שתף קטע נבחר

 

"שונאים את כולם". ימין קיצוני עולה באירופה

לא רק הונגריה: "מפלגת החירות" משגשגת באוסטריה, לה פן מובילה את "החזית הלאומית" להצלחה בצרפת ומנהיג "השחר המוזהב" ביוון מכחיש שואה. מפלגות פופוליסטיות ניצלו את המצוקה הכלכלית וההגירה הגואה לחדירה למרכזי הכוח: "רוכבות על הגל הגזעני". ימין קיצוני, סקירה אירופית

ביום שני האחרון זכתה מפלגת הימין הקיצוני "יוביק" בהונגריה, מפלגה בעלת סממנים אנטישמיים מובהקים שהתבטאה לא פעם בחריפות נגד יהודים ומוסלמים, ב-20.54 אחוזים מהקולות, והפכה למפלגה השלישית בגודלה במדינה ולמפלגת הימין הקיצוני החזקה באירופה. היא לא לבד. בעשור האחרון ובמיוחד מאז המשבר הכלכלי וההגירה הגואה לאירופה התחזק דרמטית הימין הקיצוני ביבשת.

 

עוד חדשות בעולם :

ניצחון לעניים בפיליפינים: קונדומים בחינם

נגיף האבולה: "ההתפרצות הכי קשה שידענו"

'השגריר הפלסטיני נהרג מספר ממולכד'

 

"אנטישמיות ושנאת זרים באירופה תמיד קשורות למצוקה הכלכלית שבה נמצאים התושבים", אומר ל-ynet פרופ' שמואל סנדלר, מהמחלקה למדעי המדינה באוניברסיטת בר אילן וחוקר במכון בגין סאדאת ללימודים אסטרטגיים. "כשלאנשים קשה הם מחפשים את מי להאשים ומפלגות פופוליסטיות יודעות לנצל את המומנטום ולרכוב על הגל הגזעני".

 

השגריר בהונגריה: דיאלוג מורכב עם הממשלה    (צילום: אבי חי ויוגב אטיאס)

השגריר בהונגריה: דיאלוג מורכב עם הממשלה    (צילום: אבי חי ויוגב אטיאס)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

"ההגירה הגדולה לאירופה מפחידה את המקומיים, במיוחד כשיש ילודה נמוכה. יש פחד מכניסת תרבויות אחרות, דתות אחרות ואנשים שונים למדינה. אירופה רובה לא דתית ופתאום נכנסים מהגרים שבעיניהם לדת שלהם יש חשיבות גדולה, כדוגמת יהודים ומוסלמים. הימין הקיצוני שונא את כולם, ושהשנאה לזרים השונים מתבטאת באופן שונה", סבור סנדלר. הנה סקירה של כמה ממפלגות הימין הקיצוני החזקות באירופה.

 

פינלנד

מפלגת הימין הקיצוני "הפינים", שהייתה ידועה בעבר בשם "הפינים האמיתיים", הוקמה ב-2005 אך עלתה לגדולה בבחירות ב-2011 כשזכתה ב-19.1 אחוזים מהקולות (39 מושבים בפרלמנט), בהנהגתו של טימו סויני, והפכה למפלגה השלישית בגודלה בפרלמנט.

 

הניצחון המטאורי של "הפינים האמיתיים", המפלגה שדוגלת בהתנגדות לאיחוד האירופי, למהגרים לנאט"ו ולסיוע בינלאומי, היכה את התחזיות והסקרים ביום הבחירות, וגרם להתרסקות של המרכז. מנהיגה, סויני, היה אחד ממובילי ההתנגדות לתוכנית החילוץ לפורטוגל מהמשבר הכלכלי שנקלעה אליו. חברי המפלגה גם הביעו את התנגדותם לברית מילה וקראו ב-2012 להוציא את ההליך מחוץ לחוק.

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

מנהיג "הפינים", מתנגד לכל מה שבינלאומי (צילום: AP) (צילום: AP)
מנהיג "הפינים", מתנגד לכל מה שבינלאומי(צילום: AP)
  

אולם בחודש אוקטובר האחרון "הפינים" גירשה משורותיה חבר מפלגה שהצטלם עם חברו מצדיע במועל יד בפרלמנט, זאת בניסיון להרחיק עצמה משערוריות המאיימות על הפופולריות שלה בעיני הציבור. "אנחנו לא צריכים פרסום כזה כמו של חבר הפרלמנט שהודח", אמר סגן יו"ר המפלגה. אותו חבר פרלמנט, ג'יימס הירביסרי, נקנס ב-2011 בשל דברי שנאה שהשמיע נגד מוסלמים.

 

אוסטריה

"מפלגת החירות" הקיצונית בהנהגתו של היינץ כריסטיאן שטראכה, זכתה בבחירות האחרונות לפרלמנט ב-22 אחוזים מהקולות. שטראכה החל לעמוד בראשה ב-2005, אז פרש יורג היידר ממנה והקים מפלגה קיצונית מתחרה - "הברית למען עתיד אוסטריה" (BZO). מפלגת הימין הקיצוני הגיעה להישג הגדול בקלפי הודות לקמפיין אגרסיבי שניהלה נגד ההגירה לאירופה.

 

פיצול ב"מפלגת החירות" של הימין הקיצוני הוביל בשעתו את יורג היידר להקים את מפלגת BZO, אולם מאז שנהרג בתאונת דרכים פחתה משמעותית התמיכה במפלגה. בבחירות שנערכו בשנה שעברה היא איבדה את מקומה בפרלמנט. לאחרונה הודיעה המפלגה, בניסיון להחזיר אליה את תמיכת הציבור בתקופתו של היידר, כי בתו של היידר, אולריקה היידר-קריקה, תהיה המועמדת המובילה מטעמה בבחירות לפרלמנט האירופי שייערכו במאי הקרוב.

