"חשש מריגול מעכב הפטור מוויזה לארה"ב"
גורמי מודיעין בארה"ב הביעו דאגה כי הכנסת ישראל לרשימת המדינות שאזרחיהן פטורים מוויזות כניסה יקל על כניסת מרגלים ישראלים, זאת על רקע יוזמתו של מזכיר המדינה האמריקני קרי לקדם את הכנסת ישראל לתוכנית
מחוקקים ויועצים בשתי ועדות של בית הנבחרים האמריקני מודאגים מהאפשרות שהכנסת ישראל לתוכנית שמאפשרת לאזרחים של מדינות להיכנס לארצות הברית ולשהות בה במשך שלושה חודשים ללא ויזה תגביר את הסיכון לכניסת מרגלים ישראלים למדינה. כך מדווח "רול קול", אתר חדשות פוליטיות שמתמקד בנעשה בקונגרס.
סיפורים חמים נוספים - בפייסבוק שלנו
זאת הפעם הראשונה שיועצים בוועדות שונות בקונגרס אמרו כי דאגות בנושא מודיעין וביטחון נמצאות גם כן במערכת השיקולים. עד כה הסבירו את אי הכנסת ישראל לתוכנית בדרישה האמריקנית שלא להפלות לרעה בנתב"ג ערבים אזרחי ארה"ב המגיעים לביקור, באי שימוש בדרכון ביומטרי ובסיבות אזרחיות נוספות, אך לא בחששות ביטחוניות.
"קהילת המודיעין האמריקנית מודאגת שהוספת ישראל לתוכנית הוויזה תקל על מרגלים ישראלים להיכנס למדינה", אמר יועץ בכיר בקונגרס האמריקני. כמה יועצים נוספים סיפרו לאתר האמריקני כי חברים בקהילת המודיעין, כמו גם גורמים ממחלקת ההגנה האמריקנית, הביעו את הדאגות האלה בתדרוכים מסווגים בפני חברי קונגרס בוועדת המשפטים בקונגרס שאחראית על נושא הוויזות.
"יו"ר הוועדה רוברט גדולייט שמע הסתייגויות מקהילת המודיעין בנוגע להכנסה של ישראל לתוכנית", אמר יועץ בוועדה לענייני חוץ שציין כי ועדת המשפטים שיתפה את החששות הללו עם הוועדה לענייני חוץ. גורם אמריקני רשמי אישר כי אכן היה דיון שכזה בוועדת המשפטים ואמר כי בדיון השתתפו גורמים ממשרדו של מנהל המודיעין הלאומי ומה-FBI וממינהלת הריגול הנגדי.
לתוכנית הפטור מוויזה התקבלו עד כה 37 מדינות ידידותיות העומדות ברשימת דרישות, ובהן שימוש בדרכונים ביומטריים וסירוב של עד שלושה אחוזים מהבקשות לוויזה ועוד. ישראל פועלת להצטרף לתוכנית הוויתור על ויזה מאז שנת 2005 ובשלב מסוים היא הייתה קרובה ליעד של - שלושה אחוזים סירובי ויזה, אולם בשנים האחרונות עלה הסירוב ל-6 אחוזים, גם בגלל יוצאי צבא היוצאים לטיול בארה"ב ועובדים בצורה לא חוקית בעבודות מזדמנות ובעיקר בקניונים.
ג'וליה פריפילד, עוזרת מזכיר המדינה האמריקני לחקיקה, שלחה אתמול מכתב לחברת בית הנבחרים הדמוקרטית מניו-יורק, ניטה לואי, ובו בישרה לה שעל פי בקשת מזכיר המדינה ג'ון קרי, ארה"ב וישראל יוצרות קבוצת עבודה משותפת, שתקדם את ישראל לעבר הצטרפות לתוכנית. "זוהי מטרה משותפת של ארה"ב וישראל שתקל על המסע של אזרחי שתי המדינות". סוכנות הידיעות היהודית JTA מדווחת כי גם המשרד להגנת המולדת שותף בקבוצת העבודה.
פריפילד הודיעה כי ארה"ב החליטה להקדיש משאבים כדי לאפשר את צירופה של ישראל לתוכנית הוויתור על ויזות. במכתבה של העוזרת המשפטית של קרי לא מוזכר כלל נושא האפליה של אמריקנים ממוצא ערבי בנתב"ג, זאת אף שדוברת מחלקת המדינה ג'ן סאקי ציינה את הסוגיה כמרכיב מרכזי בסירוב לצרף את ישראל לפטור מוויזות. ישראל טוענת שמדובר בצורך ביטחוני ומסרבת להתפשר בנושא.
הפטור מהוויזה מתרחק?
צילום: shutterstock
מומלצים