ישראל לפי ה-OECD: הכלכלה צומחת, אך גם אי השוויון והעוני
הארגון פרסם היום דו"ח שלפיו "ההאטה בקצב הצמיחה בסוף 2013 היא ככל הנראה זמנית", וכי שיעור הצמיחה השנה יהיה 3.2%. אתמול פרסם דו"ח לפיו שיעור העוני בישראל עלה בשיעור החד ביותר מבין המדינות החברות בארגון מאז שנות ה-80
ארגון המדינות לשיתוף פעולה ופיתוח כלכלי (OECD) פרסם היום (ג') את התחזית הכלכלית שלו למדינות החברות, ביניהן ישראל. כלכלני הארגון מעריכים שכלכלת ישראל תצמח ב-3.2% השנה. הערכה זו גבוהה בעשירית האחוז מהערכת בנק ישראל שפורסמה בחודש מרס.
"ההאטה בקצב צמיחת הכלכלה הישראלית בסוף 2013 היא ככל הנראה זמנית בלבד", נכתב בתחזית. ב-OECD מעריכים שהתגברות קצב הפקת הגז במאגרים שבים התיכון וסביבת הריבית הנמוכה יהיו מנועי הצמיחה העיקריים של ישראל השנה ובשנה הבאה, אז הם חוזים שהכלכלה תצמח ב-3.5%.
ב-OECD מעריכים גם ששיעור האבטלה יישאר ברמה נמוכה, ויעמוד על 5.9% השנה ו-5.8% בשנה הבאה. הארגון שיבח את מדיניות ההידוק התקציבי של הממשלה, וציין גם שעל בנק ישראל להמשיך במדיניות מוניטרית מרחיבה כדי לרכך את השפעת התחזקות השקל על המשק. ההמלצה הזו עומדת בניגוד להמלצת הארגון בשנה שעברה, אז הוא קרא לבנק ישראל להפסיק את התערבותו בשוק המט"ח.
הארגון הזהיר גם מהתחממות יתר של שוק הנדל"ן, וקרא לממשלה לתאם בצורה טובה יותר את ההתערבות של זרועותיה השונות בשוק כדי לשחרר את "צוואר הבקבוק" בו.
בתוך כך, פרסם דו"ח בנושא דרכים להתמודדות עם אי שוויון במדינות החברות תחת הכותרת "לגרום לצמיחה מכלילה להתרחש". אף שישראל איננה נמנית עם המדינות שכלכלתן נבדקה במחקר על מנת להשיא המלצות להתמודדות עם הבעיה, בחלקו הראשון מובאים נתונים המצביעים על חומרת התופעה גם בארץ.
כך למשל, ישראל היא המדינה בה שיעור העוני היחסי עלה באופן החד ביותר מבין מדינות הארגון מאז שנות השמונים ועד 2010. כפי שצוין כבר בדו"חות אחרים של ה-OECD, ישראל היא המדינה עם שיעור העוני השלישי בדירוג מבין המדינות החברות בו - כ-20%. עוני יחסי מודד את שיעור האוכלוסייה שהכנסתה נמוכה מ-50% מההכנסה החציונית במשק.
שיעור העוני בקרב ילדים עלה בשיעור ניכר הרבה יותר משיעור העוני היחסי בקרב האוכלוסייה הכללית. כך, בעוד שיעור העוני הכללי עלה בכ-10% מאז שנות ה-80 ועד היום, שיעור העוני היחסי בקרב ילדים עלה ביותר מ-15% והגיע עד ל-30% ב-2010.
ישראל היא גם המדינה הרביעית בארגון בדירוג שיעור העובדים העניים בה, כאשר רק מקסיקו, טורקיה וצ'ילה מקדימות אותה. היחס בין משקי בית שבהם יש מפרנס אחד לפחות ושעדיין נמצאים מתחת לקו העוני, לבין משקי הבית שבהם יש מפרנס אחד לפחות ונמצאים מעל קו העוני הוא 1 ל-5. כלומר, 20% ממשקי הבית בהם יש מפרנס אחד לפחות הם משקי בית עניים.
חרף העובדה שמחברי הדו"ח מציינים שככלל, העמקה באי השוויון אין בהכרח פירושה גידול במספר העניים באוכלוסייה, ישראל יוצאת מהכלל מבחינה זו שכן היא המדינה שבה הן ההתאמה בין העמקת אי השוויון לבין התרחבות העוני היא הגדולה ביותר מבין המדינות החברות ב-OECD.