובמה היו מודעים לו.
ניסו להסתיר את עקבות הכסף
החשיפה של סוכנות הידיעות AP מפריכה את טענות העבר של "הסוכנות האמריקנית לפיתוח בינלאומי" שהיא לא מבצעת פעולות חשאיות. היא גם עשויה לערער את פעולות הסוכנות להעביר סיוע לעניים ולנזקקים ברחבי העולם - פעולות שדורשות שיתוף פעולה ואמון מצד ממשלות זרות.
ממסמכים שהגיעו לידי AP ומראיונות שערכה סוכנות הידיעות עלה ש-USAID וקבלני המשנה שלה עשו מאמצים נרחבים להסתיר את קשריה של וושינגטון לפרויקט. הם הקימו חברות קש בספרד ובאיי קיימן כדי להסתיר את עקבות הכסף שמימן את הטוויטר הקובני, וגייסו מנהלים בלי לספר להם שהם יעבדו עבור פרויקט במימון משלם המסים האמריקני.
השתמש בטכנולוגיה רגישה: הקבלן היהודי האסור
הפרויקט הסודי זכה לשם "זונזונאו" (ZunZuneo), מילת סלנג לציוץ של יונקת דבש קובנית. הוא הושק כאמור ב-2009, לאחר מעצרו בקובה של קבלן המשנה היהודי אמריקני אלן גרוס, שעבד מטעם סוכנות USAID.
גרוס נעצר ונשלח לכלא אחרי שהגיע פעמים רבות לקובה במטרה להרחיב את הגישה לאינטרנט תוך שימוש בטכנולוגיה רגישה שרק ממשלות משתמשות בהן. גרוס בן ה-64 נידון באותה שנה ל-15 שנות מאסר בגין ריגול לארצות הברית. מאז מעצרו קראה ארה"ב לרשויות בקובה לשחררו מהכלא נוכח מצבו הבריאותי המידרדר.
סוכנות USAID מסרה בתגובה לתחקיר של AP כי היא "גאה בעבודה שלה בקובה לספק סיוע הומניטרי, לקדם זכויות אדם וחירויות בסיסיות, ולסייע למידע לזרום באופן חופשי לעם הקובני". לדברי הסוכנות האמריקנית, "העם הקובני חי במשך 50 שנה תחת שלטון אוטוריטרי". עוד היא מסרה שעבודתה נעשית בקנה אחד עם החוק האמריקני.
הסנאטור הדמוקרטי הוותיק פטריק ליהי, יו"ר ועדת ההקצבות בסנאט שמפקחת על מחלקת המדינה ויחסי החוץ של ארה"ב, אמר שהמידע שעלה בתחקיר על רשת "זונזונאו" מדאיג.