משאיר פה פעור
"מחוץ לרדאר": כשאיברהים חמאטו המצרי איבד את שתי ידיו בגיל 10, הוא החליט לא לוותר על אהבתו הגדולה לטניס שולחן ועבר לשחק עם הפה. הופעה מתוקשרת באליפות העולם הפכה אותו לסנסציה בינלאומית. וגם: ניו יורק תארח אולימפיאדה?
עם כל הכבוד לזכייה השביעית ברציפות של נבחרת הגברים הסינית באליפות העולם הקבוצתית בטניס שולחן, מי שגנב באמת את ההצגה באליפות שננעלה ב-5 במאי בטוקיו היה בכלל שחקן שלא השתתף בה.
איברהים חמאטו המצרי (41), אלוף אפריקה לשעבר בטניס שולחן פראלימפי, הגיע לאליפות העולם כאורח כבוד של נשיא ההתאחדות העולמית, אדהם שרארה. מכיוון שמדובר באורח שהוא לא רק חובב הענף אלא גם שחקן פעיל, הוא ניצל את שולחנות האימונים במקום כדי לשמור על כושר ולהתאמן על החבטה שלו. כשהשחקנים האחרים במקום חזו בו בפעולה, הם נותרו עם לסת שמוטה.
חמאטו אשר איבד את שתי ידיו בתאונת רכבת כשהיה בן 10, הדהים בביצועיו כשהציג יכולות טניס שולחן מדהימות כשהוא אוחז במחבט בשיניו. צריך לראות כדי להאמין ותודה לאל שיש YouTube כדי שגם אנחנו, באמצעות קליק אחד, יכולים לצפות בפלא המדהים הזה.
ביקורו של חמאטו באליפות העולם
חמאטו גדל במחוז דמיאט במצרים. עוד בילדותו הוא גילה משיכה גדולה לטניס שולחן וגם לאחר התאונה הקשה, הוא סירב לוותר על הספורט האהוב עליו. "זה היה אתגר גדול עבורי, אנשים לא חשבו שאוכל להתחרות בענף ספורט כלשהו", הוא נזכר.
כמו אלוף אמיתי, הפקפוק של החברה ביכולותיו רק דירבן את חמאטו להצליח. הוא התייצב במרכז למען הנכה בפורט סעיד והחל לחפש אחר סגנון משחק שיתאים עבורו. אחת השיטות שניסה תחילה הייתה לאחוז במחבט מתחת לקצה הזרוע שלו שעוד לא נקטעה בתמיכה של בית השחי, אך הדבר לא צלח במיוחד. בסופו של דבר חמאטו הופתע לגלות שהוא משיג את השליטה הטובה ביותר במחבט דווקא כשהוא אוחז בו בפיו.
הסגנון החדש של חמאטו הדהים את אנשי טניס השולחן אשר לא ראו דבר דומה לו מעולם, גם לא אצל הספורטאים הנכים. מעבר לעניין הרב שסגנון המשחק הייחודי של חמאטו עורר סביבו, הוא גם החל להניב עבורו פירות ברמה ההישגית.
ב-1991 הוכתר חמאטו לאלוף אפריקה בטניס שולחן פראלימפי. 15 שנים מאוחר יותר הוא סיים במקום הרביעי באליפות העולם, ב-2011 הוא זכה במדליית כסף באליפות אפריקה ובשנה שעברה שיחזר את ההישג כשהוא כבר בן 40.
השליטה של חמאטו בפה היא כה אבסולוטית שכיום הוא מבצע בעזרתו פעולות רבות נוספות מלבד טניס שולחן כמו כתיבה, הקלדה במחשב ואפילו הכנת קפה.
חמאטו הפך במצרים לסמל לנחישות ואמונה עצמית, באחד מהאתרים במדינה אף נכתב כי ייתכן והעובדה שנולד ב-1973, שנת הניצחון הגדול במלחמת יום כיפור (כפי שהם רואים זאת כמובן), היא שהפכה אותו לספורטאי נועז ונחוש כל כך.
