נשק לכל דורש: ארצות הברית מדממת
אירוע הירי בלאס וגאס הצטרף לשורה של מקרי טבח בארה"ב, אך הציבור לא נרתע ומעוניין לשמור על הזכות לשאת נשק. פסיכיאטרים טוענים כי רוב מעשי הירי מבוצעים על ידי צעירים שסובלים ממחלות נפש, אך הממשל כושל בטיפול
שלושה הרוגים, בהם שני שוטרים. זה היה מניין ההרוגים במסע הירי שניהלו ג'ארד ואמנדה מילר אתמול (יום ב') בלאס וגאס לפני שהאישה ירתה בבעלה והתאבדה. מקרה זה הצטרף לאינספור תקריות ירי קטלניות שזעזעו את ארצות הברית בשנים האחרונות.
עוד סיפורים - בפייסבוק שלנו
גם הטבח המטלטל שביצע אדם לנזה בבית הספר "סנדי הוק" בעיירה ניוטאון שבקונטיקט, שגבה את חייהם של 26 ילדים ומורים בדצמבר 2012, לא מנע מהאמריקנים להמשיך לשמור על זכותם לשאת נשק על פי התיקון השני בחוקת ארה"ב. לפני שנה וחצי חוקקו רשויות מקומיות ברחבי המדינה 70 חוקים כדי למנוע מאזרחים להסתובב חופשי עם כלי נשק כמו במערב הפרוע, אך הקלות ברכישת נשק נותרה בעינה.
עוד חדשות בעולם:
רק לוליינים: איסור חיות בקרקס במכסיקו
קלינטון: ביל ואני יצאנו תפרנים מהבית הלבן
לאחרונה הורו רשתות של בתי קפה ומסעדות מזון מהיר בארה"ב, ובראשן רשת סטארבקס, ללקוחות שלא להגיע עם כלי נשק. בשבוע שעבר נוספה לרשימה גם רשת המזון המכסיקני הפופולרית צ'יפוטלה, שהחליטה לנקוט את המהלך לאחר שכמה צעירים נכנסו בצורה מופגנת עם כלי נשק למסעדה של הרשת בטקסס.
לאחר הטבח בקונטיקט ניסה הנשיא ברק אובמה לגייס את דעת הקהל נגד הרוב הרפובליקני בבית הנבחרים, אבל הציבור לא קנה את זה. בעקבות הכישלון, המרוויחים הגדולים היו הפוליטיקאים המקבלים את המימון שלהם למערכת הבחירות מאיגוד הרובאים הלאומי, NRA, השדולה הפוליטית החזקה בארה"ב.
למרות חקיקת חוקים מקומיים בכמה מדינות, מקרי רצח המוניים ממשיכים להתרחש חדשות לבקרים והיוזמה של הנשיא אובמה נקברה. התוצאה היא שאפשר להמשיך לקנות נשק כמעט באותה קלות שבה קונים לחם בסופרמרקט.
תקרית הירי בלאס וגאס באה שבועיים וחצי בלבד אחרי הטבח שביצע הצעיר אליוט רוג'ר בקליפורניה, שבו נהרגו שישה בני אדם. רוג'ר פרסם סרטון שבו הזהיר כי ירצח נשים משום שהוא בתול ומשום שבנות דחו אותו והעדיפו גברים אחרים. בידי רוג'ר היו שלושה אקדחים שרכש כפי שהחוק מאשר, ולמרות אזהרות הוריו, חודש לפני הטבח, דבר לא נעשה.
גם בתקרית הירי שאירעה בקנזס בחודש אפריל ניתן לומר שהכתובת הייתה על הקיר. פרייז'ר גלן מילר, שהשתייך לארגון הקיצוני "קו קלוקס קלאן", הגיע בוקר אחד למרכז יהודי בפרברי קנזס סיטי והחל לירות לכל עבר. שלושה בני אדם נהרגו, ומאוחר יותר התברר שמילר בן ה-74 נודע לאורך שנים רבות בשל אמירותיו הגזעניות והאנטישמיות.
להוטי הדק או חולי נפש?
