סרטן אשכים: איך מטפלים - ומשמרים פוריות?
גברים צעירים רבים מתביישים לפנות לאורולוג במקרה של בעיה באשך, אבל גילוי מוקדם של סרטן האשכים מעלה את סיכויי הריפוי ליותר מ-90%. מה גורם למחלה, מהן אפשרויות הטיפול ואיך דואגים לפוריות? מומחה מסביר
דמיינו לכם גבר טיפוסי בשלהי שנות העשרים לחייו או בתחילת השלושים: הוא נראה צעיר ומרגיש חיוני, לרוב נמצא במהלך לימודים, בתחילתה של קריירה, בזוגיות צעירה - ולעתים כבר החל בתכנון משפחה. הדבר האחרון שעולה בדמיונו הוא שהנפיחות שהתגלתה באשך לפני מספר שבועות תתברר כגידול סרטני.
סרטן האשכים היא מחלה של גברים צעירים בגילאי 35-20. המחלה אינה שכיחה - בארץ מאובחנים כ-120 מקרים בשנה - אך אם לא תטופל בזמן היא עלולה להיות קטלנית.
מתמודדים עם סרטן:
- חדש בישראל: מכשיר החוסך הקרנות לגידול סרטני
- תגלית ישראלית: בדיקת דם תסייע בגילוי סרטן
- הסינים כבר גילו: מה לאכול כדי למנוע סרטן
אני זוכר שהגיע אליי זוג צעיר שניסה להרות ללא הצלחה. הבחור הגיע עם תלונה על נפיחות באשך ועם צילום CT שלא השאיר מקום לספק כי מדובר בגידול. הבשורה הייתה קשה ומפתיעה: הם היו צריכים להתמודד עם ההלם שבגילוי, החשש מהניתוח, מהטיפולים בקרינה ו/או בכימותרפיה, מהמחשבות על קשיים פוטנציאליים עתידיים לקיום יחסי מין ומפגיעה בפוריות.
בעצם, מדובר בפגיעה כלל מערכתית בבריאות הגבר, בזוגיות, בביטחון העצמי, בביטחון התעסוקתי ועוד.
אני לא יודע אם הסיבה לכך שצעירים רבים משתהים בפנייה לרופא היא בושה, שאננות, פחד או חוסר מודעות, אבל חשוב שגברים צעירים ידעו שסרטן האשכים היא מחלה שניתן לרפא, וביכולתם של אותם גברים להעלות את סיכויי ההחלמה ליותר מ-90% אם רק יהיו מודעים לתסמיני המחלה, יערכו בדיקה עצמית של האשך ויפנו לבירור רפואי בזמן אצל אורולוג. השילוב בין העלאת המודעות להסרת מחסום הבושה יעשה שינוי אמיתי.
מהם הגורמים למחלה?
הגורמים לסרטן האשכים אינם ברורים ומוחלטים. במחקרים עדכניים נבדקים גורמים תזונתיים וסביבתיים (כגון קרינה מייננת) כבעלי השפעה.
גם גנטיקה היא פקטור משפיע: קרבה מדרגה ראשונה לחולה, בייחוד לאח חולה יותר מאשר לאב, מעלה את הסיכון לחלות במחלה.
לקבוצת סיכון מובהקת יותר שבה השכיחות למחלה גבוהה פי ארבעה-שישה משתייכים גברים אשר אובחנו בלידתם כבעלי "אשך טמיר", מצב שבו אשך אחד לא יורד למקומו הטבעי ונשאר באזור המפשעה.
תינוקות שאובחנו עם אשך טמיר יש לנתח עד גיל שנה, מאחר שלאחר גיל זה הסיכוי שהאשך ירד לשק האשכים קלוש.
פעולת הניתוח לא תקטין משמעותית את הסיכוי להיווצרות גידול בעתיד, אך תאפשר אבחון ומעקב אחר האשך באמצעות מישוש.
מהם התסמינים?
לרוב, בשלב הראשוני של המחלה אין תחושת כאב אך מראה האשך משתנה: הוא גדל, נהיה נוקשה, כבד, ובבדיקה נרגיש גוש.
בשלבים מתקדמים יותר, אם תהיה התפשטות גרורתית, עלולים להופיע כאבי בטן, כאבי גב, קוצר נשימה ועוד.
איך מאבחנים?
תהליך האבחון כולל ביצוע בדיקת דם לזיהוי סמנים, אולטרסאונד לאשכים וצילום CT של החזה, הבטן והאגן, שכן ההתפשטות הראשונית של הגידול היא לבלוטות ברטרו-פריטונאום, החלל שמאחורי הבטן.
איך מטפלים?
קצב הכפלת התאים בסרטן אשכים גדול בהשוואה לסוגי סרטן אחרים, לכן מרגע האבחון ועד לניתוח עוברים ימים ספורים. אסור להתמהמה בטיפול.
הגישה הטיפולית נקבעת לפי סוג הגידול ומידת התפשטותו, בשיתוף הצוות הרפואי ממחלקות אונקולוגיה ואורולוגיה.
בשלב הראשון יתבצע ניתוח להסרת האשך שבו התגלה הגידול. מתוך רצון למנוע התפשטות של הגידול, הסרת האשך מתבצעת דרך המפשעה ולא דרך שק האשכים, וכן לא נלקחת ביופסיה מהאשך טרם הניתוח. על אף העובדה שלא נלקחת ביופסיה, אין חשש לטעות באבחון שכן הכלי האבחנתי הטוב ביותר לזיהוי גידול באשך הוא ביצוע האולטרסאונד.
במהלך הניתוח קיימת אפשרות להשתלת תותב מסיליקון במקום האשך שנכרת, וזאת בגברים שסיימו את התבגרותם המינית, כלומר מגיל 20-18 ומעלה.
הגידול יישלח לבדיקה פתולוגית, כדי להחליט אם יש צורך בטיפול משלים בקרינה או בכימותרפיה. אם החלו תהליכים גרורתיים בבלוטות, יישקל ניתוח לכריתת הבלוטות, כתלות בסוג הגידול ובשלב המחלה.
בין שהוחלט על ביצוע טיפול משלים לאחר הניתוח ובין שלא, על החולה להיות במעקב פעיל ומסודר כל מספר חודשים, כולל בדיקה גופנית, צילום חזה ובדיקת דם.
ומה לגבי הפוריות?
לכל חולה עם גידול באשכים ממליצים טרם הניתוח על שימור עצמי של זרע. תיאורטית ניתן להיות פורה גם עם אשך אחד, אך בשלב זה אין ידיעה על מצב האשך השני מבחינת פריון.
כמו כן, אם החולה יעבור טיפולים משלימים כימיים או קרינתיים, הדבר יכול לפגוע ביכולת הזקפה, השפיכה וייצור הזרע.