ראש אכ"א לשעבר: צה"ל צריך לשקול את המדיניות לגבי מותר ואסור בפייסבוק
מה שהחל כעוד תקרית שנויה במחלוקת של לוחם צה"ל בשטחים, הפך למחאת רשת חסרת תקדים נגד צה"ל. עשרות אלפים הצטרפו לקבוצה "גם אני עם דוד הנחלאווי" והצבא מצא את עצמו מתמודד עם משבר מסוג חדש. גורם בצבא: "לא ניתן לשלוט על זה. זה בור ללא תחתית"
בים, באוויר, ביבשה – ומאתמול (יום ד') גם בפייסבוק. פרשת "דוד הנחלאווי" הדגימה עד כמה המרחב הווירטואלי יכול להיות נפיץ. עשרות אלפים עשו לייק לעמוד "גם אני עם דוד הנחלאווי" וגם שר הכלכלה ויו"ר הבית היהודי נפתלי בנט הביע תמיכה בחייל דוד אדמוב וטען: "הייתי פועל כמוהו". אמש אמר האלוף במילואים ח"כ אלעזר שטרן ששימש בעבר ראש אכ"א וקצין חינוך ראשי כי "צה"ל צריך לשקול את המדיניות שלו לגבי מה מותר ומה אסור בפייסבוק. על פניו, הפייסבוק הוא אינו מכשיר פיקודי, אבל צריך לקחת בחשבון שיש בו פוטנציאל של נזק מבחינה מודיעינית".
לפני שתתפשט: לשים קץ למחאה הווירטואלית / פרשנות
שטרן הוסיף ואמר כי "הפייסבוק יכול לאפשר לאויב לעשות הערכת מצב של חיילי צה"ל ולפעול בהתאם". לדבריו, רוב החיילים שמגיבים ברשת לא מכירים את העובדות. "אם היו מכירים אותן, אני לא מניח שהיו רוצים שחייל שמכה מפקדים ימשיך להיות לוחם בחטיבת הנח"ל או בצה"ל", אמר חבר הכנסת. "חייל שאלים ברמה כזו צריך להרחיק מכל יחידה ובוודאי מלהחזיק נשק".
אולם יש במערכת הפוליטית מי שיצא לטובת החייל. "הייתי פועל כמו דוד לוחם הנח"ל", כתב בנט בשעת לילה מאוחרת בעמוד הפייסבוק שלו. "לפני מספר דקות צפיתי בסרטון שהופץ על ידי ארגוני שמאל. הוא פעל נכון. מה שרואים בסרטון הוא פשוט מאוד: הופעלה נגדו אלימות. הוא היה בודד, מוקף במספר ערבים אלימים ופרובוקטורים. הוא לא ירה, הוא נקט הגנה סבירה על עצמו ועל סובביו והביא את האירוע לסיומו".
בדבריו גינה את השמאל הקיצוני. "ברקע היו שם לפחות שני צלמים ולא במקרה: השמאל הקיצוני חי מהכפשת לוחמי צה"ל. זה ראוי לגינוי מכל קצוות הקשת הפוליטית. אם הצלמים לא היו שם, האירוע לא היה מתרחש. מדינת ישראל שולחת את לוחמי צה"ל להגן עלינו. הלוחמים נמצאים בחזית - לא באולפני תקשורת - תוך סיכון חייהם, אל מול רובים, אבנים ומצלמות עוינות".
"חוויתי מצבים דומים בקלנדיה, בקבטיה, ברמאללה ובג'נין. זו לא תכנית ריאליטי", המשיך בנט. "שוחחתי עם כמה מפקדים בצה"ל והבנתי שהחייל נשפט על מעשים אחרים לחלוטין, שאינם קשורים כלל לאירוע המדובר, ואיני מתכוון להתערב בכך. כשלוחם בודד עומד מול קבוצת ערבים עוינים ואלימים, עליו להפעיל שיקול דעת, עליו לנקוט צעדים ועלינו לתת לו גיבוי".
לטענת שטרן, יש קשר בין המקרה של אדמוב לבין אירועי "תג מחיר". "גם שם מי שאלים כלפי ערביי ישראל יהיה אלים כלפי יהודי ישראל. ראינו את זה קורה גם ביצהר", אמר האלוף במילואים. "מדובר בחייל שעוד קודם לכן תקף במכות ובאבנים את מפקדיו. מי שאלים כלפי חייליו או מפקדיו, אלים גם כלפי פלסטינים ולהפך. מי שמשפיל פלסטינים ישפיל בסוף גם את חבריו בצבא ובעתיד את אשתו או ילדיו".
באשר למקרה עצמו מול הפלסטינים, אמר האלוף במילואים: "אני מודה שלמעט הקללות לא הזדעזעתי מהתנהגות החייל. העמדה של חייל בסמטה כזו, בחיכוך בעוצמה כזו עם פלסטינים, היא לא משימה פשוטה עבורו. דעתי אינה נוחה מפעילות השיטור של צה"ל בחברון. אלה פעולות שהיה נכון יותר שיבוצעו על ידי שוטרים מאשר על ידי חיילים בדיוק כפי שהדברים נכונים לגבי המשימות שהוטלו על צה"ל בתוכנית ההתנתקות. גם כאן וגם שם, הצבת חיילים במשימות מהסוג הזה ראוי שתתבצענה רק לאחר שמוצו כל האפשרויות להטלת המשימות האלה על אנשי משטרה".
