למעלה מ-100 בקשות להעלאת ארנונה
על פי נתוני איגוד לשכות המסחר, מאז תחילת שנת 2014 התקבלו במשרדי הפנים והאוצר יותר מ-100 בקשות להעלאה חריגה של שיעורי הארנונה ברשויות המקומיות - בעיקר מצד ירושלים, תל-אביב, חיפה ובאר שבע
מאז תחילת 2014 התקבלו מעל 100 בקשות לשרי האוצר והפנים להעלאה של הארנונה בשיעור החורג מהשיעור שאישרה הממשלה לשנה זו - 3.66%. כך טוענים היום (א') באיגוד לשכות המסחר. נשיא איגוד לשכות המסחר, עו"ד אוריאל לין, פנה במקביל לפרסום הנתונים לשרי האוצר והפנים, וביקש מהם שלא לאשר את ההעלאות החריגות. "חייבים להפסיק את הפארסה, לפיה מצד אחד מנסים לסייע לעסקים הקטנים והבינוניים; אך מצד שני - גוזלים מהם כסף רב דרך צינור העושק האפל של מס הארנונה", כתב לין לשרים.
- הצעה: לבטל הצמדת הארנונה לשכר הציבורי
- ההכנסה מארנונה בת"א - 6,445 שקלים לנפש
- מחטף הארנונה: איך שוב לא קיבלנו הנחה
- לבקשת הרשויות: הארנונה תעלה ב-0.75%
עוד כתב כי "החוק נתן בידיכם את יכולת ההכרעה: האם לתמרץ את הרשויות לנהוג בהגינות, בחיסכון וביעילות, או להמשיך ולעשוק את תושבי המדינה. אם תאשרו בקשות אלה, אתם תישאו באחריות אישית וישירה לסגירת עשרות אלפי עסקים קטנים ובינוניים שנטל הארנונה מאיים להכריעם".
על פי הנתונים שאסף איגוד לשכות המסחר, בין העיריות שביקשו העלאה חריגה של הארנונה ניתן למצוא את ירושלים, תל-אביב, חיפה ובאר שבע. עיריית ירושלים ביקשה להעלות את הארנונה בשיעור של 15%, כך ששיעור ההתייקרות ב-2014 יעמוד על 18.66%. עיריית תל-אביב ביקשה להעלות את שיעור הארנונה בכל העיר ב-1.3% ולחניונים בבנייני משרדים בשיעור משתנה של 52%-78%.
50 בקשות כבר אושרו ב-2013
מבדיקת ynet עולה שבאזור 1 בתל-אביב, לדוגמא, ביקשה העיריית להעלות את שיעור הארנונה מ-40.96 שקלים למ"ר כיום ל-64.35 שקלים למ"ר. באזורים 2 ו-3 התקבלה בקשה להעלות את שיעור הארנונה מ-43.93 שקלים למ"ר כיום ל-64.35 שקלים למ"ר.
בחיפה ביקשה העירייה אישור להעלאת הארנונה בשיעור של 1.34% ובבאר שבע ביקשה העירייה לייקר את הארנונה ב-5% למגורים. באיגוד לשכות המסחר טוענים כי בשנת 2013 הוגשו כ-90 בקשות להעלאה חריגה של שיעור הארנונה, שמתוכן אושרו כ-50. כמו כן, טוענים באיגוד כי בשנת 2012 אישרו שרי האוצר והפנים את כל הבקשות שהתקבלו, כ-70 במספר.
בעיריית ירושלים מכחישים את טענות איגוד לשכות המסחר וטוענים כי ב-6 השנים האחרונות לא דרשו העלאה חריגה של ארנונה למגורים אף לא פעם אחת. בנוגע לארונונה לעסקים, טוענים בעירייה כי דווקא ביקשו להוריד את הארנונה ב-1%. טענה בנוגע להעלאה של 15%, אומרים בעירייה, נובעת מאי הבנה בנוגע לבקשה אחרת של העירייה.
בקשה זו נוגעת לאזורים בעיר שבהם הוקפא עדכון הארנונה מאז שנות ה-80 של המאה הקודמת, בגלל מעמד סוציו-אקונומי נמוך של התושבים. בעירייה מבקשים להחיל את שיעור הארנונה המעודכן, שחל בשאר חלקי העיר, על בניינים חדשים שיוקמו בשכונות אלו. החלת השיעור מהעודכן, תביא לכך שבניינים חדשים באותן שכונות ישלמו כ-15% יותר משאר הבניינים באותה שכונה.
במשרד הפנים אישרו את הדברים ומסרו בתגובה: "בשנת 2014 הוגשו למשרד הפנים 114 בקשות של רשויות מקומיות לאישור חריג בארנונה. הבקשות כוללות שינויי סיווג, הפחתות והעלאות חריגות בארנונה".