דוח המבקר: מיליוני מאגרי מידע לא מפוקחים
חקיקה מתיישנת מהזמנים הלא ממוחשבים בתחילת שנות השמונים מחייבת מפעילי מאגרי מידע לרשום אותם בדואר באמצעות טופס. על פי המבקר, יש לצמצם את הרישום ולפעול בחקיקה בדרכים אחרות כדי לשמור על פרטיות האזרחים
אתם נרשמים למועדון לקוחות, יש לכם ביטוחים, אתם חברים בקבוצת תמיכה ופורום, אתם מנפיקים תעודות כאלה ואחרות, אתם חברים ברשת חברתית שכוללת עליכם מידע רב ואתם נרשמים לעדכונים שונים במייל בחברות שונות וכנראה אתם מחזיקים בכרטיס אשראי וחשבון בנק שכל הפעולות בו מתועדות. חלק גדול מהמאגרים שמחזיקים את המידע עליכם הם מאגרי מידע שדורשים רשיון וצריכים להרשם ברשם מאגרי המידע - וזאת בשביל לאכוף את שמירת הפרטיות שלכם ולוודא כי המאגרים לא דולפים. אך לפי דו"ח מבקר המדינה, ישנן בעיות בחקיקה וברישום של מאגרים אלה.
כמה מאגרים יש?
על פי נתוני הרשות למידע וטכנולוגיה (רמו"ט) שאחראית על הרישום הזה, החל עד 2013 עלה מספר מאגרי המידע הרשומים, והוא עומד כעת על 19,611. זה כמובן לא מתקרב אפילו למספר הכולל של המאגרים המוערך במיליונים, שלא נרשמו כחוק. על פי החוק היבש - אי-רישום מאגר מידע הוא עבירה פלילית שעשוייה לגרור עונש של עד שנת מאסר. משרד מבקר המדינה קובע: על משרד המשפטים לתקן את החוק להגנת הפרטיות מ-1981 - אז נרשמו בישראל 500 מאגרים, כדי שיתן מענה לסוגיות הפרטיות.
מה זה מאגר? מאגר מידע מוגדר בחוק כ"אוסף נתוני מידע, המוחזק באמצעי מגנטי או אופטי והמיועד לעיבוד ממוחשב, למעט מאגר לשימוש פרטי". המבקר מציין כי המועצה לפרטיות כבר ציינה בשנת 2002 כי יש לשקול מחדש את הצורך בהקצאת מרבית המשאבים והאמצעים לעניין הרישום, וב-2007 נקבע כי יש לצמצם את חובת הרישום של מאגרי המידע למאגרים מסוימים בלבד - בהתאם למידת הסיכון ורגישות המידע. מדוח המבקר עולה כי משנת 2009 ברמו"ט עובדים על חוק שיצמצם את חובת הרישום והמרתה בחובות אחרות ובנושאים נוספים, וחוק שיתן סמכויות אכיפה לגוף, אך החקיקה טרם הושלמה.
רוח החוק לא מתקיימת
המבקר קובע כי גם במקרה הנדיר בו בעלי מאגרי מידע טורחים להירשם, עדיין רוח החוק אינה מקוימת. בדו:ח מוסבר כי בדואר, שם נעשה הרישום, מקבלים במרבית המקרים טפסים שאותם ממלאים בעלי המאגר ומקלידים אותם ללא בדיקת נכונתם. על פי המבקר בתהליך הרישום "לא מבוצעת בדרך כלל בחינה של עמידת המאגר בחובות המהותיות הקבועות בחוק". בין השאר אם יש בו מידע רגיש או אם כלשון החוק "השימוש במידע שבו הוא למטרות שלשמן הוקם המאגר בלבד". משרד מבקר המדינה קובע כי "אישור הרישום המתקבל הוא במידה רבה אישור לעצם רישום המאגר בפנקס, ולא לעמידה בדרישות החוק המהותיות או אפילו לנכונות המידע הכלול במאגר".
המשרד אומר כי "על הגורמים הרלוונטיים במשרד המשפטים לפעול ללא דיחוי נוסף לביצוע הפעולות הנדרשות לקידום התיקון לחוק הגנת הפרטיות בנושא רישום מאגרי מידע, באופן שיינתן מענה ראוי לזכות החוקתית החשובה (לפרטיות)"