1,200 סטודנטים עלולים להיפגע מסגירת מכון
סטודנטים במכון לנדר בירושלים, שנקלע לחובות של 22.5 מיליון שקל, זועמים: "מה יהיה עם התואר? השקענו זמן וכסף". התאחדות הסטודנטים: "המל"ג מאשר פתיחת מוסדות לימוד פרטיים באופן חסר אחריות, באופן שלא נותן לסטודנטים רשת ביטחון. אנו מבקשים מהמל"ג לבדוק את כל המוסדות הלא מתוקצבים". המל"ג בתגובה: "נפעל למניעת פגיעה בסטודנטים"
מרכז אקדמי ירושלים מכון לנדר נכנס להקפאת הליכים עד ליום שלישי הקרוב (3 ביוני) - כך קבע היום (ה') בית המשפט המחוזי בירושלים בצו ארעי שהוציא לבקשת המכון. השופט, דוד מינץ, נתן למכון שהות של מספר ימים בלבד, על מנת שיתברר אם ישנה תוחלת בהקפאת ההליכים. המכון נקלע לחובות של 22.5 מיליון שקל, ועומד בסכנת פירוק.
- לכתבות נוספות בערוץ לימודים
"ביקשנו מבית-המשפט שלכל הפחות יאפשר לנו לסיים את שנת הלימודים האקדמית" אמר ל-ynet עו"ד יצחק יונגר, ממשרד פרידמן, יונגר ושות', שהגיש את הבקשה מטעם מכון לנדר. "מדובר בעוד חודשיים של לימודים, ובעלות של 2 מיליון שקל להם זקוק המכון כדי לאפשר לסטודנטים לסיים את הסמסטר ולגשת לבחינות".
- ומי יממן את הסכום?
"בימים אלו אנחנו מחפשים תורם או גוף שיתמוך בהמשך פעילות המכון, לפחות לטווח המיידי. ישנם שני מוסדות אקדמיים שהביעו עניין. למכון אין נכסים אשר יכולים להחזיר את החוב. הנכס היחיד של המכון הוא הרישיון להעניק תארים מטעם המל"ג. נכס זה גם הוא יישלל מהמכון אם המכללה תקרוס".
המכון עוסק בהוראת תחומי מנהל עסקים, חינוך וחברה, יהדות, מחשבת ארץ ישראל וירושלים. בדיון בבית המשפט נכחו נציגי מכון לנדר, רשם העמותות, נציג המל"ג והנושים השונים.
העובדים לא קיבלו שכר מאפריל
מי שהציג את עמדת הסטודנטים בדיון הוא טוביה ברונקר, דובר אגודת הסטודנטים של המכון וסטודנט לחינוך וחברה. לדבריו, בחודשיים האחרונים מרבית עובדי המכון פועלים בהתנדבות כדי שלא לפגוע בסטודנטים הלומדים במכון.
"המרצים ועובדי המנהלה לא קיבלו שכר מחודש אפריל, ומרביתם עדיין מגיעים לעבודה, מהדיקאן ועד אחרון המנקים", אמר ברונקר ל-ynet. "המכון הזה הוא מופת לשילוב של חרדים, נשים וערבים ויש בין כולנו חיבור מאוד יוצא דופן בחברה הישראלית. הסברנו לשופט שאם לא תסתיים השנה, יצטרפו למעגל הנושים כל 1,200 הסטודנטים שלומדים במכון, שהנזק הכולל שלהם הוא לפחות 10 מיליון שקל עבור הפסד השנה האקדמית.
"אנחנו פונים בפנייה נרגשת לכל גוף במדינת ישראל שיוכל לעזור לנו תקציבית ולאמץ אותנו לפחות לחודשיים הקרובים כדי שנוכל לסיים את שנת הלימודים. יש כאן סטודנטים של שנה ג', שמרבית התואר שלהם יכול לרדת לטימיון מפני שמוסדות אחרים מוכנים להכיר במקרה הטוב רק ב-50% מהקורסים שכבר עברנו. יש אצלנו סטודנטים שהם בעלי משפחות, שהקריבו שנים יקרות עבור התואר הזה. הנזק עבור כלל הסטודנטים במכון הוא עצום".