למרות הקלות ברכישת נשק, יש גם כאלה שמפנים זרקור לבעיה אחרת שקיימת בארץ ההזדמנויות הבלתי מוגבלות. תוכנית התחקירים "60 דקות" של רשת CBS ערכה תחקיר מקיף על מעשי טבח וגילתה כי מרבית האנשים שלוחצים על ההדק בקמפוסים או בקרבתם הם סטודנטים בשנות ה-20 לחייהם הסובלים ממחלות נפש קשות.
פסיכיאטרים בכירים שהתראיינו לתחקיר ציינו כי ארה"ב מלאה במיליוני אזרחים שאובחנו כחולי נפש ומסתובבים בחופשיות ברחובות ללא כל פיקוח. יחד עם עובדה זו והשילוב של נשק קל להשגה המגיע לידי פסיכופטים הופך את בתי הקולנוע, הקניונים, האוניברסיטאות ואזורים ציבוריים נוספים למקומות מפחידים להסתובב בהם.
לדברי הפסיכיאטרים, הצעירים הללו אינם מקבלים טיפול רפואי ובהחלט מדובר בטרגדיות שניתן היה למנוע אותן. האצבע המאשימה מופנית למערכת הבריאות האמריקנית, בדגש על בריאות הנפש, שאינה יכולה לטפל במקרה לפני ששופט קובע כי אדם מהווה סיכון מיידי לעצמו ולאחרים.
בנוסף, בתחקיר התברר כי מחצית משבעה מיליון אמריקנים הסובלים מסכיזופרניה או מחלות נפש אחרות אינם מקבלים טיפול כלשהו. המשבר הכלכלי הקשה שחוותה ארה"ב היווה גורם מרכזי בהחלטה לרוקן בתי חולים לחולי נפש מיושביהם ולשלוח אותם לרחוב. לפעמים הם נעצרים על עבירות ואחר כך משוחררים לחופשי מבלי שיקבלו טיפול נפשי הולם.
"חצי מהמקרים של רצח המוני בארה"ב בוצעו על ידי אנשים החולים במחלה נפשית קשה, בעיקר סכיזופרניה. ניתן היה לטפל בחולים ולמנוע את הרציחות הללו", טען ד"ר פולר טורי.
כדי לאשש את הטענות צוין המקרה שבו רצח ארון אלכסיס 12 בני אדם במפקדת חיל הים בוושינגטון בחודש ספטמבר אשתקד. אלכסיס, חייל לשעבר, היה מאובחן כחולה נפש, וגורמים ביטחוניים טענו כי הוא סיפר ששמע קולות והופגז על ידי זרים עם מכונת מיקרוגל. אולי אם הוא היה עובר טיפול ראוי, טוענים הפסיכיאטרים, הרצח ההמוני היה נמנע.
גם התנהגותו של הסטודנט סאונג צ'או, שטבח ב-32 סטודנטים ומרצים בקמפוס של אוניברסיטת וירג'יניה-טק בשנת 2007, הייתה מוזרה וידועה. אילו בית המשפט היה מורה לספק לו טיפול נפשי, אותם סטודנטים ומרצים היו היום בחיים.
עם זאת, לא בכל המקרים היה מיד ניתן לצפות את העתיד. ג'יימס הולמס היה סטודנט לחקר המוח באוניברסיטת קולורדו עד שבערב אחד ביולי 2012 הוא החליט להתחפש לדמות מהסרט באטמן ויצא לטבח המוני באולם קולנוע בעיירה אורורה, טבח שהסתיים במותם של 12 בני אדם.
לאחר מכן התברר שבשנה שקדמה לטבח, הולמס "איבד את זה". במהלך המשפט נחשפו מסמכים שבהם תוארו דבריה של פסיכיאטרית שטיפלה בהולמס, והיא הזהירה את משטרת הקמפוס שבו למד על נטיותיו הרצחניות ועל כך שהוא מהווה סכנה - רק חודש לפני הטבח. האמריקנים מצאו לעצמם תירוץ לנצל את התיקון השני לחוקה, ובימים שלאחר הטבח חל זינוק של 41 אחוזים ברכישת כלי נשק בדנבר.