חרם? ישראל צורפה לתוכנית "הורייזון 2020"
ראש הממשלה ושר המדע חתמו על השתלבות בתוכנית היוקרתית למחקר ופיתוח של האיחוד האירופי. השר פרי: "הוכחה לעוצמת המדע הישראלי"
כשברקע איומים על חרם כלכלי, תרבותי ואקדמי, ישראל דווקא מצורפת למסגרת אירופית יוקרתית בתחום המחקר: ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר המדע, הטכנולוגיה והחלל יעקב פרי, חתמו היום (א') על הצטרפות לתכנית המחקר והפיתוח האירופית "הורייזון 2020". מדובר באחת התוכניות הגדולות בעולם לשיתוף פעולה מדעי ותעשייתי, וישראל תעביר אליה מדי שנה כ-140 מיליון יורו ממשרדי המדע, הכלכלה והות"ת.
החתימה על ההסכם מאשרת את מעמדה של ישראל כשותפה מלאה בתכנית. הקולות הקוראים הראשונים של התכנית פורסמו בדצמבר 2013 ועד כה הוגשו כ-500 הצעות הכוללות משתתפים מישראל. תהליך השיפוט של ההצעות יסתיים בספטמבר 2014 והסכמי המענקים ייחתמו עד סוף השנה.
במעמד החתימה היו גם ראש משלחת האיחוד האירופי בישראל, השגריר לארס פאברוג-אנדרסן, ונשיא הנציבות האירופית חוזה מנואל בארוסו. לדברי השר פרי: "מדובר בהוכחה ניצחת לעוצמתו של המדע הישראלי ולחשיבותו לעתידה של מדינת ישראל. הצטרפותנו לתוכנית מהווה בשורה משמעותית למדע הישראלי, ותביא לקשרי מדע מחוזקים עם אירופה ולמאות מענקי מחקר נדיבים לחוקרות ולחוקרים בישראל".
ההשקעה בתכניות הקודמות של האיחוד האירופי החזירה עצמה. יחס החזר ההשקעה הישראלית בתוכנית עמד על כמעט 60% - ישראל השקיעה בתכנית השביעית 535 מיליון יורו – ואילו גופים ישראלים קיבלו מענקים בהיקף של 840 מיליון יורו מתוכם 579.5 מיליון יורו למדענים באוניברסיטאות. בתוכנית, שהסתיימה בשנה שעברה, אושרו 1,197 פרויקטים בהשתתפות 2,124 מדענים ישראלים מהאקדמיה ומהתעשיה.
הפרויקט הראשון של ישראל שזכה השנה במימון של האיחוד האירופי תחת התוכנית הוא "ליל המדענים", המתקיים מדי שנה בשיתוף משרד המדע ובריכוז מדעי של "מדעטק".
אילוסטרציה
צילום: shutterstock
שר המדע פרי
צילום: אלכס קולומויסקי
מומלצים