שתף קטע נבחר

 

בסיסים מופקרים, מפקדים מחטטים בסלולריים

נגד ששפך אקונומיקה על ראשה של חיילת, קצין שהכריח חיילים לשתות מים עד שהקיאו. עלייה בתלונות החיילים, נציב הקבילות יוצא נגד צה"ל: "בסיסים בגולן הוזנחו, אכ"א לא עשה די בנושא וואטסאפ ופייסבוק ותראו לאן הגענו"

איש קבע ששפך אקונומיקה על ראש של חיילת, קצין שבדק את צורכיהם של חייליו, מפקד שהכריח חיילים לשתות עד שהקיאו וגם רופאה שאמרה למתגייס "אתה יכול להתאבד". אלו רק חלק מאלפי התלונות שהוגשו בשנה שעברה לנציב קבילות החיילים במשרד הביטחון, אלוף במיל' יצחק בריק. הנציב תקף את צה"ל ואמר כי בסיסים בגולן הוזנחו והופקרו, וטען כי בצבא לא עשו די בנושא הרשתות החברתיות, "וראינו אילו נזקים נגרמו".

 

עדכונים נוספים - בפייסבוק שלנו

 

בשנה שעברה התקבלו בלשכת נציב קבילות חיילים 7,158 קבילות, לעומת 6,861 בשנת 2012. 58.3% מהקבילות שהוגשו ב-2013 נמצאו מוצדקות. חיילי מילואים הגישו 940 קבילות וחיילים בשירות קבע 857. מספר הקבילות שהוגשו על-ידי מי שמיועד לשירות צבאי עמד על 995.

36% מהקבילות היו על יחס מפקד-פקוד, 14% בעניינים רפואיים, 6% על תנאי שירות ו-4% על שיבוץ ומגבלות שיבוץ. בנוסף התקבלו פניות בנושאי תשלומים, סדרי שירות למילואים, מועמדים לשירות ביטחון ועוד.

 

"ייאסר על מפקדים לחטט בטלפונים"

בתדרוך לכתבים בקריה התייחס בריק במרומז לפרשת "דוד הנחלאווי" ואמר כי למרות "המלצות שהעביר לאכ"א בנושא השימוש של חיילים ברשתות החברתיות, בהן וואטסאפ ופייסבוק, באכ"א לא עשו מספיק בנושא וראינו אילו נזקים גדולים נגרמו".

גנץ. ביקורת חריפה על הצבא (צילום: גיל יוחנן ) (צילום: גיל יוחנן )
גנץ. ביקורת חריפה על הצבא(צילום: גיל יוחנן )

אלוף בריק התייחס גם לקבילות של חיילים שמחו על כך שמפקדיהם חיטטו להם בטלפונים הניידים כדי לאתר הוכחות להתנהגות פסולה. לדבריו, "קיימנו עבודת מטה עם היועצת המשפטית שלנו, וגיבשנו המלצות שיועברו לצבא ויתורגמו למדיניות שלפיה ייאסר על מפקדים לקחת ולחטט בסלולרים של חייליהם".

 

הנציב הדגיש עוד כי מפקדים מעדיפים להעביר הודעות בוואטסאפ במקום לשוחח באופן אישי וישיר. בנוגע להמלצות שהעביר לראש אכ"א בנושא השימוש ברשתות חברתיות הוסיף בריק כי "העברתי את ההמלצות כדי שהחגיגה הזו תיפסק והם הוציאו הנחיות אבל זה לא מספיק ועובדה שזה ממשיך לקרות. צריך להעניש אם יש צורך בכך ולשים את הנושא בסדר עדיפות ראשון בצבא, גם אם אין על זה קבילות".

בריק סירב לפרט על טיפול בקבילות נגד קצינים בכירים אך ציין שכמה קצינים הודחו בשנה האחרונה בעקבות קבילות שהוגשו נגדם והזכיר כי מבין הקצינים שענייניהם נבדקו היה גם קצין בכיר בדרגת תת-אלוף.

 

הערות עוקצניות, משקה מוגז ואקונומיקה 

חיילת התלוננה כי נגד המשרת בקבע ביחידתה שפך על ראשה אקונומיקה ושהיא נזקקה לטיפול רפואי. מתחקיר המקרה עולה כי בתום מפגש אגפי נכנסו הנגד ומפקדו למשרד, שבו שהתה החיילת. השניים החלו להעיר הערות עוקצניות לחיילות ששהו בחדר - לדבריהם בהומור. במהלך חילופי הדברים החל ויכוח בינה לבין הנגד בדבר מקום הישיבה במשרד, והדבר הוביל להתבטאויות קשות וחמורות של הנגד כלפיה.

