שתף קטע נבחר

 
צילום: רויטרס, EPA, AP

סיסי כבר תופר חליפות. הכירו את תואם נאצר

באוגוסט 2012 יצא הגנרל עבד אל-פתאח א-סיסי מאלמוניותו ומונה לשר ההגנה במשטר "האחים המוסלמים". אחרי שנה היה זה דווקא הוא שהדיח את האיש שמינה אותו, מוחמד מורסי, וכעת הוא בדרך הבטוחה לנשיאות

עבד אל-פתאח א-סיסי יזכור את 12 באוגוסט 2012 כתאריך המכונן בחייו. הנשיא המצרי באותה עת היה מוחמד מורסי, איש "האחים המוסלמים", שעמד לסגור חודשיים בתפקיד. דוברו של מורסי פרסם הודעה דרמטית לפיה שר ההגנה הפילדמרשל חוסיין טנטאווי והרמטכ"ל סאמי ענאן יפרשו לגמלאות. בהודעה אחת טלטל מורסי חסר הניסיון את המערכת הצבאית בצורה שאיש לא האמין שיעשה, ואז מינה דווקא את הגנרל הוותיק א-סיסי לתפקיד מפקד הצבא ושר ההגנה.

 

עוד חדשות בעולם :

ריב על נער בפייסבוק הסתיים ברצח בת 14

סוריה: חיה"א תקף בי"ס, 30 תלמידים נהרגו

הוצא להורג, נשאר בחיים ומת מהתקף לב

שיעים נגד סונים בצל הטרור. עיראק בוחרת

 

עבד אל-פתאח א-סיסי נולד ב-19 בנובמבר 1954. הוא נשוי ולו ארבעה ילדים, שלושה בנים ובת. ב-1977 הוא סיים את לימודיו באקדמיה הצבאית של מצרים והחל את שירותו הצבאי בחיל הרגלים. הוא עבר שורה של תפקידים בכירים עד שמונה למפקד האזור הצפוני. לאחר מכן ניתן לו הפיקוד על מנגנון המודיעין הצבאי. במהלך שירותו הצבאי יצא ללימודים בבריטניה ובארצות הברית.  

 

נועד לגדולות. הילד א-סיסי מצדיע לנאצר ()
נועד לגדולות. הילד א-סיסי מצדיע לנאצר

מורסי לא ידע שמינוי הגנרל לשר ההגנה שלו יביא להדחתו (צילום: AFP) (צילום: AFP)
מורסי לא ידע שמינוי הגנרל לשר ההגנה שלו יביא להדחתו(צילום: AFP)
סטיב ג'ראס, קולונל אמריקני בגמלאות שהרצה בפני א-סיסי ב-2006, סיפר בראיון לעיתון "דיילי סטאר" כי "עבור אמריקנים רבים בשעתו, לאיסלאם לא היה מוניטין טוב. לא-סיסי היה חשוב שנדע את כל הדברים הטובים בדת שלו".

 

שמר על פרופיל תקשורתי נמוך

כשקיבל את הפיקוד על מנגנון המודיעין הצבאי, היה א-סיסי הצעיר בחברי המועצה הצבאית העליונה ושמר על פרופיל תקשורתי נמוך.

במהלך מהפכת 25 בינואר שהביאה להדחת חוסני מובארק מארמון הנשיאות, הביע א-סיסי עמדה נחרצת נגד אלימות כוחות הביטחון נגד מפגינים ואמר שצריך לבצע שינוי בהתנהלות כוחות הביטחון.

 

א-סיסי נודע כבכיר הראשון בצבא מצרים שהודה שבבתי הכלא במדינה מבצעים בדיקות בתולין למפגינות שנעצרו, לכאורה כדי לחפות על הצבא ולהדוף את הטענות שחיילים אונסים עצורות. 

