שתף קטע נבחר
 

דו"ח מדאיג: בכל יומיים וחצי נהרג ילד בתאונה

נתונים שהוצגו לוועדה לזכויות הילד בכנסת מגלים את שיעורי התמותה הגבוהים של ילדים בתאונות בישראל: רק בחודש האחרון מתו מתאונות 12 ילדים. בשנה שעברה מתו 5 ילדים לאחר שנשכחו על ידי הוריהם במכונית. 40% מהפגיעות מתרחשות בבית. "כמה ילדים עוד יצטרכו להיפגע עד שמישהו יתעורר?", אמרה מנכ"לית ארגון "בטרם"

12 ילדים מתו בחודש מאי בתאונות: כך עולה מדו"ח של ארגון בטם שהוצג אתמול (ב') בוועדה לזכויות הילד בכנסת. עוד עולה מהדו"ח כי הסיכון לילד ערבי להיפגע גבוה פי ארבעה מילד יהודי והסיכון של ילד בפריפריה להיפגע גבוה פי 2.5 מזה של ילד במרכז הארץ. יו"ר הוועדה, ח"כ אורלי לוי-אבקסיס (הליכוד ביתנו), קראה למשרדי הממשלה להוציא לפועל בהקדם את התוכנית הלאומית לבטיחות ילדים, שטרם תוקצבה על ידי משרדי הממשלה, והזהירה כי "כל יום שהתכנית לא יוצאת לפועל - זה עולה לנו בחיי הילדים".

 

 

בתחילת הדיון הציגה מנכ"לית ארגון 'בטרם' אורלי סילבינגר את דו"ח היפגעות הילדים בישראל לשנת 2013, ואלה עיקריו:

 

בשנת 2013 נהרגו 117 ילדים בתאונות. מדובר בירידה של כ-8% בהשוואה לשנת 2008.

 

שיעור התמותה של ילדים מיישובים ברמה חברתית-כלכלית נמוכה גבוהים בהרבה משיעורי התמותה של ילדים מיישובים

ברמה חברתית כלכלית בינונית וגבוהה. הסיכון של ילד מהאשכולות הנמוכים למות מהיפגעות גבוה פי שניים מהסיכון של ילד מהאשכולות הבינוניים ופי 2.5 מהסיכון של ילד מהאשכולות הגבוהים.

 

44 ממקרי המוות זוהו כיהודים ו-65 כערבים (בשמונה לא ניתן היה לזהות את המגזר של הנפגע). כלומר, ילדים ובני נוער ערבים היוו כ-60% מהילדים ובני הנוער שנהרגו בשנת 2013, בעוד שחלקם באוכלוסייה עומד על 27% בלבד. בבחינת שיעורים למאה אלף ילדים - הסיכון של ילד ערבי להיהרג כתוצאה מהיפגעות בלתי מכוונת בשנת 2013 היה גבוה פי ארבעה מהסיכון של ילד יהודי.

 

בשנים האחרונות מרבית הפגיעות (כ-40%) מתרחשות בבית ובחצר הבית. בדרכים התרחשו כ-37% מהפגיעות וכ-18% במרחב הציבורי.

 

סיבות המוות העיקריות הן תאונות דרכים, שמהוות כ-45% ממספר מקרי המוות של ילדים מתאונות בישראל. 11% מתו מטביעה, 8% מחנק, 5% מנפילה, 4% מהרעלה או כוויה שנגרמה בשריפה, 15% מסיבות אחרות וכ-12% מסיבה לא ידועה.

 

ב-2013 נרשמה עלייה בתמותת ילדים עקב השארתם במכונית: חמישה ילדים מתו לאחר שננטשו ברכב סגור ולוהט, לעומת שניים ב-2012.

 

בשש השנים האחרונות התמותה הגבוהה ביותר הייתה במחוז הצפון והנמוכה ביותר במחוז תל אביב. שיעורי התמותה במחוז הצפון עומדים על למעלה מפי שניים משיעורי התמותה במחוז תל אביב.