 

בתגובה הביעה החיילת את התנגדותה לדברים, ובין היתר זרקה על ראש הנגד חותמת גומי. מפקד הנגד גרם להתלהטות נוספת ואמר לנגד כי כל ראשו מכוסה בחותמות וכי הוא "לא היה מוותר". הנגד לקח בקבוק משקה מוגז בידו ורדף אחרי החיילת. ניסיון של אחת החיילות שנכחה במקום להפריד ביניהם לא צלח. הנגד המשיך לרדוף אחר החיילת ובשלב מסוים החליף את בקבוק המשקה בבקבוק אקונומיקה. הוא שפך את תכולת הבקבוק על ראשה. רק לאחר שצעקה כי היא חשה בתחושת צריבה בעיניה ובקשיי נשימה, הפסיק הנגד את מעשהו.

 

בהמשך פונתה החיילת לבית החולים כדי לקבל טיפול רפואי, ואחרי כן שהתה בחופשת מחלה ממושכת. איש הקבע הביע צער על האירוע ומפקדם ביטל את יציאתו לקורס קצינים. לאחר חקירת האירוע הוגש כתב אישום לבית הדין הצבאי נגד הנגד בגין תקיפה הגורמת חבלה ממשית והתנהגות שאינה הולמת. הנציב העיר כי המקרה משקף התנהגות שאינה נורמטבית, ושאינה מתיישבת עם ערכי היסוד של כבוד האדם ושל רוח צה"ל.

 

בדקו את הצרכים  

חייל המשרת בבסיס אימונים חטיבתי קבל כי מפאת אבחון מחלת מעיים בבסיס, מפקד הפלוגה בדק את חיילי הפלוגה לאחר עשיית צרכיהם כדי לברר את מהימנות תלונותיהם. בבדיקה עלה כי 40 חיילים מהפלוגה התלוננו שהם סובלים ממחלת מעיים, בשבוע שבו התקיים תרגיל מסכם.

 

נציב הקבילות העיר כי נפל פגם חמור בכך שמפקד הפלוגה נדרש לבדוק אישית את חייליו ולוודא כי הם אכן סובלים ממחלת מעיים. הוא הוסיף כי במקום זאת היה עליו להסתמך על תלונות החיילים או להפנותם לגורם רפואי אשר לו היכולת והסמכות המקצועית לבדוק את מצבם הרפואי של חייליו. הנציב הוסיף כי חוסר האמון של גורמי הפיקוד בחיילים, תהא הסיבה אשר תהא, אינו מצדיק חדירה לפרטיותם כפי שאירע במקרה זה. נציב הקבילות העיר בחומרה למפקד בסיס האימונים החטיבתי על התנהלותו ועל שיקול דעתו באירוע.

 

העונש: לשתות מים משלוש מימיות  

בקבילה נוספת נטען כי מפקד צוות בבסיס טירונים חייב את הטירונים לשתות מים ברציפות משלוש מימיות לפחות ובזמנים קצובים שאינם סבירים. אותו מפקד גם מנע מהם לעשות את צרכיהם ועד שחלק מהחיילים הקיאו - לא חדל מהנחייתו.

 

מפקד היחידה מסר כי מתחקיר שערך התברר שבצוותי הטירונים נקבע נוהל ולפיו חייל שאפודו לא "משופצר" כנדרש - מחויב לשתות מים מהמימייה בזמנים מוגדרים. עוד התברר כי מכיוון שהטירונים לא עמדו בלוחות הזמנים שהוגדר להם, הם הונחו לשתות מים ברציפות משלוש מימיות לפחות. לנוכח כמות המים שנדרשו לשתות - חלק מהחיילים אף הקיאו שכן גופם לא עמד בכך. נציב הקבילות קבע כי מדובר בפגם חמור, חריג וקיצוני, שבו חברו להם יחדיו כמה וכמה כשלים פיקודיים וערכיים.

 

סגן אלוף לחיילת: "את כמו הנאצים"  

נגדת בשירות קבע התלוננה כי קצין בדרגת סגן-אלוף השווה את האופן שבו ביצעה את תפקידה לדרך פעולת הנאצים. הדברים נאמרו לאחר שהחיילת אמרה לקצין כי עליו להמתין למלווה, כדי שיוכל להיכנס לפגישה במבנה ביחידתה.