 

פופולריות גדולה בציבור. תומכי א-סיסי בקהיר (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
פופולריות גדולה בציבור. תומכי א-סיסי בקהיר(צילום: רויטרס)
לפני שנבחר על ידי מורסי להנהיג את הצבא וכוחות הביטחון, האשימו את א-סיסי בקשרים עם תנועת "האחים המוסלמים". איש התקשורת המפורסם תופיק עכאשה, המזוהה יותר מכול עם ה"פולול", שרידי משטר מובארק, טען כי חברי המועצה הצבאית העליונה נכנעים לא-סיסי. הוא הרחיק לכת כשאמר שא-סיסי משתייך ל"אחים המוסלמים" וחלק מבנות משפחתו עוטות רעלה. במועצה הצבאית אמרו בזמנו כי מדובר בעלילות.

 

"האיש למשימות מיוחדות"

רוברט ספרינגבורג, מומחה אמריקני לצבא מצרים, תיאר בעבר בראיון לאתר "דיילי ביסט" את סיסי כ"איש למשימות מיוחדות" של "האחים המוסלמים". "הם סמכו עליו והיו מודעים לנטיותיו הפוליטיות, שהיו איסלאמיסטיות. האם זה אומר שהוא נאמן ל'אחים המוסלמים'? אני מטיל ספק בכך. אבל יש לו את הקשרים שלו, והוא היה בבירור הבחירה מספר אחת של 'האחים המוסלמים'", אמר המומחה האמריקני.

  

א-סיסי קיבל את תפקיד שר ההגנה ומפקד הצבא בתקופה קשה במיוחד במצרים, כשהטבח ב-16 שוטרי משמר גבול ברפיח בזמן ששברו את צום הרמדאן עוד טלטל את המדינה הערבית. על פי הפרסומים במצרים, אחת מנקודות המחלוקת בין א-סיסי לבין מורסי הייתה סביב שאלת היקף הפעילות של צבא מצרים בחצי האי סיני. כל זאת כשברקע פועלים באזור ביתר שאת ארגוני ג'יהאד איסלאמיסטיים. מורסי, כך נטען, מנע מבצע גדול יותר נגד האיסלאמיסטים הקיצונים בגלל השתייכותו ל"אחים המוסלמים".

 

מחזק את מעמדו בעולם. עם נשיא רוסיה ולדימיר פוטין (צילום: AP) (צילום: AP)
מחזק את מעמדו בעולם. עם נשיא רוסיה ולדימיר פוטין(צילום: AP)
בחודשים הראשונים לכהונתו של מורסי הוא זכה לפופולריות רבה, ונראה היה שהברית הבלתי כתובה בינו לבין א-סיסי עובדת טוב. הנשיא ושר ההגנה שלו הצליחו להביא להפסקת אש בין חמאס לבין ישראל במהלך מבצע "עמוד ענן", והנשיא נחשב למנצח הגדול של הסיפור. אולם, דווקא באותו הזמן הלך וגדל התיאבון של מורסי. בהיעדר חוקה דמוקרטית, פרסם מורסי הצהרה חוקתית שנויה במחלוקת שהעניקה לו סמכויות נרחבות וצמצמה את סמכויות הרשות השופטת. מהלך זה עורר זעם בקרב הציבור המצרי וגם מחאה גדולה נגד איש "האחים המוסלמים".

 

חרב הפיפיות של מורסי

בדיוק באותה תקופה התברר שהמינוי של א-סיסי לשר ההגנה היה חרב פיפיות עבור מורסי - ככל שמניותיו בציבור הלכו וירדו, נסקו מניות הצבא והעומד בראשו. המחאה העממית הגדולה, ביוזמת תנועת "תמרוד", מילאה את רחובות מצרים בהמוני מפגינים, וא-סיסי קרא נכון את המפה הפוליטית, הראה שהוא קשוב לרחשי הציבור והזהיר כי אם המצב ייצא משליטה ותהיה אלימות, הצבא ייאלץ להתערב.

