עוצר לילי, בתי"ס סגורים. הפיכה בתאילנד
מועצת זכויות האדם של האו"ם מתריעה מפני פגיעה בחירויות בסיסיות באזרחי תאילנד. הצבא אסר על התכנסויות של יותר מחמישה בני אדם, העוצר הלילי כבר נכנס לתוקפו, ובתי הספר סגורים. כך נראית ההפיכה ה-12 במדינה
ברחבי תאילנד כבר החל העוצר הלילי בשעה 22:00 (18:00 שעון ישראל) וההפיכה הצבאית שהושלמה היום (יום ה') במדינה כבר מורגשת ברחובות. צבא תאילנד אסר על התכנסויות של יותר מחמישה בני אדם ונמסר כי העובר על איסור זה עלול להישלח לשנת מאסר.
במקביל, השמיעה מועצת זכויות האדם של האו"ם את דאגתה העמוקה לנוכח ההפיכה ומסרה כי הממשל הצבאי והוראות הצבאי עשויות להפר חירויות בסיסיות. חופש הביטוי וחופש ההפגנה נמצאות בסיכון, כמו גם החירות ממעצר או עיכוב ללא סיבה.
"אנו מזכירים לרשויות של תאילנד כי הן מחויבות לחוק הבינלאומי לזכויות אדם ולאמנה לזכויות אזרח וזכויות פוליטיות, שמגביל את יישום סמכויות החירות", אמרה דוברת המועצה. "אנו מפצירים ברשויות שכל זכויות האדם הבסיסיות יכובדו".
בשעה 16:00 (שעון מקומי) נכנס לתוקפו הממשל הצבאי וההפיכה הושלמה. מפקד צבא תאילנד, גנרל פריות' צ'או אוצ'ה, הכריז בטלוויזיה על ההפיכה ואמר שהצבא תפס את השלטון ולקח מהממשלה את כל סמכויותיה.
מפקד הצבא אמר כי הצבא יפעל לבצע רפורמות פוליטיות, והוסיף שלא תהיה להפיכה השפעה על היחסים הבינלאומיים של המדינה. ההודעה על ההפיכה הצבאית באה יומיים אחרי שהצבא הכריז על ממשל צבאי שנועד לשמור על השלום והסדר. הגנרל התאי אמר כי הוועדה שכוננה את הממשל הצבאי היא זו שמעתה תעמוד בראש השלטון. "זה הכרחי שהפיקוד לשמירה על שלום וסדר - שכולל את הצבא, חיל הים, הכוחות המזוינים והמשטרה - יתפוס פיקוד וישלוט על המדינה", אמר פריות'.
אך שאלות רבות נותרו בעינן לגבי מהלך ההפיכה, מי הוא ראש המדינה ומה צופן עתיד לתאילנד. סוכנות AP ניסתה לענות על הסוגיות.
כיצד ההפיכה מתבצעת?
הוועדה הצבאית שהוקמה השתלטה על ניהול המדינה. כל השידורים הציבוריים הושעו והוחלפו בשידורי הודעות הוועדה, כשביניהם משודרת מוסיקה פטריוטית. רשתות החדשות הבינלאומיות BBC, CNN ועוד נחסמו.
הרחובות והתחבורה הציבורית היו צפופים לקראת השעה 22:00, אז הוטל העוצר שיימשך עד השעה 5:00 בבוקר, משום שתושבים ניסו להגיע במהרה לבתיהם. כל בתי הספר יהיו סגורים עד יום שני.
חיילים לא נראו מפטרלים ברחובות בנגקוק, אך לוחמים שוגרו לשני מחנות המפגינים היריבות שחל עליהן איסור להפגין.
מי בראש?
מפקד הצבא, גנרל פריות', בן 60, אומנם צפוי לפרוש בספטמבר, אך הוא כרגע מנהל המדינה. הוא הפך למפקד הצבא באוקטובר 2010, חמישה חודשים אחרי אחד המשברים הקטלניים ביותר שחוותה תאילנד בעשורים האחרונים, אז לוחמים ניסו לדכא את ההפגנות בבנגקוק, וגרמו להרוגים ופצועים רבים.
פריות' ידוע בנאמנותו למלוכה וגילם, כמו קודמו בתפקיד, חלק בהפיכה נגד ראש הממשלה לשעבר טקסין צ'ינוואט ב-2006.
מה הוביל להפיכה?
החל מנובמבר החלו הפגנות נגד ראש הממשלה, שהודחה מאז, יינגלוק צ'ינוואט, אחותו של טקסין. בית המשפט האשים אותה בשחיתות בחודש שעבר. המפגינים נגדה המשיכו להפגין גם נגד הממשלה הזמנית, שלטענתם, הוקמה ממקורביה. המפגינים דורשים את הסתלקות את משפחת צ'ינוואט ממוקדי הכוח הפוליטיים בתאילנד.
ביום שלישי הצבא הכריז כי יכונן ממשל צבאי כדי להשיב את הסדר. בשבוע שעבר נורו רימונים לעבר האזור שבו היו המפגינים נגד הממשלה. שלושה נהרגו ויותר מ-20 נפצעו.
פריות' ניסה לגשר בין היריבים הפוליטיים והזמין אליו שבעה דמויות מפתח לדיון פנים מול פנים לראשונה מאז החל המשבר, לפני שישה חודשים. אולם יומיים של פגישות לא הניבו פיוס בין היריבים.
מה הלאה לתאילנד?
לפי פריות', ההפיכה בוצעה כדי "להשיב את המצב במהירות לנורמליות, ולהעניק לאזרחי תאילנד אחדות ואהבה כמו בעבר, כמו גם להחיל רפורמות פוליטיות וכלכליות - ולקיים שוויון בין הצדדים". הוא גם ביקש מהציבור לא להיכנס לפאניקה ולהמשיך בשגרת חיים כרגיל.
עד ההפיכה היום ביצע צבא תאילנד 11 הפיכות מוצלחות מאז קיצה של המונרכיה ב-1932. הפעם האחרונה שבה הצבא לקח
את השלטון לידיו הייתה בשנת 2006, אז שלח טנקים לרחובות והדיח את ראש הממשלה טקסין שהואשם בשחיתות, ניצול סמכות וזלזול במלך.
מנהיג "החולצות האדומות", תנועת המפגינים שתומכת בטקסין, מסרה שהיא תמשיך לקיים הפגנות מחאה ועצרות למרות ההפיכה הצבאית. "האם תילחמו או לא תילחמו? לא נלך לאף מקום. אל תילחמו משום שאנחנו צפינו את זה", אמר מנהיג "החולצות האדומות" ג'אטופורן פרומפאן לתומכיו. "מה שיהיה יהיה". אנשי התנועה איימו להתנגד להשתלטות של הצבא על השלטון. הכוחות המזוינים מסרו מצדם כי ישלחו חיילים לאתרי המחאה של מתנגדי ותומכי הממשלה בבנגקוק ובסביבותיה כדי לשמור על הסדר.