לקראת החג: 64% יצמצמו את היקפי הקניות
סקר שערך ארגון "פעמונים" שבוע לפני חג הפסח, מעלה: רוב הציבור מתכוון לצמצם השנה את בהוצאות לחג, בעיקר במתנות, ביגוד, הנעלה ומזון. מנכ"ל הארגון, על דו"ח המבקר: "העיסוק רק באי ביטחון תזונתי הוא לא פחות מזלזול פושע בבעיית העוני"
מה יעשה חג הפסח למינוס של הישראלים? שליש מהציבור מעריך כי הוצאות החג ירעו את מצבו ויכניסו אותו לאוברדראפט או יעמיק אותו - כך עולה מסקר שנערך עבור ארגון פעמונים.
- רוצים לצאת מהמינוס? "משפחה בצמיחה" חוזרת. כנסו והרשמו
על פי הסקר, שנערך על ידי מכון המחקר "כלים שלובים" באמצעות פאנל פרויקט המדגם עולה כי אצל 38% מהמשיבים חל שינוי לרעה במצבם הכלכלי מאז פסח שנה שעברה.
ומה הפתרון להכבדה בהוצאות? בתחום הזה לא קיימת תמימות דעים בציבור. כך, 15% מהנשאלים מאמינים כי פיקוח ממשלתי על המחירים הינו הצעד המשמעותי בהורדת יוקר המחייה. לעומתם, 9% סבורים כי האשם והפתרון תלויים דווקא בחברות העסקיות עצמן. מנגד, 8% מהנשאלים סוברים כי האחריות מוטלת דווקא על כתפי הצרכן עצמו ועליו ללמוד להתנהל נכון.
"אנחנו עוקבים בדאגה ורואים את גרף ההחמרה במצבן הכלכלי של המשפחות שנעשה קשה יותר מחג לחג ומשנה לשנה", אומר אוריאל לדרברג, מנכ"ל ארגון פעמונים, "אולם ההבנה שיש פתרון מעודדת: רוב מוחץ של המשיבים מעוניינים בהדרכה כלכלית, ומבינים כי אפשר לגרום לשינוי".
לקראת החג הוציא הארגון גם חוברת "חיים ללא חובות" שמשמשת מדריך מקצועי להסדרת חובות לכל אלו המתקשים בהסדרתם.
זלזול בבעיית העוני
לדרברג התייחס גם לדו"ח מבקר המדינה שפורסם אתמול ומצביע על כשל כללי של המדינה בטיפול בסוגיית העוני ועל הישענותה על עמותות ומתנדבים לטיפול בבעיה. "צודק המבקר שפירא בקביעתו שהממשלה פושעת בטיפול העוני", אומר לדרברג "הוא צודק גם באמירתו כי עוני אינו גזירת גורל. אנחנו מוסיפים ואומרים כי העיסוק רק באי ביטחון תזונתי הוא לא פחות מזלזול פושע בבעיית העוני. העניים הם לא חיות שאם תתן להם את מנת האוכל הבאה ייטב להם. ממדי העוני לא מתחילים ונגמרים בשאלת הביטחון התזונתי ובטח שלא נפתרים בהספקת מזון להמונים".
בארגון מבקשים להראות את התמונה העגומה במלואה. "ישנן אוכלוסיות נוספות ששרויות בעוני וגם אם אולי יש להם אוכל אבל אין להם כסף להשקיע בבריאות, בחינוך ובתרבות הם לא נחשבים עניים וזו טעות חמורה. הסכנה היא שכשלא רואים ולא סופרים את העניים שלא עומדים בתור לסלי מזון ומתעסקים רק בסוגיית הביטחון התזונתי – גורמים לכך ששכבה נוספת של עניים תיפול.
אם רוצים באמת לעזור למשפחות העניות, צריך לחשוב על סיוע שגורם למשפחה להיות עצמאית יותר. לעזור לה כך שגם יהיו לה ידע וכלים כדי שבפסח הבא נראה פחות תורים בחלוקת המזון".