נערים משתכרים במדורה: "סחי יקנה בקבוק"
הרשויות נערכות לטפל בל"ג בעומר בצעירים שישתו אלכוהול. במד"א מזהירים כי "ההשתכרות נתפשת כדרך בילוי", אבל אצל בני הנוער התוכניות נמשכות. "מבוגרים קונים לנו בקבוקים. לבנות הרבה יותר קל לבקש", מספרת בת 17
"לפעמים יש כאלה שמסרבים לקנות לנו בקבוק, אבל תמיד יש מישהו סחי שיקנה לנו". דניאל, בת 17 מהרצליה, נערכת עם חבריה לחגיגת ל"ג בעומר. כמו רבים מבני גילה, דניאל מחכה ללגום אלכוהול בשטח פתוח, מחוץ לתחומי מועדון שמונע ממנה לעשות זאת. חלק מהצעירים ישתו ויהיו חשופים למעשי אלימות ואחרים יעדיפו לגמוע את הדרינקים ליד הים, ולהסתכן בטביעה.
עדכונים נוספים – בפייסבוק שלנו
דניאל, הצעירה מהרצליה, מציינת כי היא וחברותיה תמיד מבקשות עזרה. "מחכים מחוץ לחנות ומבקשים ממבוגרים שיקנו לנו", היא מספרת על הפשטות שבה תצטייד משקאות המשכרים. "לא קרה אף פעם שהייתי צריכה לקנות משקה אלכוהולי ולא הצלחתי להשיג. לבנות הרבה יותר קל מאשר לבנים לבקש שיקנו לנו".
גם אור, בן 16 מהמרכז, מספר כי רכישת אלכוהול לבני גילו היא שגרתית ופשוטה. "בפיצוצייה מתחת לבית אף פעם לא ביקשו תעודת זהות, ועובדה שהמוכר שם את זה בשקית שחורה ואטומה כאילו שהוא יודע שאסור לו למכור לי. פעם אחת ששאלו שאלות זה היה כשקניתי כמות גדולה של בקבוקים. המוכר אמר לי 'אתה מגזים', ובגלל זה קניתי כמה מקומות. תמיד מסתדרים".
מוקדם יותר השנה, בדיון הוועדה לזכויות הילד בכנסת, סיפר ד"ר יוסי הראל פיש, המדען הראשי במשרד לביטחון הפנים, ששיעור בני הנוער בגילאי 15-11 ששתו אלכוהול לפחות פעם אחת בחודש שבו נשאלו עלה מ-6% ב-1994 ל-20.5% ב-2009. בנוסף, 14% מתלמידי כיתות ו' שותים לפחות פעם בשבוע משקה אלכוהולי, ולא מדובר בקידוש ארוחת השבת.
באותו דיון צוין שכ-10% מבני הנוער ללא היסטוריה של השתכרות היו מעורבים בתופעות של בריונות, הצקות והטרדות כלפי ילד אחר שלוש פעמים בחודש בו הם נשאלו, ואילו בקרב אלה עם היסטוריית השתכרות רשמו 25% שהיו מעורבים בבריונות. עם זאת, לפי נתוני המשרד לביטחון הפנים, ישראל הצליחה להוריד את שיעור בני ה-15-11 ששתו לפחות פעם בחודש מ-20.5% ב-2009 ל-12.5% בשנים 2012-2010.
במד"א מציינים שבמועדים מיוחדים כמו מסיבות וחגים, למשל יום העצמאות, ל"ג בעומר ומסיבות סיום הלימודים, נתקלים משנה לשנה ביותר ויותר בני נוער שהצוותים מוזעקים לטפל בהם לאחר צריכת יתר של אלכוהול. מדובר בתופעה שגדלה והולכת במאות אחוזים ומעורבים בה בני נוער החל מגיל 13.
"אם מסתכלים על שלוש עד חמש השנים האחרונות מבחינים במגמת עלייה בטיפול בנפגעי אלכוהול", אמר מנהל אגף הרפואה במד"א, ד"ר רפי סטרוגו. "רבים מהם בני נוער אך גם מבוגרים. אנחנו נקראים לאירועים כאלה לא רק בחגים, אלא גם בסופי שבוע ובערבי אמצע השבוע. ביום העצמאות היה פיק כי לצערי היציאה לרחובות וההשתכרות נתפשות היום בקרב בני הנוער כאחד מדרכי הבילוי.
"בל"ג בעומר הסכנה עוד יותר גדולה בגלל שילוב שיכול להיות קטלני בין המדורה לאלכוהול. הסכנות הטמונות בשילוב הזה מתחילות באש שיוצאת משליטה, עוברות בשריפת יער וכלה בפגיעות נקודתיות של חוגגים, שתחת הליכה לא יציבה מועדים ונכווים".
