האם נכון לשלם לילד עבור ביצוע עבודות בבית?
חופשת פסח הגיעה, הילדים בבית, ואין הורה שלא רוצה לגייס אותם לעזרה בתחומי הסדר והניקיון. אך האם מתן תגמול כספי עבור עבודות הבית הוא הפתרון? יעל צמח-גרינשפון מתנגדת נחרצות - ומסבירה למה
"מצאתי דרך מצויינת וחסכונית להעסיק את הילדים בחופשת הפסח!", סיפרה לי נטע חברתי, אמא לשלושה, שנראתה כמי שהמציאה את הגלגל החמישי בעגלה. "כל אחד מהילדים מקבל פרוייקט תמורת תשלום: בן העשר יצרוב את הדיסקים המשפחתיים למחשב, ימיין אותם לפי סוגי המוזיקה והאמנים המבצעים, ישמור בתיקיות מסודרות במחשב וידאג שיהיה גיבוי לכל זה. זה פרויקט שמזמן תכננתי ליישם, והנה יש לי הזדמנות!".
עוד לפני שהספקתי להביע תגובה ראשונית, היא המשיכה בשיא ההתלהבות לפרט את היתרונות הכלכליים: "תראי, קייטנה עולה כמה אלפי שקלים לכל ילד, הם לא רוצים לנסוע לטיול הצופים, אז ככה אני חוסכת את עלויות הקייטנות וגם מסדרת את הבית דרך העסקת הילדים".
<<כל החדשות, הטורים, המדריכים והכתבות בעמוד הפייסבוק של ynet הורים>>
עוד על פסח בערוץ הורים :
אמא, למה היא שמנה? קושיות מביכות של ילדים
הדודה תהיה מרוצה: 8 שלבים לילד מנומס
"למה צריך לשלם לילד עבור עבודת הבית שבו הוא חי?", שאלתי, ושוב זכיתי בשטף הסברים: "זה מכשיר אותו לחיים כאיש עסקים! כבר בשלב הראשון שבו התמקחנו על הסכום לתשלום של כל דיסק, הוא שפשף את החוש העסקי ופיתח את מיומנויות המכירה שלו, התרגול הזה ישרת אותו בעתיד". ועוד יתרון מעולה זכה בליווי של חיוך מלא ויטמינים בפיה: "בדרך הזו לומד הילד מגיל קטן שעבודה קשורה לכסף. מי שעובד - מרוויח. כסף לא גדל על עצים".
לא שאלתי אפילו מהו הסכום לתשלום עבור כל דיסק, או כמה היא משלמת עבור הורדת הזבל או הבאת האח הקטן מהגן. לא התעניינתי אם יש מחיר להקראת סיפור לקראת השינה לאחות הקטנה, ומי יודע, בקצב הזה - אולי גם נתינת נשיקת לילה טוב מקבלת ערך בשקלים או בדולרים...
הסכום לא משנה. הרי הילד בכל מקרה לא הולך לקנות במה שירוויח אוטו או דירה. העניין בעיניי עמוק יותר. נכון, הרבה יותר זול לשלם לילד שלך עבור עבודה שתכננת ליישם, ובטח כשזה עומד מול תשלום חיצוני לקייטנה או סוג אחר של קבלת "שקט תעשייתי" מכיוון הילדים בחופשה ארוכה. אבל בעיניי צריך לחשוב קודם כל על הערכים שאנחנו מעניקים לילדים לכל החיים - ולא על האינטרסים שלנו.
חג החירות מהכסף
ילד שעוזר בבית תמורת כסף יקבל סולם של ערכים כספיים בלבד, אבל יפספס בגדול את הערכים האמיתיים של עזרה למקום שאליו הוא שייך, למשפחה ולחברים ולזולת בכלל, יפסיד את החוויה של הנתינה ואת התחושה הטובה של לתת ולא רק לקבל. מחוייבות ואחריות לבית ולמשפחה הן ערכי חיים שאין להם ערך כספי, ולכן אני מתנגדת בכל תוקף לערב כסף בעבודות הבית.
אני אמא לשלושה ילדים: ערן בן 16 וכמה ימים, יונתן בן 11 וחצי ויהלי אוטוטו בת שבע. לא נתתי להם מימיי כסף עבור עבודה. השתדלתי לפרגן, להעניק חיבוק, נשיקה ומילה טובה, אבל לא נזקקתי לשלם מזומנים.
השעבוד האמיתי שלנו בחיים הוא הכסף, והילדים מקבלים את זה מאיתנו כמו כל ערך שהם סופגים, בדרך החינוך הראשונה והבסיסית ביותר - דוגמא אישית. לכן אני הייתי לוקחת את הרעיון של נטע חברתי לרתום את הילדים לטיפול בדיסקים - אבל ללא תשלום.
