"תמיד אופטימי, תמיד בצדק". פרס מסכם 7 שנים בראיון חג ל-ynet
בראיון ליום העצמאות מדבר הנשיא בן ה-90 על יחסיו עם הקב"ה, התוכניות ליום שאחרי - ומסביר למה הוא לא ילך לים. ויש לו אזהרה מיוחדת מהפערים והעוני: "זה בוער מיום ליום, אנשים ידרשו תשובה בבחירות"
בעוד פחות מחודשיים יאסוף שמעון פרס את חפציו ויעבור ממשכן הנשיא בירושלים למשכן חדש ביפו, מול הים. אחרי ראיון ממלכתי אחרון ל-ynet לפני תום הכהונה, אפשר להבהיר למען הסר ספק: לנשיא פרס אין שום כוונה לנוח לאחר הפרישה, אפילו לא ליום אחד. צפו בראיון שערכו עמו יון פדר ואטילה שומפלבי לכבוד יום העצמאות ה-66:
הראיון עם נשיא המדינה שמעון פרס (צילום: אלי מנדלבאום ועופר מאיר, עריכה: רונה פפר)
מיד לאחר שיעביר את מפתחות המשכן לנשיא הבא, פרס מתכוון להגביר הילוך, להפוך לשגריר בינלאומי נודד, לפתור מחלוקות ולעשות גם קצת כסף. לא עבור עצמו, חלילה, אלא עבור מרכז פרס לשלום, הגוף שאותו הוא מתכוון להוביל לראשונה מאז הוקם.
וכן, פרס מתכוון להיות הרבה יותר מעורב בנושאים הרגישים שעל הפרק - גם הפוליטיים וגם המדיניים. פרס מאמין שהמשא ומתן עם הפלסטינים
לא אבוד, ושעדיין אפשר להגיע עמם להסכם. כן, למרות חמאס,
ולמרות המשבר העמוק שבו מצויות השיחות כעת.
במהלך הראיון מקפיד פרס לשמור על כללי הטקס. אף על פי שהוא לא חף מביקורת כלפי ראש הממשלה בנימין נתניהו,
הוא לא מבטא אותה. כל הניסיונות לחלץ ממנו אמירה אחת ברורה, חד-משמעית, ביקורתית, חריפה – נתקלת בחומה בצורה. פרס ממושמע בצורה כמעט מרגיזה. מי שיושב מולו יודע מה הוא חושב באמת, אך המיקרופון לעולם לא יקלוט את המחשבות האלה.
הנשיא שומר על הכללים הנוקשים שכפה על עצמו עם כניסתו לתפקיד, כללים שהפכו אותו לאיש הפופולרי שהוא. ופרס, שלא חף מחיבה עצמית, נהנה מכל רגע. למה לקלקל את האידיליה ולמה להיכנס לשטח אש אם לא חייבים.
ובכל זאת, שיחה עם פרס תמיד מעניינת ומרתקת. למרות גילו המתקדם, 90, הוא מתעניין במגוון של נושאים, והוא רהוט וצלול כתמיד. קצב דיבורו ירד אמנם, והוא מדבר כמעט בלחש, אך הוא עדיין חד.
הוא שולט בכל מילה שיוצאת מפיו, גם כשהוא נדרש על ידינו לדבר על
המוות שלו עצמו, או על הפערים החברתיים והמשבר בשיחות השלום. בין השורות, במילים כלליות, פרס מביע ביקורת על הבנייה בהתנחלויות, וקורא למנוע הקמת התנחלויות חדשות ולהקפיא את הבנייה בקיימות.
הוא גם מזהיר מפני פגיעה בכלכלת המדינה. לא על ידי מדינות, הוא אומר, אלא על ידי גופים כלכליים בינלאומיים. הממשלות, אומר הנשיא, חלשות יותר מהתאגידים הבינלאומיים. אין כבר צורך במנהיגות כמו פעם. המציאות קובעת למנהיגים את אשר יהיה.
ויש לפרס גם אזהרה לפוליטיקאים מהפערים החברתיים המעמיקים. "זה נושא שהופך בוער מיום ליום. האנשים יגידו למנהיגים, חברים יקרים, תנו תשובות. גם בבחירות".
פרס בראיון
צילום: גיל יוחנן
מומלצים