מנכ"ל הרשות הלאומית למלחמה בסמים ובאלכוהול, יאיר גלר, ציין כי "אלכוהול הוא חומר דליק ויש להיזהר מהשלכת בקבוקי אלכוהול למדורות או ממשחק באלכוהול סמוך למקור אש. חשוב שההורים יבקרו את ילדיהם במדורות ויוודאו שהילדים לא מסתכנים ולא נתונים ללחץ חברתי".
"מסתובבים עם 1,500 שקיות מרשמלו"
השנה, כמו בארבע השנים הקודמות, יסתובבו בכפר סבא מתנדבי פרויקט "עיר ללא אלימות", המשותפת למשרד לביטחון הפנים ולעירייה. "בשנה שעברה יצאנו לשטח 118 מתנדבים", אומרת שירלי זלצר, מנהלת "עיר ללא אלימות" בעיר. "אנחנו מגיעים לבני הנוער ממקום אכפתי ומסתובבים עם 1,500 שקיות מרשמלו – סמל החג, ומקיימים שיח קצר בלתי פורמלי, נעים וידידותי עם בני הנוער.
"אנחנו נוכחים בשטח כדי לקחת אחריות הורית. להיות מעורבים אך לא להתערב. אנחנו נמצאים שם כדי להיות ערניים למשחקים באש או להתנהגות מוקצנת, ועל כל מקרה חריג מחויב כל חבר צוות לדווח לראש הצוות ואז לכוחות החירום וההצלה"
בתל אביב פועלת בארבע השנים האחרונות סיירת "הורים-ערים" בשיתוף המשרד לביטחון הפנים והעירייה. מדובר ביותר מ-220 הורים שמתנדבים ברחבי העיר, לא רק בל"ג בעומר. אחד מהם הוא צביקה קורץ, אב לשלושה, שאמר: "ל"ג בעומר מתאפיין בעיקר בהתנסות ראשונה של בני הנוער הצעירים יותר בשתיית אלכוהול. בניגוד לימים אחרים, בל"ג בעומר יש אווירה שבה בני הנוער מרגישים שמותר להם יותר. הם מרגישים שהם יכולים להישאר מאוחר יותר כי למחרת יש חופש. הם הולכים לאזורים מרוחקים, שם הם מקימים מדורות, ואם המדורה היא בקרבת הים, יש סכנה של נפילה וטביעה".
הורה נוסף בסיירת התל אביבית, דורון סעד, אמר: "בתור הורים החשש שלנו הוא שבניגוד לחגיגות במועדונים סגורים, שם נושא השתייה מוגבל, בשטחי המדורה הפתוחים יש פחות פיקוח וקל יותר להשיג אלכוהול, ואז החשש הוא מאיבוד שליטה ואחריות, דליקות, עימותים בין קבוצות ונזק שיגרמו לעצמם".
הסדרי תנועה מיוחדים במירון
ובתוך כך, כמדי שנה צפויים להשתתף מאות אלפי בני אדם בהילולת שמעון בר יוחאי במירון. כלקח משנים קודמות החליטו באגף התנועה של המשטרה לבצע שינויים משמעותיים בהסדרי התנועה. כבישים רבים באזור ייסגרו והחוגגים יצטרכו להגיע בתחבורה הציבורית בלבד. החל ממחר ייחסמו לתנועה כמה כבישים וכך גם ממוצאי השבת ועד לתחילת השבוע הבא.
תושבים שמתגוררים בסמוך למירון יורשו לנסוע עם כלי רכב פרטיים בכבישים החסומים רק בהצגת תעודת זהות. נכים שמוגבלים בהליכה יחנו את רכבם בחניון פרוד דרך צומת שבע ומשם יסיעו אותם למתחם הקבר כלי רכב של עמותת "עזר מציון".
בתל אביב חילקה העירייה קרשים להבערת המדורות בארבעה מוקדי
ברחבי העיר. ראש העיר רון חולדאי הביע הסתייגות מאופן החגיגות וציין כי "בכל הקשור לל"ג בעומר, יש לי תחושה שיצאנו מפרופורציות. מסורת המדורות החביבה הפכה לפסטיבל אש מחניק ומזהם, שהורס שטחים פתוחים ופוגע באוויר שכולנו נושמים. אז בלי לוותר על החגיגה, תנו לי להציע לכם לחגוג השנה קצת אחרת - צמצמו מדורות, תזמינו כמה שיותר חברים ותקימו מדורה אחת צנועה".
לילדים שחגגו אתמול בלילה את ל"ג בעומר ציפה מזג אוויר נוח. בליל שבת, אז תחל ההילולה במירון, יהיה קריר יחסית בהרים ונוח בשאר האזורים. ביום ראשון בלילה - עוד יום שבו יבערו מדורות ברחבי הארץ - יהיה קר מהרגיל, בעיקר בהרים.