שתף קטע נבחר
 

ירי על בובות, "כפר לבנוני" ענק בגולן, טילי נ"ט בלייזר. מהפכת אימוני היבשה בצבא

מלחמת לבנון השלישית או הפעולה הקרקעית בסוריה כבר כאן - לפחות בדפוסי התרגול החדשים של לוחמי השטח, בהם המילואימניקים: אתר עם 300 מבנים כמו כפר של חיזבאללה, כדורים חדשים ובטוחים, ובמקום קרטונים - בובות "חכמות" (פגעת באישה או בילד? נכשלת). כך זה ייראה

מטרות הקרטון החומות ועליהן דמות מצוירת של חייל אוחז ברובה - אין כמעט חייל בעשורים האחרונים שלא מכיר אותן. ה"שדרוג" היחיד שעברו היה הוספת בלון צבעוני, כדרך פרימיטיבית לסייע ללוחם לדעת אם פגע במטרה במהלך הסתערות.

 

עוד סיפורים חמים - בפייסבוק שלנו

 

בקרוב צפוי צה"ל להיפטר מהקרטונים המיושנים ולעבור לבובות, שחלקן מייצגות אזרחים תמימים. וזה רק חלק קטן ממהפך מתוכנן באימוני חיילי היבשה (כולל המילואים), שפרטים ממנו נחשפים כאן לראשונה. הוא יכלול בין היתר "כפר לבנוני" ענק ברמת הגולן, כדורים חיים מסוג חדש לירי "חופשי" וקרבות עם ירי דו-צדדי בעזרת מערכת לייזר משופרת.

מדמים מוצבים סוריים (צילום: דובר צה"ל) (צילום: דובר צה
מדמים מוצבים סוריים(צילום: דובר צה"ל)

 (צילום: דובר צה"ל) (צילום: דובר צה
(צילום: דובר צה"ל)

התוכנית נראית מכוונת בעיקר לגזרה הצפונית ומשלבת טכניקות מחודשות לכיבוש מוצבים גם של צבא סוריה, במה שנראה כמימוש ההתאמה של כוחות החי"ר, השריון וההנדסה לתמרון יבשתי גדול במקרה של מלחמת לבנון השלישית. המטרה: להכיר לחיילים הפשוטים בגדודים, שיהוו את המסה הקריטית במהלך קרקעי - מוגבל או נרחב - בלבנון או בגולן הסורי, את מה שבאמת יצפה להם בשטח.

 

החלק הגרנדיוזי מתוכנן בזרוע היבשה זה כשנה: הקמת מתקן אימונים חדשני שידמה "כפר לבנוני" עצום מימדים ויכיל 300 מבנים. בתוכו יהיו בתי מגורים שמהם משוגרות רקטות, מסגדים, מפקדות שליטה ובקרה של חיזבאללה, מבני ציבור, תוואי שטח קשים כנחלים באמצע הכפר, סבכי שיחים עבותים, "מזרעות" (כפרים זעירים בשולי עיירות), שלוחות הרריות וואדיות מחורצות שאמורות לאתגר את הכוחות שבדרך לכיבוש הכפר.

 

הפעם האחרונה שבצבא הקימו מתקן אימונים שכזה הייתה לפני כעשור, אז נבנה בצאלים שבדרום הארץ "כפר" דומה לשכונה בעזה. המתקן בצפון, שעלות הקמתו מוערכת בעשרות מיליוני שקלים, ייקרא "מתקן שניר" על שם הנחל שעובר בקרבת השטח המיועד לו. זה נמצא בחיבור שבין אצבע הגליל לצפון הרמה, בואכה מבצר נמרוד - ששימש, אגב, כ"בופור" בסרט הישראלי על המוצב המיתולוגי בדרום לבנון.

מתכוננים למלחמת לבנון שלישית או להסלמה בסוריה. נסראללה ואסד (צילום: AFP, EPA) (צילום: AFP, EPA)
מתכוננים למלחמת לבנון שלישית או להסלמה בסוריה. נסראללה ואסד(צילום: AFP, EPA)

מתחת ל"יישוב" החדש בגולן תיבנה רשת תת קרקעית של מנהרות, שבתוכן יוכשרו לוחמי הגדודים להילחם ממש כמו בהסתערות על גבעה או כיבוש מבנה שבו מתבצרים לוחמי חיזבאללה. התפיסה שמאחורי המהלך היא שהאיום התת-קרקעי מפוזר כבר במאות כפרים שיעיים בדרום לבנון וממתין כקלף קטלני. כולם יכולים להיקלע לשם בבוא יום הקרב, לא רק אנשי יחידת יהל"ם של חיל ההנדסה המומחים ללחימה תת קרקעית.

