אופק 10 יוכל לצלם באיראן "הרבה מאוד מטרות בו-זמנית"
עשרות מהנדסים ישבו הלילה מול המסכים וקיבלו איתות חיובי, מאות ק"מ מעל כדור הארץ: לוויין הריגול החדש של ישראל עובד לפי התוכנית. כמה הוא שוקל, איך עובד הצילום האיכותי במיוחד ומה נוכל לראות אם האיראנים ירצו להסתיר?
חג שמח לתוכנית החלל הישראלית ולמערך המודיעין: במערכת הביטחון מביעים סיפוק הבוקר (יום ה') משיגורו המוצלח של לוויין הריגול "אופק 10" לחלל. "היו עשרות מהנדסים שישבו הלילה מול המסכים כדי לעקוב אחריו ולהיות איתו בקשר. שעה וחצי אחרי ששוגר הוא חלף מעל תחנת הקרקע שלנו ויצרנו איתו קשר", אמר מנהל מפעל מב"ת חלל בתעשייה האווירית, עופר דורון. "נראה אותו היום עוד כמה פעמים, נכין לו בדיקות בחודשים הקרובים ותהליכי השמשה עד שיוכרז מבצעי וישדר תמונות ראשונות".
עוד סיפורים חמים - בפייסבוק שלנו
פרשננו לענייני צבא וביטחון רון בן ישי ציין אמש שהלוויין החדש הוא האחרון בסדרת לווייני ביון שישראל שיגרה בשנים האחרונות, המעבירים מידע שמושג באופנים מגוונים - צילום אופטי בעזרת מצלמות רגישות וצילומי מכ"ם, כמו "אופק 9" ו"אופק 10".
"אופק 10" מהווה תגבור משמעותי ליכולת מעקב מודיעיני רציף ומדויק אחרי הנעשה באזורי יעד, גם בתנאי מזג אוויר קשים. אם למשל ינסו האיראנים להסתיר תנועות מסוימות כמו הצבת טילים על כני שיגור, לישראל תהיה היכולת להבחין בכך מעתה במהירות כפולה מבעבר.
בתעשייה האווירית הסבירו הבוקר כי הלוויין, שעלותו מאות מיליוני שקלים, ישייט בגובה 600-400 קילומטרים מעל פני כדור הארץ ויקיף אותו - במסלול אליפטי - בכל 90 דקות. הוא שוקל 380 ק"ג ונחשב קטן יחסית לתמונות ה"איכותיות מאוד שהוא יביא ויאפשרו רמת מודיעין גבוהה ביותר".
"אחד היתרונות בהשוואה ללוויינים אחרים - שהוא מאוד גמיש בתמרון שלו, ולכן אפשר להפנות אותו בזמן אמת להרבה מאוד מטרות בו-זמנית אחרי תהליך מורכב של מיון ואיסוף, בדילוג מהיר מנקודה לנקודה", הסביר עופר דורון, וניסה להמחיש: "כמו מצלמה שמוצבת על ציר ומוזזת בשליטה מרחוק, ולא רק 'גיהוץ' שטח כמו לוויינים אחרים".
ראש מינהלת חלל במפא"ת שבמשרד הביטחון, אמנון הררי, הוסיף: "אחרי שנים של ייצור הלוויין והמשגרים,
נכון להבוקר כל מה שתכננו הצליח ללא דופי ב-100%, ויש עוד כמה פעולות עד שנגיד שזו הצלחה מלאה".
במערכת הביטחון הוסיפו כי הלוויין ששוגר הוא חלק מתוכנית רב-שנתית לייצור לוויינים שיתנו כיסוי מלא ולהחלפת לוויינים שסיימו חייהם בחדשים.
שר הביטחון משה (בוגי) יעלון מסר הבוקר כי "שיגורו המוצלח של הלוויין 'אופק 10' הוא עדות נוספת ליכולתה המרשימה של מדינת ישראל לפתח ולהוביל בחזית הטכנולוגיה. הלוויין אמור לשפר את יכולות המודיעין של מדינת ישראל ולאפשר למערכת הביטחון להתמודד באופן טוב יותר עם איומים קרובים ורחוקים, בכל שעות היממה ובכל מזג אוויר. בכך אנו ממשיכים לבסס את היתרון האיכותי והטכנולוגי העצום על שכנינו".