ומה עוד עושים עם הילדים בפסח בלי לפשוט רגל? הנה כמה עצות פרקטיות:
1. תכנון החופשה
כמו בכל דבר מוצלח שמתחיל בתכנון וארגון, גם חופשה יכולה להשתדרג על ידי תכנון מראש יחד עם הילדים. הגדירו להם את מטרת השיחה - לתכנן את החופשה יחד על מנת שתוכלו ליהנות ממגוון פעילויות.
בשלב ראשון סמנו בטבלת הימים/בלוח השנה המשפחתי את המחויבויות הברורות, כגון ליל הסדר, מפגשים משפחתיים, טיולים של תנועות הנוער, עם חברים או עם בני משפחה שתכננתם מראש. הביאו בחשבון הכנת שיעורי בית ועבודות שניתנו מהמסגרות החינוכיות, חוויות משפחתיות ומשימות שאתם רוצים להספיק בחופשה וגם - מנוחה. הכל אפשרי אם מתכננים את זה נכון. בדרך זו למדים הילדים שאם הולכים לפי תוכנית - עומדים ביעדים.
2. בילויים מחוץ לבית
יש שפע גדול מאוד של אירועים לפסח ברחבי הארץ, וכדאי לתכנן בילויים לפי מיקום ומרחק, סוג הפעילות, אבל גם העלות. שימו לב, גם אם יוצאים לאירועים חינמיים - עדיין יש עלויות של נסיעות, מזון ועוד.
3. פעילויות ביתיות
לא לכל ההורים יש חופשה מסודרת מהעבודה או קייטנה בשכונה במחיר סביר. לכן כדאי לתכנן פעילויות ביתיות שיחסכו עלויות. להלן כמה רעיונות:
עבודות פסח בבית
כולם יודעים שכדאי לשתף את הילדים במטלות הבית והמשפחה לאורך כל השנה, והעבודות לקראת פסח בכללן. בפועל, על מנת ליישם את זה באמת, כדאי להכניס את זה למסגרת עם משימות שילדים אוהבים. אפשר גם להחליט על חלוקת ימים לפי נושאים/תחומי עניין (למשל צבעים), מקומות בבית (כל יום ממציאים פעילות הקשורה לחדר אחר) או אפילו לפי ילדים (כל יום ילד אחר אחראי על הפעילות, לקטנים תנו עזרה ועידוד).
אפשר בהחלט לבנות טבלה פשוטה המורכבת מטורים בודדים (מטלה + מספר נקודות/מדבקות). ילדים בכיתות הנמוכות ישמחו להכין בעזרתכם את טבלת הפעילויות ולמלא במקום המתאים את המטלה שסיימו לבצע ואת ה"תמחור שלה" באמצעות מספרים. זו הזדמנות לתת להם לחבר את הסכומים לתרגול חשבון.
הפעלות ומשחקים
אפשר לארגן פעילויות יצירה שונות, לערוך ניסיונות מדעיים, לקרוא סיפור או לשריין יום אחד למרתון משחקי קופסה. אחד המשחקים שהילדים הכי אוהבים בכל הגילאים הוא מחבואים. ארגנו מעין משחק "חפש את המטמון" הכולל משימות הקשורות לפסח. הילדים ייהנו מהעשרה ערכית הקשורה לחג.
הצגת יציאת מצרים
הילדים הגדולים (בני עשר ומעלה) יכולים לנהל את הילדים הקטנים ולהתארגן להפקת הצגה פשוטה ומקסימה שתוצג בליל הסדר, למשל על משה בתיבה שנמשה מהמים, בני ישראל עבדים במצרים או סיפור יציאת מצרים.
במשפחה שלי יש מסורת של שנים: הילדים מתחפשים לבני ישראל
(לא צריך לקנות שום דבר מיוחד, אפשר להסתפק בבגדים של גדולים. נסו שמלות של סבתות כתלבושת למשה רבנו), יוצאים החוצה ודופקים על הדלת. סבא נחום שלי ז"ל נהג לשאול אותנו: "מי אתם?", וכולנו ענינו בהתלהבות: "בני ישראל". "היכנסו", הוא הכריז בקול, כולנו נכנסנו הביתה וסבא המשיך: "מניין באתם?", ואנחנו ענינו: "ממצרים", "ולאן פניכם מיועדות?", ואנחנו ענינו: "לירושלים", וקיבלנו המון מחמאות. אפשר לנצל את זמן ההצגה לשאלות נוספות של הילדים, ויש להם הרבה מה לשאול.
יש כאן הרבה מעבר לחיסכון ביום קייטנה עבור כולם. ההתרגשות לקראת המופע שישדרג את ליל הסדר בהשתתפות הילדים, אחריות של הגדולים כלפי הקטנים והצלחת המופע, חוויה של יצירה ומקוריות.
היפכו את החופשה ממועקה לזמן בילוי משותף עם הילדים בחוץ או בבית, במשחק, בהצגה או בהתכנסות משותפת לעבודות בבית. לזמן שלהם אתכם אין מחיר.
יעל צמח-גרינשפון, פורטל "את זה" - העשרה ערכית לילדים