 

תוכנית יש - תקציב אין

"רק החודש קיפחו את חייהם כבר 12 ילדים", אמרה מנכ"לית ארגון "בטרם" אורלי סילבינגר. "כמה ילדים עוד יצטרכו להיפגע עד שמישהו יתעורר? אנחנו בפתחה של 'מגיפת הקיץ', בה המספרים רק מחריפים ועולים, וראוי שייעשו צעדים בהקדם", אמרה.

 

"ערך חיי האדם חייב לחלחל למנטליות", אמר ח"כ מסעוד גנאים (רע"מ-תע"ל) שיזם את הדיון. "לא פחות חשוב מהטיפול והמניעה הוא הפן החינוכי, ההסברתי. צריך לנתב את המשאבים ואת תשומת הלב לאזורים בהם המספרים גבוהים יותר שהם המגזר הערבי והפריפריה".

 

ד"ר יצחק ברלוביץ, ראש התוכנית הלאומית לבטיחות ילדים, אמר בדיון, כי "בראייה אחורה, כמעט כל המקרים שהגיעו לפתחי היו ניתנים למניעה". ברלוביץ' התייחס גם לפן התקציבי ואמר כי "ההוצאה הלאומית על מקרי ההיפגעות עולה על מיליארד שקלים. מנגד, התנעת התוכנית יכולה להסתכם ב-60 מיליון שקלים, סכום מצחיק ביחס להוצאה כיום וביחס לחיי האדם שיכלו להינצל".

 

"המספרים הגדולים הללו הם טרגדיה נוראית", אמר מנכ"ל משרד הבריאות הנכנס, הפרופ' ארנון אפק. "משפחות שלמות נהרסות וחשוב שנתניע מהלכים שימנעו את ההרס הזה. מפת השותפים לתוכנית היא בלתי נגמרת - 16 משרדי ממשלה - ויש המון מה לתקן ולשנות. דברים קורים, אבל יש דברים שניתן לטפל בהם גם טרם התוכנית. כל משרד יכול לפעול בביתו למען צמצום ומניעת היפגעות ילדים. לעתים שמים את הדגשים במקומות הלא נכונים, תשתיות למשל לא פחות חשובות מהבריאות. ומכאן אני קורא לוועדה - תעזרו לנו במאבק להשגת המשאבים כדי שנוכל לצאת לדרך".

 

במהלך הדיון ציינו נציגי הרשות הלאומית לבטיחות בדרכים כי מאז תחילת 2014 נרשמה עלייה בתאונות במעורבות ילדים בחצרות בתים (ארבעה הרוגים מתחילת השנה) וכי בשנה שעברה נהרגו או נפגעו קשה כתוצאה מהתפרצות לכביש 37 ילדים. בתשובה לשאלת יו"ר הוועדה לוי-אבקסיס ציין נציג הרשות כי תקציב הרשות הלאומית לבטיחות בדרכים לשנה הנוכחית טרם אושר וכחצי שנה הרשות עובדת בעיקר בתפעול בסיסי. ח"כ לוי-אבקסיס הזכירה כי כ-30% מתקציב הרשות לשנת 2013 לא מומש ולמעשה חזר למשרד האוצר, ואמרה כי "אנחנו נאבקים על כל שקל וכל תוספת ובסוף לא משתמשים בכספים האלה? כל משרד או גוף ממשלתי שלא ניצל את התקציב שלו עד תום, בוודאי בנושאים העשויים להציל חיים, הוא פושע".

 

יו"ר הוועדה, ח"כ אורלי לוי-אבקסיס קראה לנציגיהם של משרדי הממשלה שנכחו בדיון לפעול לאלתר לתקצובה של התכנית הלאומית לבטיחות ילדים על ידי משרדיהם ולפעול ליישומה בהקדם האפשרי. "ראינו שוב שאת המחירים הכי קשים משלמים בפריפריה בה הסיכוי להיפגעות ילדים גבוה פי שניים וחצי מהמרכז ואם זה לא מספיק, גם השירותים והמשאבים שם דלים כך שלמעשה הפגיעה באותם ילדים כפולה ומכופלת. כל יום שהתכנית לא יוצאת לפועל עלול זה עולה לנו בחיי הילדים".

 



 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גיל יוחנן
"מגיפת הקיץ". 5 תינוקות נשכחו ברכב על ידי הורים - ומתו
צילום: גיל יוחנן
מומלצים