- האם פניתם ישירות לשר החינוך ויו"ר המל"ג, שי פירון?
"כן, פנינו אליו במכתב בשבוע שעבר והוא היה בהלם מהעניין. הוא לא ידע על הסיפור הזה. הוא הכניס את המל"ג להילוך גבוה בעניין בימים האחרונים. בשורה התחתונה אם לא יימצא גורם שיסייע לנו לסיים את השנה, 1,200 סטודנטים מאוד ייפגעו מהניהול הכושל הזה".
"אסור שמחדלי הנהלה ייפגעו בהשכלה הגבוהה בישראל", אמרה ל-ynet שלהבת דהאן, סטודנטית שנה ג' ללימודי חינוך וחברה, שנכחה בדיון ובהפגנה של עשרות סטודנטים הלומדים במכון שהתקיימה מול בית-המשפט. "הדיון הוכיח לנו שהשמועות שהסתובבו בתקופה האחרונה נכונות. המכון שרוי בחובות קשים. היו נורות אדומות שנדלקו כשמרצים הפסיקו להגיע לשיעורים, אבל לא האמנו שהמצב גרוע עד כדי כך שלא נסיים את השנה.
"אני הייתי אמורה לסיים את התואר בסוף הסמסטר הזה. כבר כתבתי שני סמינריונים ונותרו לי רק עוד 5 קורסים. אנחנו מרגישים תלויים באוויר ומרומים. השקענו את הכסף ואת הזמן, והונו אותנו".
הסטודנטים: לבדוק איתנות פיננסית של מוסדות
אתמול התקיימה ישיבה דחופה במל"ג בעניין זה. שניים מחברי המל"ג הם נציגי התאחדות הסטודנטים הארצית אשר תקפו בצורה חריפה את התנהלות המל"ג.
לדברי אורי רשטיק, חבר במל"ג ויו"ר התאחדות הסטודנטים, "המל"ג מאשר פתיחתם של מוסדות לימוד פרטיים באופן חסר אחריות, באופן שלא נותן לסטודנטים רשת ביטחון למצב בו המוסד מגיע לקריסה. זהו המוסד הפרטי השני שנסגר בשל קשיים כלכליים רק השנה.
"המל"ג מתנהג כמו רגולטור חסר שיניים, ונכשל בתפקידו, למרות שיש ביכולתו לאכוף הנחיות תאגידיות. לא יתכן ש-1,200 סטודנטים נפגעים קשות בשל מערכת השכלה גבוהה שמתנהלת בהיעדר תהליכי ביקורת ושקיפות שיכלו למנוע אסון מסוג זה.
"התאחדות הסטודנטים תשתמש בכל האמצעים העומדים לרשותה כדי לוודא שהסטודנטים האלו לא יהיו אלה שישלמו את המחיר. מעבר לכך, אנחנו דורשים מהמל"ג שישלים תוך 60 ימים מהיום בדיקת איתנות פיננסית לכל המוסדות הלא מתוקצבים - כדי שתהליך זה לא ישעתק את עצמו במוסדות נוספים ויפגע באלפי סטודנטים נוספים. כשמדובר ב-1,200 סטודנטים בירושלים, האצבע קלה על ההדק, אבל מה אם מחר המכללה למנהל, מוסד פרטי, בו לומדים למעלה מעשרת אלפים סטודנטים וסטודנטיות יגיע למצב דומה?"
מהמל"ג נמסר כי "אנו מביעים צער על המצב אליו נקלע המוסד. אנו נמצאים בקשר שוטף עם נציגות הסטודנטים במוסד וגורמים נוספים, כאשר הקו המנחה הוא טובת הסטודנטים ומניעה של פגיעה בהם".