שתף קטע נבחר

 

"המערב עיוור: פוטין לא רוצה עוד סיפוחים"

בשיחה עם כתבים ישראלים שיבח בכיר בפרלמנט הרוסי את שתיקת ממשלת נתניהו בסוגיית המשבר באוקראינה. "אין דבר שיכול להפריע ליחסים האיתנים בין רוסיה לישראל - אלא אם יתערב בהם צד שלישי", הוא אמר ברומזו לארה"ב

בשעה שישראל סופגת ביקורת מארצות הברית על סירובה לנקוט עמדה פומבית בסוגיית המשבר באוקראינה, ברוסיה מאותתים כי מדובר במהלך הנכון. "אין דבר שיכול להפריע ליחסים האיתנים בין רוסיה לבין ישראל - אלא אם יתערב בהם צד שלישי", אמר אתמול (יום ב') סגן יו"ר הוועדה לענייני חוץ של הדומה, אלכסנדר רומנוביץ', בתדרוך לעיתונאים ולאקדמאים ישראלים.

  

עוד חדשות בעולם :

מאניבול: אובמה הפתיע ילדים בליגת בייסבול

צעד לפני הפיכה. צבא תאילנד שוב מתערב

דרמה בתאילנד: הצבא הכריז על ממשל צבאי

ניו יורק: האימאם שתום העין הורשע בטרור

 

"אני לא אנקוב בשמו של צד זה", הוא הוסיף בנימה מבודחת - בעודו מחווה לעבר הצד המערבי של מפת העולם שתלויה מאחוריו ורומז לארה"ב. אולם ההחלטה על שינוי המדיניות ביחס לישראל או בכל נושא אחר הקשור ליחסי חוץ לא תתקבל בחדר הזה, שבו מתכנסת ועדת החוץ הרוסית. לפי החוקה הרוסית, נשיא המדינה הוא שמתווה את המדיניות הזו, ואילו הגוף שעליו נמנה רומנוביץ' נדרש רק למצוא את הדרכים לממש את הקו שהוכתב לו.  

 

"בניגוד לצרפת, כל החלטה של הנשיא עולה לאישור הפרלמנט". רומנוביץ' (צילום: פולינה גרייב) (צילום: פולינה גרייב)
"בניגוד לצרפת, כל החלטה של הנשיא עולה לאישור הפרלמנט". רומנוביץ'(צילום: פולינה גרייב)
המחוקק הרוסי, שנמנה עם האופוזיציה, מקפיד להדגיש כי כל החלטה של הנשיא עולה לאישור הסיעות בפרלמנט - "בניגוד לצרפת למשל", הוא מעיר - אבל גם הוא מתקשה לדמיין מצב שבו הדומה תבלום מהלך של הנשיא, הנוכחי לפחות ולדימיר פוטין. "בעידן הנוכחי, האליטה הפוליטית מתאגדת סביב הנשיא, כי אנחנו סבורים שהמהלכים שנעשים הם לטובת רוסיה", הסביר רומנוביץ'. "אנחנו מתווכחים בסוגיות אחרות".

 

"קרים תהיה מודל לאזורים אחרים ברוסיה"

אחד הנושאים שבהם נרשמים חילוקי דעות הוא האפיק שאליו צריכה לפנות הכלכלה, אולם גם מהבחינה הזו שוררת הסכמה כי הסיפוח של חצי האי האוקראיני קרים רק יתרום לפיתוחה, בדרך כזו או אחרת. "אנחנו צריכים להפוך את קרים למודל עבור אזורים אחרים ברוסיה. היא תאפשר לנו לפתח את התעשייה וליצור הזדמנויות חדשות בשאר חלקי המדינה". אולם ההחלטה כיצד זה ייעשה כבר לא נמצאת בידיו: ביסוס האחיזה הרוסית בחצי האי קרים כבר נמצא באחריות המחוקקים שעוסקים במדיניות הפנים-רוסית.

  

"הבעיה של קרים נבדלת מכל הסכסוכים הטריטוריאליים בעולם, היא יחידה במינה", ענה רומנוביץ' כשנשאל על קווי דמיון בין התביעה הרוסית לבעלות על שטחו של חצי האי - שדוחה את זו של המיעוט המוסלמי (הטטרים) ששלט בקרים לפני הרוסים - לבין הסכסוך הישראלי-פלסטיני. “הבעיה של ישראל והפלסטינים שונה לחלוטין. אם לקחת לדוגמה את טורקיה, לפני הטורקים חיו שם יוונים ועדיין יש שם מיעוט, אבל כולם חיים בשלום ומדברים בטורקית, וזה יהיה טיפשי לנסות להקים שם שלטון יווני. הסיפור בקרים הוא אחר". 

 

"משאלי עם לא מהימנים". סופרים קולות במחוז לוהנסק במזרח אוקראינה (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
"משאלי עם לא מהימנים". סופרים קולות במחוז לוהנסק במזרח אוקראינה(צילום: רויטרס)

הניסיון לכונן שליטה אוקראינית בחצי האי לדעתו היה פחות מוצלח. לראיה, בחצי האי קרים עדיין נרשם רוב של דוברי רוסית שרבים מהם הביעו תמיכה בכניסת הכוחות הרוסיים עם פרוץ המשבר ובהמשך הכריעו במשאל עם בעד סיפוח האזור לרוסיה. מאז נערכו במזרח אוקראינה עוד שני משאלים שגם קראו לעצמאות מקייב, אולם רומנוביץ' הבהיר כי הם לא יזכו לתגובה דומה מצד מוסקבה.

 

"סנקציות? אין עלינו שום עיצומים"

"המשאל בקרים נערך בנסיבות מסוימות ובמידה מרבית של מהימנות", הוא העיד, "אנשים באו ואמרו 'כן, אנחנו רוצים'. אולם שני המשאלים בלוהנסק ובדונייצק נערכו בתנאים אחרים, ועם כל החיבה שלי אליהם, אני לא יכול לומר שהם היו מהימנים. לכן אמרנו שאנחנו עוקבים אחר האירועים". יחד עם זאת, הוא אמר: "הדגשנו שאנו סבורים כי המשאלים האלו צריכים להילקח בחשבון במסגרת הדיונים בין שני המחוזות לבין קייב". 

 

ההימנעות של מוסקבה מסיפוח אזורים נוספים לא נובעת מחשש מפני החרפת העיצומים שכבר הטיל עליה המערב. "איזה סנקציות? כיום אין שום סנקציות", הוא העיר. "לראש המפלגה שלנו, למשל, אסור לנסוע לאירופה ולארצות הברית ונכסיו שם הוקפאו. אבל במערב הרי יודעים שאין לו ולשאר הבכירים נכסים שם. יותר מכך, אם הוא צריך לנסוע לביקור בגוף כמו אונסק"ו למשל, יש אמנות בינלאומיות שאוסרות למנוע זאת ממנו. אנשים כבר נסעו ככה לאירופה. לכן הסנקציות הן מבוי סתום, הן נשק והן רק גוררות שימוש בנשק נגדי. אין מנוס".

 

אולם מאגר צעדי התגובה של רוסיה לא כולל כרגע פעולה צבאית באוקראינה. "אני מזועזע מקוצר הרואי של פרשנים ופוליטיקאים במערב שלא מבינים את דברי הנשיא - הוא אמר פעמיים שלא תהיה פעולה צבאית בדרום-מזרח אוקראינה ועדיין העולם מזדעק. איש לא מתכוון לחצות את הגבול".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים