בעיה פיזית או רגשית? הכל על הפרעת קשב וריכוז
שלל שאלות עולות להורים כאשר ישנו חשד כי ילדם לוקה בהפרעת קשב וריכוז, חלקן רפואיות וחלקן קשורות לשמועות ומיתוסים שנפוצו בתחום. האם זו באמת הפרעה שעוברת בתורשה ומאיזה גיל כדאי להתחיל בטיפול? רופא הילדים ד"ר איתי גל עם כל התשובות
פעם הם היו סתם מגדירים אותם כ"מופרעים" או "מעופפים", היום כבר יודעים לומר שיש להם הפרעת קשב וריכוז: יותר ויותר ילדים ומבוגרים מאובחנים בשנים האחרונות כסובלים מ-ADHD, כששכיחות התסמונת מגיעה ללמעלה מ-10% מהאוכלוסיה. הטיפול המוקדם הוכיח שיפור ניכר בדימוי העצמי, בהישגיות, ומניעה של הידרדרות לסמים ותאונות דרכים אצל הסובלים מההפרעות.
אבל הטיפול התרופתי אינו מתאים לכל אחד וכמו כל תרופה, גם הטיפולים להפרעות קשב וריכוז טומנים בחובם תופעות לוואי וקשיים. לפניכם כל התשובות לכל השאלות על הפרעות קשב וריכוז.
<<כל החדשות, הטורים, המדריכים והכתבות בעמוד הפייסבוק של ynet הורים>>
עוד על הפרעות קשב וריכוז בערוץ הורים :
לא רק בעיה: למצוא את החיובי ב-ADHD
מה קורה במוח של ילדים עם הפרעות קשב?
"תראה איך אתה נראה"; ADHD והמראה החיצוני
איך להקל על ילד עם הפרעת קשב בכיתה?
כמה ילדים לוקים בהפרעת קשב וריכוז?
לפחות 10% מהאוכלוסיה סובלים מהפרעות קשב וריכוז. בקרב ילדים מאובחנים פי ארבעה יותר בנים מבנות, ואילו בקרב מבוגרים היחס בין נשים לגברים משתווה, ככל הנראה משום שבנות מגיעות לרוב לאבחון בגיל מבוגר יותר.
האם מדובר בבעיה פיזית או שמא זו בעיה רגשית?
הפרעת קשב וריכוז היא בבסיסה בעיה פיזית שביטויה הוא גם רגשי. מחקרים הראו כי קיימים שינויים במבנה החלק הקדמי של קליפת המוח, ופגיעה בתפקוד ובוויסות מעבירים עצביים (נוירוטרנסמיטרים) דוגמת דופמין, סרוטונין ונוראדרנלין.
באיזה גיל מתבצע האבחון?
רמזים לבעיה לרוב ניתן לגלות כבר בגילאי הגן המאוחרים, אולם האבחון עצמו מתבצע לרוב לקראת איתה א', כשההורה מבחין כי הילד מגלה סימנים אופייניים ובהם קושי להתרכז ולמלא אחר מטלות, עם או בלי מרכיב של היפראקטיביות.
אילו סוגי אבחונים קיימים?
האבחון מתבסס לרוב על תשאול ההורים ובדיקת הילד, לצד שלילת מחלות נוספות העלולות להתבטא כהפרעת קשב וריכוז. כדי להגיע לאבחנה יש צורך בהפרעה בלפחות שתי סביבות חיים של הילד, למשל הבית ובית הספר. כדי לתמוך באבחנה ישנם מבחנים ממוחשבים, אולם בנייר עמדה שהוציא לאחרונה האיגוד הישראלי לרפואת ילדים נקבע כי אין הכרח במבחן הממוחשב (דוגמת מבחן TOVA) כדי לאבחן הפרעת קשב וריכוז.
האם ההפרעה עוברת בתורשה?