 

המתקן צפוי לקום ב-2017 ועד אז, מתקני הלחימה בשטח בנוי (לש"ביות) בבסיסי האימונים החטיבתיים והפיקודיים משודרגים כדי להזכיר ללוחמים איום חדש-ישן אחר מצפון. לא רק זה שיחכה להם בארץ הארזים, שהיא במידה רבה ארץ חיזבאללה.

 

כמו מגרש משחקים

"חטיבה שלמה תוכל לתרגל כיבוש של כפר במתקן החדש, זה יהיה 'מגרש משחקים' של ממש", מגלה בשיחה עם ynet ראש חטיבת היבשה בזרוע היבשה, תת אלוף אורן אבמן, שמוביל את התוכנית השאפתנית. "היא תכלול כוחות טנקים שיילחמו בשטח הבנוי והפעלות אמצעי תצפית ממבצר נמרוד הסמוך. צריך לזכור שבשנתיים האחרונות העברנו כשליש מהאימונים של צבא היבשה מהדרום לשטחי האימונים בצפון".

 

עם כל הכבוד לאיום הקלאסי מארגונו של חסן נסראללה, מלחמת האזרחים בסוריה שהבעירה בשנה האחרונה את הגבול עם ישראל בגולן, הזכירה את הצורך ברענון התוכניות למהלך קרקעי, ולו מוגבל, בצדו השני של הגבול ברמה.

אימון בלש"בייה בצאלים (צילום: רועי עידן) (צילום: רועי עידן)
אימון בלש"בייה בצאלים(צילום: רועי עידן)

מודלים חדשים ללחימה בשטח בנוי (צילום: דובר צה"ל) (צילום: דובר צה
מודלים חדשים ללחימה בשטח בנוי(צילום: דובר צה"ל)

 (צילום: דובר צה"ל) (צילום: דובר צה
(צילום: דובר צה"ל)

בחודשים האחרונים החלו בזרוע היבשה לפרוס שקי חול ענקיים וניידים במתקני האימונים, המדמים לחימה בתעלות, מנהרות וכוכים, שחלקם מדמים מוצבים של הצבא הסורי. היתרון בשיטה החדשה: התעלות ללא גג, דבר המאפשר מעקב צמוד של המפקדים מלמעלה וחניכה יעילה יותר של הלוחמים בתרגיל.

 

"אנחנו מתחילים להחזיר את המיקוד בטכניקות הלחימה האלו, מעל ומתחת לקרקע", מציין אבמן. "את השיטה הזו של שימוש בשקים למדנו מהמוצבים שהאמריקנים הקימו בעיראק. כחלק מהתוכנית, תקופת ההכשרה המוכרת לכל לוחם (בחי"ר למשל היא אורכת כחצי שנה - י"ז), תשתנה. נכפיל ואף נשלש את הזמן המיועד ללחימה ביעדים סגורים על חשבון תכנים אחרים בטירונות או באימון המתקדם".

 

המטרה: למנוע דו"ח גולדסטון נוסף

התחליף למטרות הקרטון לא נובע מצורך טכנולוגי בלבד. הבובות שמוגדרות בצבא "חכמות" יהיו רב שימושיות, בגודל טבעי - של מחבל חמוש, ולחילופין אישה מבוגרת או ילד. הן יוצבו בתוך החדר שאליו יסתער הלוחם באש חיה. פגיעה בבובת הילד או באישה במקום במחבל תהווה כישלון בתרגיל.

הבובות החדשות (צילום: דובר צה"ל) (צילום: דובר צה
הבובות החדשות(צילום: דובר צה"ל)

קרטונים? תשכחו מזה (צילום: אלה ברק, אתר זרוע היבשה) (צילום: אלה ברק, אתר זרוע היבשה)
קרטונים? תשכחו מזה(צילום: אלה ברק, אתר זרוע היבשה)

בכך ינסה צה"ל לכוון עצמו למניעה או צמצום של דו"ח גולדסטון נוסף, לנוכח ההשלכות הבינלאומיות מהמסקנות של מועצת זכויות האדם של האו"ם אחרי מבצע "עופרת יצוקה". בישראל יודעים שבעימות הבא ישאף חיזבאללה להעביר את המוקדים מ"שמורות הטבע" בדרום לבנון לתוככי המרחבים האזרחיים.

