שתף קטע נבחר
 

לראשונה השנה: הושב לטבע אייל כרמל נדיר

לפני כמאה שנה נכחדו איילי הכרמל מהטבע בישראל עקב ציד. בשנות ה-90 רשות הטבע והגנים יצרה גרעין רבייה בחי-בר כרמל והשיבה עשרות לטבע. זו הפעם הראשונה השנה בה משוחרר לטבע זכר בוגר, כשהוא נושא על צווארו משדר לווייני זעיר. "הטכנולוגיה מאפשרת לנו לעקוב אחריו ולראות בכל כמה דקות את מיקומו", אומרים ברשות. "האיילים ביישניים מאוד וקשים למעקב"

לראשונה השנה שיחררו אנשי רשות הטבע והגנים בחי-בר כרמל את אחד האיילים הנדירים בישראל המצויים בסכנת הכחדה לחיים חדשים בשמורת הר חורשן, ליד רמות מנשה.

 

איילי הכרמל הם איילים קטנים שהיו נפוצים בישראל באזור הכרמל והגליל עד שניצודו עד כדי הכחדה מהטבע בשנת 1912. בשנות ה-90 החלו ברשות הטבע והגנים לנסות להשיב את האיילים בחזרה לטבע המקומי וייצרו גרעין רבייה בחי-בר כרמל.

 

"מדובר בחיה ביישנית מאוד שקשה לראות אותה בטבע. חלק מהאיילים ששיחררנו בעבר היו עם משדרי רדיו כדי שנוכל לעקוב אחריהם, אבל עדיין גם עם המשדרים מאוד קשה להתקרב אליהם", אומר ל-ynet בן רוזנברג, אקולוג ומנהל חי-בר כרמל ברשות הטבע והגנים.

 

צילום: לישי בן ינאי, רשות הטבע והגנים

צילום: לישי בן ינאי, רשות הטבע והגנים

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

"מהמעקבים שלנו ברשות ולאחרונה בשיתוף עם התוכנית הלאומית להערכת מצב הטבע בישראל ואנשי רמת הנדיב, הצלחנו באמצעות מצלמות מעקב בשטח ותצפיות, להעריך כי הם מצליחים לשרוד באופן טוב בטבע ואף להביא עופרים חדשים לעולם. עדיין ייקח לנו עוד זמן כדי לדעת את מצב כל האוכלוסיה בטבע מאחר שהיא מאוד נחבאת אל הכלים ופעילה בשעות הלילה בעיקר".

 

 (צילום: בן רוזנברג, רשות הטבע והגנים) (צילום: בן רוזנברג, רשות הטבע והגנים)
(צילום: בן רוזנברג, רשות הטבע והגנים)

 

רק חמישה איילי כרמל נותרו בגרעין הרבייה

מאז הקמת גרעין הרבייה נערכו מעט מאוד השבות של איילי כרמל לטבע ברמת הנדיב ובשמורת הר חורשן. במהלכן שוחררו יותר מ-35 פרטים לטבע. בהשבות הראשונות בכרמל מספר איילים לא שרד ומאז הוחלט להעביר את אזורי ההשבות לרמת הנדיב והר חורשן. עם זאת, לא ידוע כמה מכל הפרטים שהושבו לטבע הצליחו לשרוד.

 

אשתקד תנים זהובים הצליחו לקפוץ מעל גדרות בגובה של כשני מטר ולחדור פנימה למתחם האיילים בחי-בר כרמל. בעקבות כך נטרפו מספר איילים וכיום נותרו בגרעין הרבייה ארבעה זוגות ואייל זכר בודד.  

 

 (צילום: בן רוזנברג, רשות הטבע והגנים)
(צילום: בן רוזנברג, רשות הטבע והגנים)

 

האח הגדול בטבע

לדברי רוזנברג, מאז שופר מערך הגדרות במתחם איילי הכרמל, הוא תוחם מחדש והוחלט לשחרר את האייל לראשונה לטבע. שמורת החי בר מאפשרת לבעלי החיים המיועדים להשבה לטבע, להתרגל לסביבה הטבעית באזור, וזאת כדי להקל עליהם את ההלם הראשוני וההתאקלמות בטבע, בו הם נתונים גם לסכנת טריפה.

 

"הרדמנו את האייל בעזרת ד"ר רוני קינג, וטרינר הרשות, כדי שנוכל להצמיד לו לו קולר עם משדר לוויני כך שנוכל לראות את מסלול התנועה והשוטטות שלו באזור. הטכנולוגיה מאפשרת לנו לעקוב אחריו ולראות בכל כמה דקות את מיקומו", מסביר רוזנברג. "בעזרת המשדרים החדשים נוכל לדעת וללמוד יותר על אורח חייהם. להיכן הם נודדים בעקבות מזון או בני זוג".

 

 (צילום: בן רוזנברג, רשות הטבע והגנים) (צילום: בן רוזנברג, רשות הטבע והגנים)
(צילום: בן רוזנברג, רשות הטבע והגנים)

לאחר שהתקינו את הקולר סביב צווארו של האייל הוא הוכנס לארגז הובלה מרופד ונלקח משמורת החי בר לשמורת הר חורשן, שם שוחררו בעבר איילים לטבע.

 

בסרטון שצילם הפקח לישי בן-ינאי נראה האייל מתעורר לאחר ההרדמה ונעמד על רגליו. "הוא זכר בוגר שהתרגל לסביבה הטבעית. כעת הוא צריך ללמוד להכיר את השטח ולבסס לעצמו טריטוריה משלו", מוסיף בן. "נותר לנו לקוות שהוא יצליח לשרוד בכוחות עצמו".

 

עוד חדשות על עולם החי בערוץ בע"ח ב-ynet

 


פורסם לראשונה 14/05/2014 14:33

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: בן רוזנברג, רשות הטבע והגנים
צילום: בן רוזנברג, רשות הטבע והגנים
צילום: בן רוזנברג, רשות הטבע והגנים
צילום: בן רוזנברג, רשות הטבע והגנים
מומלצים