אובמה: לא לכל בעיה - פתרון צבאי
"יש הזדמנות לפתור את המחלוקת עם איראן בלא צורך לפעול צבאית", אמר הנשיא האמריקני בנאומו על מדיניות החוץ. הוא דיבר גם על הפחתת המעורבות האמריקנית באפגניסטן ולא התייחס ולו במילה אחת למו"מ בין ישראל לפלסטינים
נשיא ארצות הברית ברק אובמה נשא הערב (ד') נאום העוסק במדיניות החוץ, ולאחר שתי מלחמות מדממות באפגניסטן ובעיראק הוא מכריז על הימנעות מהתערבות צבאית מוגזמת של ארה"ב במדינות אחרות. בנאומו התייחס אובמה לנסיגה מאפגניסטן, הסכסוך הסורי ואפשרות של התערבות אמריקנית שאינה צבאית באזור וכן המשבר באוקראינה. צפו בשידור החי מהאקדמיה הצבאית הלאומית "ווסט פוינט" בניו יורק.
עוד חדשות בעולם :
קמפיין בקטאר: גבר, כסה את שיער החזה שלך
בהלה בפרלמנט: מחוקק שלף פצצה בישיבה
האויב הכי גדול של א-סיסי בבחירות: השרב
בנאומו, שהוקדש למדיניות חוץ, הוזכרה ישראל פעמיים, בהקשר איום הגרעין האיראני והסכם השלום עם מצרים. אובמה לא אמר אף לא מילה אחת על המו"מ עם הפלסטינים, והם אינם מוזכרים כלל בנאומו. אובמה ציין כי במו"מ של המעצמות עם איראן, פריצת דרך דיפלומטית תהיה יעילה יותר מאשר שימוש בכוח, להרחקת האיום הגרעיני. כחודשיים לפני תום ששת החודשים למו"מ עם טהרן, אובמה מעריך שיש הזדמנות לפתור את המחלוקות עם איראן בלא צורך לפעול צבאית וחזר על האזהרה שלו לאיראנים שכל האופציות על השולחן.
הגברת המעורבות האמריקנית בסוריה אל מול הפחתת המעורבות האמריקנית באפגניסטן - זוהי הבשורה שהנשיא אובמה בוחר להציג היום בנאומו במהלך טקס חלוקת דרגות קצונה לאלף צוערים באקדמיה הצבאית ווסט-פוינט. המו"מ עם איראן על הגרעין, שמתקרב לתאריך היעד להשלמתו ב-20 ביולי, הוא נושא חשוב בסדר היום הנשיאותי, ואילו תהליך השלום הישראלי-פלסטיני נדחק לשוליים, לפחות עד שיתברר מצבו של המו"מ בין פתח וחמאס ונכונותם של בנימין נתניהו ואבו מאזן לפשרות.
בהקשר האיראני אמר אובמה כי "למרות אזהרות תכופות של ארה"ב, ישראל ומדינות אחרות, תוכנית הגרעין האיראנית התקדמה בעקביות במשך שנים. אבל בתחילת נשיאותי, בנינו קואליציה שכפתה סנקציות על הכלכלה האיראנית, והושטנו יד לממשלת איראן לדיפלומטיה. עכשיו יש לנו הזדמנות לפתור את המחלוקות בדרך שלום. הסיכויים להצליח עדיין רחוקים ואנחנו שומרים את כל האופציות למנוע מאיראן להשיג נשק גרעיני. אבל לראשונה זה עשור, יש לנו סיכוי ממשי מאוד להשיג הסכם פורץ דרך - כזה שיהיה יעיל יותר ויציב מאשר זה שיושג באמצעות שימוש בכוח. לאורך כל המו"מ זו הייתה הנכונות שלנו, לעבוד באמצעות צינורות רב-צדדיים ולשמור את העולם לצדנו".
בהתייחסו למדיניות האמריקנית כלפי מצרים תחת המשטר הצבאי של גנרל עבד אל-פתח א-סיסי, אמר אובמה כי "הבהרנו שיחסינו עם מצרים מבוססים על אינטרסים ביטחוניים - מהסכם השלום עם ישראל, למאמצים משותפים נגד קיצוניים אלימים. לכן לא הפסקנו את שיתוף הפעולה עם הממשלה החדשה, אבל אנחנו יכולים ונהיה עקביים בהפעלת לחץ לביצוע רפורמות שהעם המצרי דורש".
אתמול דיבר אובמה על התוכנית להפחתת הנוכחות האמריקנית באפגניסטן, עד להשארת לא יותר מאלף חיילים, כוחות מיוחדים בעיקר, לאחר 2016, למבצעים מיוחדים מול איום הטרור במדינה. 12 שנים אחרי שהחלה, הפכה המלחמה להיות הארוכה ביותר בהיסטוריה האמריקנית. לאחר 2,322 הרוגים, 19,600 פצועים והוצאה של 753.3 מיליארד דולר לצורכי הצבא האמריקני ועזרה לאפגניסטן, מציג אובמה את הדרך לסיום המלחמה והעברת האחריות הביטחונית לצבא האפגני.
סוריה היא נושא מרכזי בנאומו של אובמה. אמנם אין בכוונתו לשגר כוחות אמריקניים
להילחם בסוריה, אבל בכוונתו להגדיל בצורה משמעותית את הסיוע האמריקני והאימון של כוחות אופוזיציה מתונים כדי לנהל בתנאים טובים יותר את המלחמה המשולשת המתנהלת שם מול משטר אסד ומול האיסלאמיסטים הקיצוניים.
גם על המצב באוקראינה דיבר הנשיא האמריקני. על הפעילות המדינית והסנקציות שהובילה וושינגטון מול רוסיה, שמתחילות כנראה לשאת פרי ומרתיעות את הנשיא ולדימיר פוטין, שאינו ממהר להכניס את כוחותיו למזרח המדינה.
המסר של אובמה: לארה"ב יש תפקיד מיוחד בזירה הבינלאומית והיא צריכה להמשיך להיות מעורבת במתרחש בעולם אחרי עשור ויותר של מלחמות בעיראק ואפגניסטן, אבל עליה להימנע מפעילות צבאית מוגזמת ולפעול בשיתוף פעולה עם מדינות ידידות אחרות. נאום זה מגיע שבוע לפני שהנשיא האמריקני ייצא לאירופה לפסגת ה-G7 בבריסל, שהייתה אמורה להיות G8 ולהתקיים בסוצ'י שברוסיה, שבה ידונו באיום הרוסי על אוקראינה.