תוך 17 שנה: פי 10 יותר אוטיסטים בישראל
במחקר מקיף וראשון מסוגו נאספו נתונים על מספר הילדים שקיבלו קצבת נכות בישראל בגין אוטיזם מאז שנת 1992. המספרים קשים: עלייה של פי 10 בשיעור המאובחנים כאוטיסטים - מתוכם 12% חרדים ו-6% ערבים ישראלים. החוקרים ל"ידיעות אחרונות": הסיבה לגידול החד אינה ידועה
תוך פחות משני עשורים זינק פי עשרה שיעור הילדים בישראל המאובחנים כסובלים מאוטיזם. כך עולה ממחקר מקיף שנערך בישראל.
את המחקר, הראשון מסוגו שבדק את כלל הילדים שנולדו בישראל, ערכו ד"ר רענן רז מאוניברסיטת הרווארד, ד"ר חגי לוין מאיגוד רופאי בריאות הציבור וחוקר בהדסה ובפקולטה לרפואה באוניברסיטה העברית, ואופיר פינטו מהביטוח הלאומי. במסגרת המחקר נאספו נתונים על מספר ילדים שקיבלו מהביטוח הלאומי קצבת נכות בגין אוטיזם בין השנים 2009-1992.
עוד על אוטיזם:
- על הספקטרום: מי נכלל בהגדרה אוטיסט?
- "הבנתי שילד עם אוטיזם זה לא סוף העולם"
- ארה"ב: בתוך עשור - 78% יותר ילדים אוטיסטים
ב-17 השנים שבהן נערך המחקר נולדו בישראל 2.4 מיליון ילדים. מנתוני המחקר עולה כי בשנת 1992 אחד מכל 2,000 ילדים אובחן כאוטיסט, ואילו בשנת 2009 עמד שיעור המאובחנים כאוטיסטים על אחד מכל 203 – עלייה של פי עשרה. באותן שנים עלה שיעור מקבלי קצבאות הנכות האחרות בשיעורים נמוכים בהרבה, ומכאן המסקנה שהעלייה בשיעור האוטיזם גדולה במיוחד וחריגה.
מהנתונים עולה עוד, כי מבין כלל הילדים שאובחנו כאוטיסטים בישראל בשנות המחקר 82% הם יהודים שאינם חרדים, 12% חרדים ו-6% ערבים.
בהשוואה לחלקם באוכלוסיה, שיעור האוטיזם בקרב האוכלוסיה הערבית הוא הנמוך ביותר, אולם לדברי החוקרים בשנים האחרונות חלה עלייה חדה בשיעור האוטיזם המאובחן במגזר הערבי.
על פי המחקר, שיעור הבנים שאובחנו כאוטיסטים בקרב האוכלוסיה הכללית (ללא חרדים וערבים) היה גבוה פי חמישה משיעור הבנות: אחד מכל 79 בנים, לעומת אחת מכל 429 בנות.
הסיבה לזינוק במספר האוטיסטים אינה ידועה, אך לדברי החוקרים מדובר במגמה עולמית. ההשערה שלהם היא שהסיבות לכך מגוונות, החל מהגברת המודעות ועד שינויים באורח החיים וחשיפות סביבתיות.
"שינויים דומים נצפים גם בעולם", אומר ד"ר לוין. "ייתכן שמדובר בשיפור בנגישות לשירותי בריאות ובעלייה במודעות, אבל גם לשינוי באורח החיים ולחשיפות סביבתיות יכולה להיות תרומה.
"יכול להיות גם שהעלייה נובעת מתערובת של כל הסיבות. אנחנו חושבים שצריך להמשיך ולחקור את ההשפעה של הסביבה ואורח החיים על הסיכון לאוטיזם".
תוצאות המחקר יוצגו היום בכנס של איגוד רופאי בריאות הציבור ובתי הספר לבריאות הציבור ברמת גן. במהלך הכנס יוצג גם מחקר אחר שערך ד"ר רז, המצביע על קשר בין חשיפה לזיהום אוויר של האם במהלך ההיריון לבין עלייה בשכיחות האוטיזם בארצות הברית.