על פי ההערכות כיום, הפרעות קשב וריכוז הן בעלות מרכיב גנטי וסביבתי המזינים זה את זה. אחד המחקרים העלה השערה כי פגם בכרומוזום מספר 16 קשור להפרעה. כרומוזום זה קשור גם למגוון הפרעות נפשיות אחרות, בהן סכיזופרניה, והוא משחק תפקיד משמעותי בהתפתחות המוח. יותר מכך, נמצא כי במשפחות בהן קיים ילד אחד הסובל מהפרעת קשב וריכוז, ימצא פעמים רבות אח או הורה הסובל מהתופעה. כמו כן, הפרעות קשב וריכוז שכיחות מאוד בתאומים זהים, כך שאם אחד מהם סובל מהתופעה, סיכוי גבוה שגם התאום השני יסבול ממנה.
האם ילד עם הפרעת קשב הוא בהכרח ילד עם לקויות למידה?
לרוב שתי הבעיות הולכות יחד, כלומר הפרעת קשב מובילה לליקוי למידה. מנגד, קושי בהישגים ובלמידה מסיבות אחרות עלול להביא כשלעצמו להפרעת קשב וריכוז.
האם יש בעיות רפואיות אחרות שמתבטאות כהפרעת קשב וריכוז?
כן, ולכן לפני אבחון ADHD יש לשלול הפרעות אחרות, כמו הפרעות בבלוטת התריס (היפר או היפותירואיזידם), צליאק, אנמיה, מחסור בויטמינים מסוג B, ליקוי ראיה וליקוי שמיעה והפרעות נפשיות או פסיכולוגיות.
אלו סוגי טיפולים קיימים להפרעת קשב?
להפרעות קשב וריכוז אין תרופת פלא, והיא דורשת טיפול רב תחומי, המשלב תרופות, טיפול פסיכולוגי ולרוב גם פעילות ספורטיבית. התרופות להפרעות קשב מתחלקות לתרופות סטימולנטיות, המכילות את החומר מתילפנידייט (דוגמת ריטלין וקונצרטה), ותרופות שאינן מעוררות, דוגמת סטרטרה, השייכת למעכבי ספיגה מחדש של נוראפינפרין.
מי מורשה לאבחן ולהחליט על הטיפול?
לא כל רופא בישראל מורשה לנפק מרשם לתרופה להפרעת קשב, אלא רק מומחים לפסיכיאטריה או נוירולוגיה ולאחר אבחון הכולל אבחון פסיכולוגי, עם או בלי מבחן ממוחשב כמו TOVA. בנוסף, על רופא המשפחה או רופא הילדים לשלול הפרעות אחרות המתבטאות כהפרעת קשב וריכוז.
מאיזה גיל מותר להתחיל טיפול תרופתי?
על פי ההנחיות של האיגוד האמריקני לרפואת ילדים (APP) שפורסמו ב-2013, ניתן להתחיל טיפול בתרופות להפרעות קשב וריכוז במקרים מסויימים כבר בגיל ארבע. בישראל נהוג שלא להתחיל את הטיפול לפני גיל שש, שכן עד גיל זה ביטוי הפרעות הקשב וריכוז ייתכן שנובע מהפרעות התנהגותיות.
על פי ההמלצות החדשות אם נמשכים הסימפטומים של הפרעת קשב וריכוז יותר מארבעה עד שישה חודשים, בשני מקומות שונים לפחות במקביל (כמו בבית ובגן) ואמצעים חינוכיים כמו תגמול חיובי ושלילי וטיפול פסיכולוגי לא הביאו לשיפור, יש להתחיל בטיפול תרופתי.
חרף ההמלצות, התרופה מותרת לשימוש כרגע רק מגיל שש שנים על ידי רשויות התרופות בעולם ובארץ, ולפיכך ההנחיות החדשות צפויות לעורר מחלוקות רבות. עם זאת, בישראל מורשים נוירולוגים לרשום את התרופה באופן חריג לילדים בני פחות משש, באמצעות טופס מיוחד הנקרא 29ג'.
מה קורה אם לא מטפלים?
מלבד פגיעה בהישגים הלימודיים של הילד, הראו מחקרים כי ילדים הסובלים מהפרעות קשב וריכוז שאינם מטופלים נגררים לעישון, לשימוש בסמים ואלכוהול ולשכיחות גבוהה יותר של תאונות דרכים. הפרעת הקשב והריכוז נגררת גם לשאר המשפחה ועלולה לפגום גם באיכות חיי ההורים ובתפקוד שאר בני הבית.
הכותב הוא מומחה ברפואת ילדים וכתב הבריאות של ynet