 

הבובות הן רק חלק משדרוג "שדה האש" בלחימה בשטח בנוי במהלך האימונים. יהיה ניתן לפזרן בחדרים שיורכבו מלוחות דיקט זולים וניידים במטרה להפוך כל מטווח ל"מיני לש"ביה", בהרכבה ופירוק תוך דקות.

 

לצד אלו, בימים אלו נבחנים כדורי 5.56 מ"מ מיוחדים כחלופה אמיתית יותר לאימוני "פיינטבול". בכדורים החדשים יש מעט אבקת שריפה, הם מסמנים פגיעות בצורה יעילה יותר, משתלבים עם מכלול ייעודי בנשק האישי, מסומנים בצבעים אדום או כחול - ומעופם הבליסטי שקול לזה של כדור אמיתי. הכדורים הללו גם נחשבים בטוחים יותר, מה שמקנה חופש ירי כמעט ללא הגבלות בטיחות באימונים בשטחים בנויים, מכיוון שאינם חודרים אמצעים קשיחים. לוחמי היחידות המובחרות בצה"ל משתמשים בהם.

 

שינוי מהותי נוסף שמתרחש בימים אלו וכבר מנוסה בשטח נוגע למערכת "מיילס" - שבעזרתה מדמים החיילים ירי גם זה על זה עם סימוני לייזר. שיטת האימון קיימת בצבא בשנים האחרונות, אך לקתה לעתים בכשלים טכניים וזיהוי שגוי של "פגיעות". אבמן מבטיח שיפור באמינות ומסביר ש"ב'מיילס' החדש, חיילי צה"ל גם יירו טילים נגד טנקים לעבר טנקים שלנו באימונים, לדוגמה ממארב".

ראש חטיבת היבשה, תא"ל אורן אבמן. "מגרש משחקים" (צילום: דובר צה"ל) (צילום: דובר צה
ראש חטיבת היבשה, תא"ל אורן אבמן. "מגרש משחקים"(צילום: דובר צה"ל)

האור בקצה המנהרה

לצד התוכנית הראוותנית הזו, שתוקצבה ראשונית ב-10 מיליון שקלים, יש בצה"ל עדיין מי שמתקשה לעצום עיניים לנוכח הפגיעה בכמות האימונים בשנה וחצי האחרונות, בשל האי-ודאות התקציבית בהיעדר תכנית רב שנתית. הרמטכ"ל רא"ל בני גנץ כינה זאת לפני כחודשיים התקרבות ל"קו האדום", והמספרים התחילו להזכיר את המציאות העגומה בשנים שקדמו למלחמת לבנון השנייה. חלק מהגדודים הסדירים רשמו תקופה שוחקת של 9 חודשי תעסוקה מבצעית ללא אימון מלא ומוסדר; במילואים, יחידות שלמות לא נפגשו כלל, בשום צורה, במשך שנתיים ויותר.

 

"אם מג"ד מילואים של חטמ"ר ילין שהוא לא התאמן בשלוש השנים האחרונות, הוא יצדק", מודה אבמן, "נאלצנו לפגוע גם באימוני יחידות הלוגיסטיקה המרחביות ובאימונים החד יומיים, וביטלנו מספר מצומצם של תרגילים חטיבתיים. כל זה קרה בעיניים פקוחות כדי שזה לא יימשך ב-2015, לכן כבר השנה כפיצוי אנחנו מגייסים ל-24 יום את גדודי החטמ"רים לתעסוקות בגזרתם (אחד מגדודים אלו ספג את הרס המוצב ביצהר בשבוע שעבר - י"ז), עם אימון לפני קו משופר. האור בקצה המנהרה יגיע בשנה הבאה, אז צה"ל יחזור להיקף אימונים מלא, במתכונת חדשה”.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דובר צה"ל
בקרוב. הבובות החדשות
צילום: דובר צה"ל
מומלצים