היידר הבת, לא הצליחה להתקבל להתמחות בשל שם משפחתה (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
היידר הבת, לא הצליחה להתקבל להתמחות בשל שם משפחתה(צילום: רויטרס)

היידר האב היה אישיות שנויה במחלוקת באוסטריה עצמה ובעולם, וגרר גינויים ממדינות שונות, בהן ישראל, בשל הצהרותיו נגד זרים ומה שנראה כתמיכתו בעמדות מסוימות של הנאצים. עם זאת, בשנים האחרונות לחייו הוא השתדל להימנע מהצהרות כאלה. בראיון שנתנה לאחרונה לעיתון אוסטרי אמרה אולריקה היידר: "אבי היה אישיות יוצאת מגדר הרגיל בפוליטיקה האוסטרית. הוא היה פופולרי מאוד אבל גם ספג ביקורת קשה. 'ביקורת היידר' הופנתה לעתים קרובות גם נגד הבנות שלו". היא סיפרה כי פעם לא הצליחה להתקבל להתמחות בבית משפט אירופי בשל שם משפחתה.

 

צרפת

מפלגת "החזית הלאומית", בהנהגתה של מרין לה פן, הידועה בהתנגדותה לאיחוד האירופי ולמהגרים, זכתה ב-11 עיירות בבחירות המקומיות שנערכו בשבוע שעבר. היישובים שבהם זכתה מפלגת הימין הקיצוני נמצאים בעיקר בדרום המדינה, אזור שבו שוררת לרוב אווירה של אנטי-מהגרים, אך היא גם צברה כוח במחוזות הצפוניים והמזרחיים של המדינה שסובלים משחיקת התעשייה הצרפתית. "התוצאה היא הוכחה לכך שאנחנו יכולים לנצח בקנה מידה גדול", אמרה לה פן לעיתונאים.

לה פן נגד ארוחות כשרות (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
לה פן נגד ארוחות כשרות(צילום: רויטרס)

ההחלטה הראשונה שלה לאחר הבחירות התמקדה דווקא, איך לא, ביהודים ובמוסלמים. בראיון לרדיו RTL טענה לה פן כי אספקת ארוחות כשרות בבתי ספר נוגדת את ערכי החילוניות של צרפת. "לא נקבל דרישות מסיבות של דת בתפריטי בית הספר. אין שום סיבה שזה יהיה חלק מהנוף הציבורי. יש חוקים בשביל זה", טענה לה פן.

 

בשנת 2012 קראה מנהיגת הימין הקיצוני לאסור חבישת כיסויי ראש דתיים. כשנשאלה בראיון ל"לה מונד" אם האיסור צריך לחול גם על כיסוי הראש היהודי, הכיפה, ענתה: "ברור שאם הרעלה תיאסר, גם על הכיפה להיות אסורה במרחב הציבורי".

 

לה פן קיבלה ב-2011 את מושכות השלטון על "החזית הלאומית" ומאז הרחיבה את תחומי העיסוק של המפלגה כדי שלא תיתפש כמפלגה של נושא אחד, כפי שהיה בתקופת אביה ז'אן מארי לה פן, אז התמקדה "החזית הלאומית" בשנאת מהגרים. כיום מנהלת מפלגת הימין הקיצוני בצרפת קמפיין שמתייחס לאבטלה הגבוהה, ליוקר המחיה ולפשיעה הגואה. בעבר ספג אביה של לה פן ביקורת גדולה על כך שהכחיש שואה ודיבר לא פעם בגנות מהגרים.

ניקולאוס מיכלוליאקוס, מכחיש שואה (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
ניקולאוס מיכלוליאקוס, מכחיש שואה(צילום: רויטרס)

 

יוון

מפלגת "השחר המוזהב" הקיצונית, בהנהגתו של ניקולאוס מיכלוליאקוס, שהשמיע הכחשה לקיומם של משרפות ותאי גזים במחנות ההשמדה הנאציים, זכתה בבחירות לפרלמנט שנערכו ב-2012 ב-18 מושבים מתוך 300 מושבי הפרלמנט, אחרי שקיבלה יותר מ-6 אחוזים מהקולות, וכך נכנסה לראשונה אי-פעם לבית הנבחרים. היא עשתה זאת תוך שהיא מנצלת כמו

מפלגות קטנות אחרות את אכזבת היוונים מהמפלגות הגדולות, שלא הצליחו לייצב את הכלכלה היוונית.

 

פעילים של המפלגה, שזכתה לכינויים "ניאו-נאצית" ו"פשיסטית.ף, היו מעורבים בשורה של אירועים אלימים על רקע שנאה. החמור בהם הוא רצח מוזיקאי פעיל שמאל, שלפי החשד, נרצח על ידי פעיל מהמפלגה. על רקע הירצחו נעצר גם מנהיג המפלגה מיכלוליאקוס. באוקטובר האחרון החליט הפרלמנט ביוון על השהיית המימון הממשלתי למפלגה הניאו-נאצית "השחר המוזהב" ולהסיר את חסינותם של שישה מחברי המפלגה. לטענת הממשלה המפלגה מתנהלת כארגון פשיעה.

 

בנובמבר נורו למוות שני חברי המפלגה מחוץ למשרדי המטה שלה בפרברי אתונה. מלבד המפלגה הניאו-נאצית, ביוון פועלים גם ארגונים קיצוניים מהצד השמאלי של המפה הפוליטית, להם מיוחסת סדרת מתקפות שבהן נהרגו עיתונאי ושני שוטרים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
הפגנה נגד מפלגת "יוביק" בהונגריה
צילום: AP
מומלצים