 

הקצין אמר כי בדיעבד הבין שהדרך שבה בחר להביע את תסכולו מהנחייתה, ולפיה היה עליו להמתין, אכן מעידה על בחירתו במילים שגויות. הוא הביע את צערו שהחיילת נפגעה מדבריו והוסיף כי לא התכוון לפגוע בה. נציב הקבילות העיר לקצין על התנהלותו. בנוסף הוא הורה לרשום הערה בתיקו האישי.

 

גבוה? לא מגיעה לך מנה נוספת  

חיילת קבלה על כך שבאחד מבסיסי הטירונות מוקצב לחיילים מזון בהתאם לקריטריונים שאינם סבירים. המפקדת הממונה טענה כי יש הגבלה למנת בשר אחת בלבד וכן ביצה אחת לחייל, וכי חייל שגובהו מעל 180 ס"מ זכאי לשתי מנות בשר. ראש התחום במפקדת קצין הלוגיסטיקה הראשי אמר כי אין הנחיה המקשרת בין גובה החייל לקבלת מנת בשר נוספת.

 

רופאה למתגייס: "אתה מוזמן להתאבד"  

כ-1,000 מהקבילות היו על נושאים רפואיים. אחת מהן הוגשה על ידי אמו של מיועד לשירות הביטחון, שהלינה על כך שבוועדה הרפואית העליונית בשלכת הגיוס שאל בנה את הרופאה מה יקרה אם לא ייטול את תרופותיו למחלה שממנו הוא סובל שנים רבות, והרופאה השיבה: "אתה מוזמן להתאבד".

 

הרופאה טענה כי השתמשה במונח "התאבדות" כדי להמחיש את ההשלכות המסוכנות של אי-נטילת התרופה. בבירור של הנציב עלה שלא היה מקום להשתמש במונח זה כלל בנסיבות העניין, וכי היה אפשר להדגיש בפני המתגייס את ההשלכות החמורות האפשרויות של אי-נטילת התרופה בצורה עניינית והולמת יותר.

 

ומה אם הילדים יהיו חולים?  

חיילת בשירות קבע טענה כי כשחזרה מחופשת לידה לשירות במחלקה שבה שירתה התבטא מפקדה, קצין בדרגת סגן-אלוף, באופן לא ראוי באשר להיעדרויותיה הצפויות נוכח היותה אם לשלושה ילדים בשל מחלה וכדומה. הנציב המליץ לממונה הישיר על הקצין להעיר לו בדבר אופן התבטאותו במהלך הראיון. במקרה אחר ננזף קצין בדרגת רב-סרן על-ידי מפקדו רק מפני שילדו החולה נכח בזמן דיון "הערכת מצב". הנציג קבע במקרה הזה כי על המפקד היה להפעיל שיקול דעת.

 

מפגעים קשים

בעקבות קבילות רבות, בדק הנציב את התנאים במחנות צה"ל ברמת הגולן. הוא מצא חדרי מגורים שאינם ראויים ללינה, מרצפות מנותצות, קירות מחוררים, גגות דולפים ורעועים, מפגעי בטיחות

 קשים כמו שקעי חשמל חשופים ושבורים, השחתה וונדליזם, דלתות עקורות, זלזול בציוד צבאי ועוד. הנציב כתב: "בחלק מהמחנות לא ניתן למצוא חדר אחד שבו חלון, דלת ובריח תקינים".

 

עוד מצא הנציב ברמת הגולן: מתקני תברואה וסניטרייה מוזנחים, מתקני שירותים מצחינים, בורות ספיגה שעולים על גדותיהם ללא ניקוז הולם, מחסור באסלות, מחסור במים חמים, פטריות ועובש, ברזים שבורים ועוד. הוא הוסיף כי מחנות רבים נראים נטושים, יש בהם אשפה, עמודי טלפון שבורים, גדרות פרוצות המאפשרות לבעלי חיים לשוטט ברחבי הבסיס ולפרות לרעות בסמוך למגורי החיילים. בנוסף נמצאו חדרי הנצחה מוזנחים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דורון גולן
(אילוסטרציה)
צילום: דורון גולן
צילום: אריאל חרמוני, משרד הביטחון
אלוף במיל' בריק
צילום: אריאל חרמוני, משרד הביטחון
מומלצים