עם זאת, כמו במקרים המוכרים לנו גם מהספורט המקומי, הכבוד הרב שניתן לחמאטו ברחוב המצרי לא בהכרח מתורגם לנחת כלכלית. חמאטו, אדם נשוי הרואה באשתו כהישג הגדול ביותר בחייו, אחד מעל להצלחה הספורטיבית, ואב לשלושה ילדים, מתגורר בצפיפות בדירה קטנה אשר לא ראויה לאכלס חמש נפשות. עוד ב-1996 הבטיח לו ראש העיר לדאוג לו לדירה חדשה כמחווה על הישגיו הספורטיביים, אך מאז דבר לא קרה.
כתבה על חמאטו מהטלוויזיה המצרית
ייתכן והשינוי בחייו של חמאטו יגיע דווקא עכשיו. אם עד כה היה בגדר כוכב מקומי, הרי שכעת אחרי הופעתו באליפות העולם והסרטונים שהופצו במהירות ברשת, הוא כבר הפך לסנסציה עולמית.
ברשתות החברתיות, הסרטונים של חמאטו הפכו ללהיט ויראלי והתגובות מחבקות אותו בכל העולם, "הגיבור הזה חובט טוב יותר מ-80% מהאנשים במועדון שלי, הוא מלך עבורי", כתב גולש אחד, בעוד גולש אחר אפילו היה רגשן יותר וסיפר: "בכיתי כשראיתי את הווידאו של חמאטו. כל הכבוד לו!".
במהלך האליפות בטוקיו, כל השחקנים הבכירים רצו לראות מקרוב את הפלא במו עיניהם ואף לנסות לשחק מולו, ותגובותיהם היו נפעמות. "לא יכולתי להאמין, הוא שיחק ממש טוב", סיפר מה לונג הסיני, המדורג שני בעולם שהתנסה מול חמאטו במשחק קצר. "לא ראיתי שום דבר דומה לזה", הודה ג'ון מיזוטאני, השחקן הטוב ביותר ביפן.
מעבר לטניס שולחן, חמאטו משחק גם כדורגל להנאתו ופעיל מאוד למען הנכים במצרים, הוא אף הקים אגודת ספורט נכים בעיר כפר סעד ובשנה שעברה חגג עם קבוצת כדורעף הנשים של המועדון העפלה לליגה הראשונה.
"חשוב לי להעביר את המסר שאין דבר כזה בלתי אפשרי, מבחינתי נכות היא לא חוסר ביכולת להזיז את הידיים או הרגליים אלא חוסר ביכולת להתעקש על מה שאתה רוצה לעשות", מציג חמאטו לעולם את המנטרה שמכתיבה את אורח חייו.
כמה קטנות:
- אחרי שריצה עונש השעיה של קרוב לחצי שנה בעקבות תאונת דרכים שהיה מעורב בה כשנהג ללא רישיון, כוכב השחייה הסיני, סון יאנג, חזר לבריכה. סון שנבחר בשנה שעברה לשחיין השנה בעולם אחרי שקטף שלוש מדליות זהב באליפות העולם, הפגין כושר טוב לשלב זה של העונה כשניצח באליפות סין ב-200 מטרים חופשי עם זמן של 1:46.04 דקות, מהיר ביותר מ-1.5 שניות מהמקום השני. סיום עונשו של סון והקאמבק של פלפס כבר עוררו אצל חובבי השחייה פנטזיות על משחה 200 מטרים חופשי חלומי בו יתחרו שני שחייני העל לצד ראיין לוכטה.
- אנדרו קומו, מושל מדינת ניו יורק אישר השבוע כי העיר ניו יורק שוקלת להגיש מועמדות לאירוח האולימפיאדה ב-2024 אחרי שהפסידה ללונדון במירוץ לאירוח האולימפיאדה ב-2012. מי שנשמע הרבה פחות מתלהב בנושא הוא דווקא ראש העיר, ביל דה בלאסיו, שטען כי העירייה איננה שוקלת בשלב זה אירוח אולימפיאדה ואף הכחיש טענות של קומו על פיהן נערכו פגישות ראשונות בנושא.
ynet ספורט ברשתות החברתיות:
צפו: שחקני סביליה התנשקו על הפודיום
צפו בקרב שהסתיים לאחר 2 שניות בלבד