שתף קטע נבחר

הריבית לחודש יוני נותרה על רמה של 0.75%

חברי הוועדה המוניטרית בבנק ישראל לא הפתיעו והותירו את הריבית על כנה, משום שהם חוששים מהשפעת הריבית הנמוכה על מחירי הדירות. הפחתת הריבית מקטינה את תשלומי הריבית על המשכנתאות במסלול הצמוד לריבית הפריים, מגדילה את הביקושים למשכנתאות - ותורמת בכך להמשך יוקר הדיור

הוועדה המוניטרית של בנק ישראל, בראשות הנגידה קרנית פלוג, החליטה היום (ב') להשאיר את הריבית לחודש יוני ללא שינוי, ברמה של 0.75%. זאת לאחר שמאז חודש אוקטובר 2011 הפחית בנק ישראל את הריבית במשק 10 פעמים, בשיעור מצטבר של 2.5%.

 

 

האנליסטים בשוק ההון היו הפעם חלוקים בהערכותיהם לגבי פעולתו הצפויה בנק ישראל. חצי מהם העריכו שהבנק יפחית את הריבית, והחצי הנוסף העריך שהריבית תישאר חודש נוסף ללא שינוי. ההחלטה להותיר גם הפעם את הריבית ללא שינוי ממשיכה לשקף את מדיניותו המוצהרת של בנק ישראל, שנועדה מצד אחד לבסס את האינפלציה בתוך תחום היעד השנתי שקבעה הממשלה (3%-1%), ומצד שני לתמוך בצמיחה תוך שמירה על היציבות הפיננסית.

 

רוב הנתונים הכלכליים שפורסמו לאחרונה תומכים בהפחתת ריבית נוספת. בשבוע שעבר פרסמה הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה (הלמ"ס) כי ברבעון הראשון של השנה צמח המשק בשיעור שנתי של 2.1% בלבד, לעומת צמיחה גדולה יותר של 2.9% ברבעון הקודם.

 

 

התוצר של הסקטור העסקי גדל ברבעון הראשון בשיעור שנתי של 0.4% בלבד, לאחר עלייה גדולה הרבה יותר של 2.1% שנרשמה בו ברבעון הקודם. בנוסף לכך, עדכנה הלמ"ס כלפי מטה את אומדן הצמיחה לרבעון האחרון של השנה שעברה, מ-3.2% בפרסום שלה מלפני חודש; ל- 2.9% כעת.

 

הפחתת הריבית מקטינה את עלויות הצרכנים

הפחתת הריבית מקטינה את עלויות היצרנים ותורמת להגדלת הביקושים, ובדרך זו מסייעת להגברת הפעילות הכלכלית במשק. ריבית נמוכה יותר על השקל גם הופכת את המטבע המקומי לפחות אטרקטיבי בעיני המשקיעים. בדרך זו היא גורמת להחלשתו מול המטבעות החשובים בעולם, דבר שעשוי לתרום להגדלת היצוא.

 

מצד שני, הגברת הביקושים במשק כתוצאה מריבית נמוכה עלולה לגרום לעלייה באינפלציה. אולם הנתונים שפרסמו הלמ"ס ובנק ישראל בשבוע שעבר מראים כי סביבת האינפלציה הנוכחית אינה צריכה להטריד את בנק ישראל. מדד חודש אפריל עלה רק ב-0.1%, הרבה מתחת להערכות המוקדמות בשוק ההון שצפו עלייה ממוצעת של 0.6%.

 

כתוצאה מכך, האינפלציה בפועל, המחושבת 12 חודשים לאחור, מסתכמת כעת ב-1% בלבד ונמוכה בהרבה ממרכז תחום היעד השנתי שקבעה הממשלה. האינפלציה הצפויה ל-12 החודשים הבאים ירדה בימים האחרונים לנקודת שפל של 5 שנים, 1.3% - וגם היא נמצאת מתחת למרכז תחום היעד.

 

מה שגרם בכל זאת לחברי הוועדה המוניטרית של בנק ישראל להשאיר את הריבית לחודש יוני ללא שינוי הוא החשש שלהם מהשפעת הריבית הנמוכה על מחירי הדירות. הפחתת הריבית מקטינה את תשלומי הריבית על המשכנתאות במסלול הצמוד לריבית הפריים, מגדילה לפיכך את הביקושים למשכנתאות - ותורמת בכך להמשך העלייה במחירי הדירות.

 

נזכיר כי בשבוע שעבר פרסמה הלמ"ס כי בחודשים פברואר-מרס עלו מחירי הדירות ב-0.4%, בהמשך לעלייה גדולה יותר של 0.6% בחודשים ינואר-פברואר, וכי בשיעור שנתי גבוהים כעת מחירי הדירות ב-7.1% ממחירן הממוצע בתקופה המקבילה בשנה שעברה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גיל יוחנן
נגידת בנק ישראל, ד"ר קרנית פלוג
צילום: גיל יוחנן
מומלצים