הרקע לפרשה הוא סרטון שפורסם במהלך השבוע, לראשונה בערוץ 10, ובו תועד אדמוב דורך נשק מול צעירים פלסטינים שהתגודדו סביבו ליד בית הדסה בחברון. לאחר מכן נודע כי הוא הודח מהגדוד שלו ובפייסבוק נולדה קבוצת תמיכה תחת השם "גם אני עם דוד הנחלאווי". בתחילה קמה הקבוצה מתוך הנחה שגויה שההדחה נבעה מהתקרית בחברון. רק מאוחר יותר הבהיר צה"ל – ואדמוב הצהיר על כך בעצמו – שההדחה ועונש מחבוש שנגזרו עליו נבעו מתקריות אלימות שבמסגרתן הכה חברים שלו לגדוד. אבל זה כבר היה מאוחר מדי. החברים המשיכו להצטרף לקבוצה שכבר מונה יותר מ-70 אלף חברים.
בעקבות התאוצה שצברה המחאה במדים נשאל על הדברים דובר צה"ל, תת אלוף מוטי אלמוז, ואמר: "פייסבוק הוא לא כלי מחאתי אלא כלי חברתי. לכל חייל יש מפקד והוא מוזמן לדבר איתו". לדבריו, חיילים צריכים להבין שמקומן של מחאות אינו בפייסבוק: "נכנס את החיילים ונסביר שמצד אחד יש תופעות חברתיות מבורכות, ומצד שני זה לא בהכרח המקום".
"לא ניתן לשלוט על כמות הלייקים בפייסבוק"
בצה"ל צפויים לחדד את ההסברה בקרב חיילים בנושא השימוש ברשתות החברתיות, בעקבות המחאה שפשטה אתמול במהלך היום וחרגה מגבולות המקרה הנקודתי שבו חייל הנח"ל דרך נשקו וקילל שני פלסטינים בחברון בתחילת השבוע.
בצבא מצטערים על כך שלא הבהירו כבר שלשום את הסיבה האמיתית להדחת החייל מתפקיד לחימה - השלכת אבן על מפקד המחלקה שלו. עם זאת, מודים בצה"ל שנדהמו מהיקף המחאה הווירטואלית. "ההנחה היא שרוב הלייקים הם אזרחים בכלל וחלקם מטעמים פוליטיים ימניים שלוקחים את המחאה לעידוד חיילים לשימוש מופרז בנשק נגד פלסטינים, אבל זה דבר שלא ניתן לשלוט עליו", אמר קצין בצה"ל. "נסביר לחיילים מה מקובל ומה לא, בשיח ברשתות כולל בווטסאפ, כי מדובר במרחב ציבורי לכל דבר".
לדברי הקצין, "אין הבדל בין שימוש לא הולם או ניבול פה בפייסבוק מצד חייל להתנהגות שכזו מצדו באוטובוס או בקניון. כבר מזמן נחשפנו גם לתופעות שברשתות החברתיות ישנם חיילים המפרסמים גם חומרים מסווגים. זה בור ללא תחתית שקשה להתמודד עמו על אף ההסברה והאכיפה".
במקביל, באוגדת יהודה ושומרון מתכוונים לחדד עבור הלוחמים בגזרות את נוהלי הפתיחה באש הקיימים, שלא השתנו גם לאחר התקרית. לפי הנהלים יש לדרוך את הנשק כאמצעי הרתעה במצב שבו חייל חש איום על חייו, כפי שעשה אדמוב.
תחקיר התקרית עצמה, שנערך בצבא, העלה כי החייל בדק שלושה פלסטינים סמוך לבית הדסה ביישוב היהודי בחברון, ובשלב מסוים אחד מהם שלף לכיוונו אגרופן. החייל, שהיה לבד בעמדה, חש מאוים, ולכן דרך את נשקו בהפגנתיות ולפי הפקודות. מפקדיו גיבו אותו על תגובה זו, אך הסבירו לו כי הקללות והאיומים שהשמיע לאחר מכן כלפי אותם פלסטינים הם לא דבר שמצופה מלוחם צה"ל.
גורם בכיר בחטיבה ציין כי כך מצפים ביחידה מלוחמים לפעול במצב כזה - לדרוך את נשקם - וכך גם מפקדיו היו נוהגים. עם זאת, הגורם הסתייג מהקללות שהשמיע החייל לאחר מכן. "את הדברים שאמר ותועדו במצלמה הוא לא היה צריך להגיד". הגורם הביע צער מהשתלשלות המחאה: "חבל שהאמת המלאה לא הייתה ידועה עוד קודם, כי אז כל המחאה הזו לא הייתה מתרחשת. הוציאו דברים מפרופורציה על כלום מבלי לדעת את האמת ואת העובדות".