"דמוקרטיה" סורית: בשאר אסד הצביע
ברקע מלחמת האזרחים המדממת, צפוי הרודן להיבחר לשבע שנים נוספות. אחד מיריביו הביע סיפוק מקיום הבחירות וטען כי מדובר בניצחון לסוריה
המועמד הוודאי לניצחון הצביע, יריבו בחר להדגיש את התהליך הדמוקרטי: הצגת היחיד של בשאר אסד בבחירות לנשיאות סוריה החלה הבוקר (יום ג') בבית ספר בשכונת אל-מאליכי בדמשק. אסד, שצפוי להיבחר לקדנציה שלישית, הטיל את פתק ההצבעה ואמור לגרוף את מרבית הקולות. גם חבר הפרלמנט לשעבר, חסאן א-נורי, שמתמודד מול אסד, הצביע ואמר כי קיום הבחירות הוא ניצחון עבור סוריה ושהליך הבחירות דמוקרטי ושקוף.
הצגת יחיד בסוריה: אסד נגד 2 - והרודן ינצח
הטלוויזיה הסורית הקרינה ראיונות עם מצביעים, שבאופן לא מפתיע הביעו את תמיכתם המוחלטת באסד. חלק מהמצביעים טענו כי הטרור לא יכניע אותם. מרואיינים אחרים שהביעו תמיכה במתנגדיו של אסד דיברו על השקיפות של הבחירות.
בבחירות הצביע גם שר החוץ, וואליד אל מועלם, שהגיע לקלפי במשכן ראש הממשלה בדמשק. אל מועלם בן ה-73 אושפז בחודש מרס בביירות ועבר ניתוח לב פתוח, וזוהי הופעה פומבית ראשונה מאז הדיווחים על מצבו הבריאותי הקשה והשמועות על מותו. לאחר הצבעתו אמר שר החוץ כי "היום העם הסורי יחליט את מי הוא רוצה ורק העם הסורי יכול לתת את הלגיטימיות למנהיג הבא". הוא הוסיף: "המדינות התוקפניות הראו שהן נכשלו ונמצאות במבוי סתום. היום סוריה מתחילה ללכת במסלול של הפתרון הפוליטי".
שר החוץ הצרפתי לורן פביוס אמר בהתייחסותו לבחירות בסוריה כי מדובר ב"בדיחה טרגית". פביוס ציין עוד כי "לסורים, ורק לאלה שגרים באזורים בשליטת הממשל, יש בחירה בין בשאר לבשאר. המציאות היא מה שכבר ידענו לפני שהבחירות התחילו, סוריה היא מדינה במלחמה. מעל הכול, בשאר אסד הוגדר על ידי מזכ"ל האו"ם כמבצע פשעים נגד האנושות. אדם כזה לא יכול לייצג את העתיד של עמו".
הבחירות לנשיאות נערכות על רקע אומדן של יותר מ-150 אלף הרוגים במלחמת האזרחים שפרצה במדינה במרס 2011. בסך הכול ניתנה זכות הבחירה לכ-16 מיליון מאזרחי המדינה ולטובתם הועמדו 11,776 קלפיות ב-9,601 מרכזי הצבעה.
הבחירות לנשיאות סוריה החלו רשמית לפני כמה ימים עם ההצבעה בחו"ל, ולטענת משטרו של אסד הוא רשם הישג גדול אחרי ש-95 אחוזים מבעלי זכות הבחירה הצביעו בקלפי. עבור אסד יהיו אלה הבחירות הראשונות שבהן הוא צריך להתמודד עם מועמדים נוספים. בשנת 2000 ירש בשאר את הכיסא של אביו, חאפז אל-אסד, ובשנת 2007 זכה ברוב מוחץ במשאל העם שבו התבקשו אזרחי המדינה להחליט אם להעניק לנשיא כהונה נוספת או לא.
גורמי אופוזיציה לועגים ל"בחירות הדמוקרטיות":
בתקשורת המגויסת לטובת אסד המצב נראה טוב מתמיד. במקום הפרסומים על הישגי הצבא הסורי מול המורדים במחוזות השונים, התפנו "שופרות המשטר בדמשק" לסקר בהרחבה את הבחירות ולצייר אותן כחגיגה דמוקרטית של ממש.
בעיתון הלבנוני "אל-אחבאר" המזוהה עם חיזבאללה ומקורב למשטר הסורי שמו בצד את הדיווחים על הקרבות העקובים מדם ותיארו מציאות אחרת, שמחה יותר: "רחובות הבירה התמלאו בתהלוכות תמיכה בנשיא הסורי בשאר אסד. תמונות המועמדים ושלטי התעמולה פרושים ברחובות. כמעט ולא מוצאים את זה באף מערכת בחירות במדינות אחרות".