"התנהלות מיושנת": כך הצבא מבזבז מיליונים
על רקע הקרב על תקציב הביטחון, ביקורת פנימית של מבקר מערכת הביטחון חושפת התנהלות "מיושנת ומסורבלת" בתהליכי הרכש של הצבא ומערכת הביטחון
ייעול מכרזי הרכש של משרד הביטחון וצה"ל היה מוביל לחיסכון פוטנציאלי של עשרות מיליוני שקלים בשנה, כך עולה מנתוני יחידת מבקר מערכת הביטחון שהגיעו לידי ynet ומתפרסמים בצל המאבק הפומבי על תקציב הביטחון.
סיפרים חמים נוספים - בפייסבוק שלנו
הנתונים עלו בדיון פנימי שהתקיים לפני כשבועיים אצל סגן הרמטכ"ל אלוף גדי אייזנקוט בהשתתפות אנשי מבקר מערכת הביטחון. "הביקורות העלו שמערכת הביטחון מתנהלת בשיטות מנוונות ומקובעות בכל הקשור לרכש עבור צה"ל, מרמת העיפרון עד לרמת המטוס", הסביר גורם ביטחוני. "הכול חוקי ולפי הפרוטוקול, לא מדובר בשחיתות או בפלילים, אלא בהתנהלות מיושנת ומסורבלת ברכש בהיקפים של מיליארדי שקלים בשנה".
לדברי אותו גורם, "מכרזים מקוונים רבים נערכו כבר באופן יעיל, שקוף וחסכוני במשרדי הממשלה השונים. אין סיבה שזה לא יהפוך למקובל ורחב גם במערכת הביטחון. בשיטות רכש אחרות ניתן לקצר את זמני המשא ומתן, לנהל באופן יעיל יותר כל פרויקט, להגדיל את השוויוניות בין הספקים וכן להפחית את הסיכוי להטיית מכרזים. מדובר בפוטנציאל חיסכון של מיליונים שלא ממומש".
אנשי המבקר בדקו, בין היתר, את רכש המל"ט שובל - מהיקרים בחיל האוויר. הם המליצו לסגן הרמטכ"ל, האלוף גדי אייזנקוט, להגדיל את
כמות המכרזים, להפעילם במתכונת דינמית ומקוונת - שמאפשרת יכולת המתמקחות גבוהה יותר - וכן להגביר את הפיקוח והבקרה על הרכש הצבאי שנעשה באמצעות מחלקת הרכש במשרד הביטחון.
תגובת דובר צה"ל ומשרד הביטחון לא התייחסה לליקויים או לחיסכון הפוטנציאלי: "אין בכוונתנו להתייחס לנאמר בפורומים סגורים", נמסר מיחידת הדוברות הצבאית.
בסוף השבוע הקפיא משרד הביטחון את הרכש הצבאי שאינו נוגע לפעילות מבצעית או בטיחותית ואינו קשור ישירות לחיילים (מזון, מדים וכו'). גורמים במשרד הדגישו כי עד להשלמת עבודת מטה בנושא בשבועיים הקרובים - שתבחן את הסוגייה - לא ייחתמו הזמנות חדשות.