 

ב-30 ביוני 2012, ביום הראשון למחאה נגד מורסי, יצאו מיליוני בני אדם לרחובות, ועימותים שפרצו בין תומכי "האחים המוסלמים" לבין מתנגדיהם גבו קורבנות ראשונים. לא-סיסי לא נותרה ברירה והוא החליט להתערב במשבר החמור. ב-31 ביוני הוא מסר הודעה דרמטית בטלוויזיה המצרית והציב לכל הצדדים המעורבים אולטימטום של 48 שעות כדי לפתור את המצב. אם לא יעשו כן, הוא הזהיר בהתערבות הצבא.

 

מופיע אפילו על שטרות כסף (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
מופיע אפילו על שטרות כסף(צילום: רויטרס)
מרגע פרסום ההודעה החלה הספירה לאחור, וכל מצרים המתינה למוצא פיו של הנשיא מורסי. בנאום ארוך במיוחד שנשא ב-2 ביולי הבהיר מורסי שהוא לא הולך לשום מקום. זו כנראה הייתה טעותו הגדולה, והוא בודד על ידי הצבא ושילם בכיסאו.

 

קרע את מצרים לשניים

ב-3 ביולי כינס שר ההגנה א-סיסי מסיבת עיתונאים דרמטית שבה הכריז על הדחתו של מורסי ועל מינוי נשיא בית המשפט העליון עדלי מנסור לתפקיד הנשיא הזמני. הדחתו של מורסי קרעה את מצרים לשניים - צד אחד תמך בהתלהבות בצבא ובמפקדו ואילו צד שני, בעיקר האיסלאמיסטים, סירב לקבל את הדין ודרש להשיב את מורסי לכיסאו גם במחיר של שפיכות דמים קשה. עד היום מתארים אנשי "האחים המוסלמים" את הדחת מורסי במילה "הפיכה", ותומכי א-סיסי מעדיפים את המילה "מהפכה".

 

בנאומים שונים שנשא, דאג הגנרל המצרי לומר שאם לא היה פועל בצורה שפעל, המצב היה עלול להיגרר למלחמת אזרחים. הוא אף הרחיק לכת ואמר ש"האחים המוסלמים" רצו להקים חליפות איסלאמית. "הצעתי למורסי לערוך משאל עם בשאלת קיום בחירות מוקדמות, אך הוא סירב", אמר א-סיסי כמה ימים אחרי הדחת מורסי.

 

בביקור באבו דאבי (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
בביקור באבו דאבי(צילום: רויטרס)
מאז הדחת מורסי הפך א-סיסי לאיש החזק במצרים, והפופולריות שלו בקרב הציבור הרקיעה שחקים בצורה שלא נראתה שנים רבות במצרים, אולי מאז תקופת שלטונו של גמאל עבד אל-נאצר. דרכו של א-סיסי לארמון הנשיאות נראתה כעובדה מוגמרת, אף שעדיין לא הכריז רשמית על מועמדותו לנשיאות. המנהיג הכריזמטי נוטה להשתמש בנאומיו בשפה המדוברת העממית, וסימן את "האחים המוסלמים" כאויב הציבור שאחראי לפיגועים רבים במצרים. 

 

יד חזקה נגד האיסלאמיסטים

א-סיסי הוכיח שהוא מסוגל לנהוג ביד חזקה נגד "האחים המוסלמים", והצליח להדוף בחודש אוגוסט את תומכי "האחים המוסלמים" מכמה מוקדי מחאה מרכזיים בקהיר, בהם כיכר ראבעה אל-עדוויה. בעימותים בין כוחות הביטחון לבין האיסלאמיסטים נהרגו מאות בני אדם, רובם הגדול מהצד של תומכי מורסי. היד החזקה נגד "האחים המוסלמים" המשיכה במעצר ראשי הארגון, בהם מוחמד בדיע (המדריך הכללי של התנועה), סגנו חיירת א-שאטר ומאות מחברי התנועה. בימים אלה עומדים רובם הגדול של העצורים למשפטים בשורה של אישומים חמורים, וחלקם כבר קיבלו עונשים כבדים - מעונשי מאסר ועד לעונשי מוות.

