מונדיאל בברזיל: נכס או נטל כלכלי?
ההפגנות סביב המונדיאל לא ישביתו כנראה את חגיגת הכדורגל. עם זאת, בסקר שנערך בקרב תושבי ברזיל, הביעו כ-52% התנגדות לטורניר, שעלותו כ-11 מיליארד דולר. האם ההשקעה תחזיר את עצמה בזכות המבקרים הרבים, ועד כמה יועילו התשתיות החדשות לציבור הברזילאי? צפו בדיון
בשלב זה, נראה כי המונדיאל בברזיל יתחיל במועד המתוכנן, ב-12 ביוני. זאת, למרות ההפגנות שהחלו בשנה שעברה וחודשו לאחרונה ברחבי המדינה כשהן מתודלקות בידי קבוצות אנרכיסטיים. אמנם, אי אפשר להתעלם מן העובדה כי הברזילאים מביעים חוסר שביעות ביחס להשקעות הגרנדיוזיות, ואף 52% אמרו בסקר חדש כי היו מעדיפים שהטורניר יתקיים מחוץ למדינה, אך סביר שהקהל בברזיל וברחבי העולם ייהנה מטורניר ומכדורגל מצוינים.
מונדיאל 2014 - היכנסו לעמוד המיוחד:
לברזיל יש מטוס חדש במיוחד למונדיאל. צפו
המונדיאל היקר בהיסטוריה
עלות ההיערכות למונדיאל, מכספי ציבור, נאמדת בכ-11-10 מיליארד דולר, ונחשבת ליקרה בהיסטורית המונדיאלים. האם זה הרבה כסף? תלוי איך מסתכלים על זה.
יש מי שזועקים כי 11 מיליארד דולר זהו התקציב הכולל של הממשלה הפדרלית, לשנה שלמה, עבור תוכנית הדגל שלה - במתן סובסידיות לעניים (Bolsa Familia). אחרים מרגיעים כי זה בסה״כ גובה התקציב הציבורי,החודשי, המושקע בחינוך.
כך או כך, נראה שהברזילאים היו מוצאים מה לעשות עם הכסף. 11 מיליארד דולר, הפלא ופלא, זה גם הסכום שתכניס תיירות המונדיאל בחזרה למדינה, כך מעריכים בממשלה.
יותר מחצי מיליון תיירי כדורגל
אבל אם מתעקשים לנבור עוד קצת פנימה, מגלים כי אותם 500 עד 600 אלף תיירים, הצפויים לבקר לרגל המונדיאל, יגיעו במקומם של 600 אלף תיירים, הפוקדים את ברזיל מדי שנה ממילא, בחודשים אלו. אלה האחרונים, לא יגיעו, שכן כל תייר פוטנציאלי שאינו אוהד כדורגל, וודאי ידיר את רגליו מברזיל הקיץ.
האם לפחות ההשקעה בתשתיות משתלמת לברזיל לטווח ארוך? ובכן, כאן הדעות חלוקות. חלק מן הפרוייקטים הגדולים בתחום, כמו סלילת קו הרכבת המהירה שתחבר בין ריו לסאו פאולו, נשארו על הנייר, שכן התקציב אזל ומשקיעים פרטיים טרם נמצאו.
פרוייקטים אחרים, בהם הושקעו מיליארדים, כמו הקמת איצטדיוני ענק בערים מרוחקות (ברזיליה, מנאוס, קויאבה או נאטאל) לא יניבו תועלת ציבורית עם גמר הטורניר.
לעומת זאת, תהליכים חשובים כמו ההפרטה של שדות התעופה הגדולים, או תשתיות תחבורה חדשות במספר ערים, צפויים בהחלט להניב רווח ביום שאחרי. גם בתחום התקשורת נעשו השקעות רבות, שימשיכו לשאת את עצמן, ולשרת את הציבור הברזילאי בטווח הקצר והארוך.
הממשלה הברזילאית, השכילה בשלב מסויים להוריד חסמים ולהקל במסים, על מנת לאפשר כניסתן של טכנולוגיות מתקדמות, וגם אם יש מי שיטען שהיה זה בחזקת מעט מדי ומאוחר מדי - חברות הטלקום הגדולות עשו כל שביכולתן על מנת לשדרג תשתיות וליישר קו עם מדינות מתקדמות, באמצעות רשתות תקשורת מדור 3 ו-4.
למה הברזילאים כל כך כועסים? צפו בדיון באולפן ynet
למרות הקשיים בברזיל, ישראלים השתחלו פנימה
גם אם ננסה לשמור על צניעות ישראלית, לא טיפוסית, ניתן לומר כי משרד הכלכלה, באמצעות הנספחות הכלכלית שלנו בברזיל, כמו גם חברות ישראליות רבות, נערכו למונדיאל 2014 הרבה לפני הברזילאים. כבר ב-2009 דפקנו על כל הדלתות, פנינו לכל הגורמים ואף ניצלנו, לקידום העניין, ביקורים רמי-דרג בברזיל כמו זה של הנשיא שמעון פרס ושל שרי החוץ והכלכלה.
הבאנו גורמים ברזילאים בכירים לישראל, טווינו רשת ענפה של קשרים עם מקבלי ההחלטות והגופים המארגנים, כמו גם עם שותפים בסקטור הפרטי, וחשפנו בפני הברזילאים שורה של חברות ישראליות יוצאות מן הכלל, בשני תחומים רלוונטים: אבטחה וטלקום.
אך ההתנהלות האיטית של הממשל הברזילאי, וההעדפה המובהקת של חברות ברזילאיות, שנבחרו ברגע האחרון הציבו אתגרים לא פשוטים. למרות הקשיים, חברות כמו אלביט, עם המזל"טים, או ריסקו עם מערכת בקרה ושליטה לאיצטדיונים, הצליחו להשתחל פנימה. גם כלי רכב לפיזור הפגנות, במידה ויהיה בהם צורך, יהיו ישראליים.
האולימפיאדה עוד לפנינו
חברות ישראליות נוספות, שתורמות תרומה משמעותית למונדיאל, הן כאמור חברות תקשורת, בעיקר חברות שעוד קודם היתה להן דריסת רגל בברזיל ובאמריקה הלטינית.
סרגון לדוגמא, המייצרת ציוד תקשורת אלחוטי, איפשרה לברזילאים לפרוס רשתות תקשורת מתקדמות במהירות רבה, בהשוואה למשל לסלילת סיבים אופטיים, וכך העניקה פתרון הולם, בלוח זמנים לחוץ.
גם חברות כמו; רד, אמדוקס, ECI ואחרות , שכבר פעלו בברזיל בעבר, השכילו לנצל את ההזדמנות העסקית לשיתופי פעולה ועשיית רווח.
ואם המונדיאל לא הספיק, בעוד שנתיים תארח ברזיל את המשחקים האולימפיים, אך כאן הסיפור נראה אחרת. ההיערכות לקראת האולימפיאדה מאורגנת יותר ונראה שהתחילה מבעוד מועד, אולי בעקבות לקחי המונדיאל.
עסקיהם של החברות הישראליות שכבר פעילות בברזיל וודאי ימשיכו לצמוח, ובהחלט טמונה כאן הזדמנות עבור חברות ישראליות נוספות.
הכותב הוא הנספח הכלכלי של ישראל בברזיל, לשעבר, אשר שב לארץ לפני כחודש ימים בתום 6 שנים בארץ הסמבה