 

בשעה שרוב בכירי "האחים המוסלמים", כולל מורסי, הוכנסו לכלא, פרח פולחן האישיות של א-סיסי. תמונתו הופיעה על גבי פוסטרים, שלטים ומוצרים שנמכרים בחנויות, כמו למשל שוקולדים, בגדים ותכשיטים. ואם בזה לא די, פסלים של הגנרל הבכיר הוצבו ברחבי מצרים, וברחבי הרשת האדירו את שמו בדרכים שונות.

 

ספורטיבי. א-סיסי רוכב על אופניים ועוצר לשוחח עם תושבים בקהיר ()
ספורטיבי. א-סיסי רוכב על אופניים ועוצר לשוחח עם תושבים בקהיר
עוד לפני הכרזתו על מועמדותו לנשיאות אושרה החוקה החדשה של מצרים במשאל עם ברוב של 98 אחוזים - סימן מעודד במיוחד עבור א-סיסי, שקיבל חיזוק מפתיע מתנועת "א-נור" הסלפית שהייתה בעלת ברית של מורסי, אך הפנתה לו עורף ותמכה בהדחתו.

 

"יחזיר את אום א-דוניא לגדולתה"

ב-26 במרס 2014 הגיע הרגע שכל מצרים חיכתה לו. א-סיסי הודיע שהוא מתפטר מתפקיד שר ההגנה ומפקד הצבא ושבכוונתו להתמודד על נשיאות מצרים. עמרו מוסא, מזכ"ל הליגה הערבית לשעבר שהתמודד נגד מורסי, ואחמד שפיק, ראש ממשלת מצרים האחרון בזמן מובארק שכמעט ניצח את מורסי, כבר הודיעו כי אם א-סיסי ירוץ לנשיאות, אז הם לא יתמודדו לתפקיד הראיס. במקביל, במצרים החלו לדבר כולם על א-סיסי כאיש הנכון בזמן הנכון שיחזיר את "אום א-דוניא" (אם העולם) לגדולתה.

 

סלפי ראשון לא-סיסי ()
סלפי ראשון לא-סיסי

יצא למוסקבה בחליפה (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
יצא למוסקבה בחליפה(צילום: רויטרס)

משהו יוצא דופן במיוחד צריך לקרות כדי למנוע מא-סיסי להגיע לארמון הנשיאות בקהיר אחרי שביצע מבחינתו את כל הפעולות הנכונות בדרך לשם, והוכיח שהוא לא רק איש צבא טוב, אלא גם פוליטיקאי טוב.

עבור מצרים רבים הוא מצטייר כמושיע, ולא פעם נשמעו משפטים כמו "הוא מזכיר לי את עבד אל-נאצר", "יש לו את הכריזמה של עבד אל-נאצר והפיקחות של סאדאת" ו"הוא יותר טוב מעבד אל-נאצר".

 

בשעה שתומכיו של א-סיסי הולכים אחריו בסגידה מוחלטת, מתנגדיו מאשימים אותו בכל דבר רע שקורה במצרים. "סיסי נאחס", קרא לגנרל הפורש אחד מאנשי "האחים המוסלמים" אחרי שנבחרת מצרים בכדורגל הפסידה לנבחרת גאנה ולא העפילה לטורניר גביע העולם בברזיל.

 

בתקופה האחרונה רצה ברשת תמונה בשחור-לבן שמספרת את כל סיפור הבחירות לנשיאות מצרים. בתמונה נראה הילד א-סיסי מצדיע ללא אחר מאשר לגמאל עבד אל-נאסר. נראה שכל חייו הצדיע א-סיסי לממונים עליו, אך התמונה הולכת להשתנות בקרוב והוא יהפוך לאיש שכולם מצדיעים לו. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
בדרך הבטוחה לארמון הנשיאות. א-סיסי
צילום: AP
מומלצים