שתף קטע נבחר

 

נהגת המונית ה-1 באפגניסטן הפסיקה לפחד

נשים שואבות משרה השראה ומורידות את הרעלה בכביש, ולגברים שעולים למונית היא מסבירה שהיא לא פוגעת באיסלאם. "אמרו לי שאני משמשת דוגמה רעה והעליבו אותי. אני לא נכנעת ללחץ, זו התשוקה שלי"

כשגברים עולים למונית של שרה בחאי היא מנצלת את ההזדמנות לרתום אותם למען זכויות הנשים. היא מקווה שהנשיא החדש של אפגניסטן יקשיב לה גם.

 

עוד חדשות בעולם :

מחר מונדיאל: 9 הרוגים בהצפות בברזיל

"בוקו חראם" חטף עוד עשרות נשים בניגריה

עיראק נכבשת: אל-קאעידה השתלט על עיר

 

כבר עשר שנים נוהגת בחאי בת ה-40 ברחובות של מזאר אי-שריף. מדובר בתקופה שבה עברה אפגניסטן שינויים גדולים, בהם שיפור קל בחייהן של נשים רבות אחרי השנים הקשות של שלטון הטליבאן. לקראת הכרעת הבחירות ביום שבת היא אומרת שהנשיא החדש חייב לקדם את הרפורמות, לנוכח האיסלאמיסטים מהאופוזיציה שמחפשים לצבור מחדש את הכוח.

שרה בעבודה (צילום: AFP) (צילום: AFP)
שרה בעבודה(צילום: AFP)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)
 

"לפעמים אני מתווכחת עם גברים במשך כל הנסיעה כדי לשכנע אותם שנהגת מונית היא לא דבר רע או מנוגד לאיסלאם", אומרת שרה, הנחשבת לנהגת המונית הראשונה אי פעם באפגניסטן ועובדת גם כמורה בחצי משרה. "יש לי הרבה ציפיות מהממשלה החדשה. הם חייבים להקשיב בכובד ראש לנשים, וצריך לתת להן תפקידים משמעותיים יותר ולמנות אותן לשרות. למורות צריך לשלם יותר כדי לעזור לחינוך הנשי".

 

"אני רואה הרבה שינויים שעברו הנשים באפגניסטן בשנים האחרונות. נשים רבות הקימו עסקים כדי שיעשו מה שהן רוצות. הרבה עבודה נעשתה, אבל זה לא מספיק. נשים ערות לזכויות שלהן", היא טוענת. תחת שלטון הטליבאן, שהטיל גרסה נוקשה של החוק האיסלאמי, נאסר על כל האפגניות לעבוד וללמוד, וחבישת בורקה הייתה חובה בגיחות המעטות מחוץ לבית.

 

השיפור המסוים בזכויות האישה נחשב לאחת ההצלחות של השהות האמריקנית באפגניסטן, אך רוב הנשים עדיין חיות בתנאים נוקשים ומעטות בנו קריירה עצמאית כמו נהיגה במונית. "אני לא מפחדת מכלום עכשיו", מספרת שרה בת ה-40, שאינה נשואה ולקחה את העבודה כדי לפרנס את שני ילדיה המאומצים ואת שבעת ילדיה של אחותה.

שרה מעסה את בתה (צילום: AFP) (צילום: AFP)
שרה מעסה את בתה(צילום: AFP)

בשיעור בבית ספר (צילום: AFP) (צילום: AFP)
בשיעור בבית ספר(צילום: AFP)

"כשקיבלתי את הרישיון אחרי נפילת הטליבאן, כולם צחקו עליי. אבל העבודה חיזקה אותי ואני רוצה להראות שנשים לא נועדו רק להתחתן ולהביא ילדים", היא אומרת, ומציינת שהיה מרוויחה כתשעה דולר ליום.

 

"נשים רבות, כשהן רואות נהגת מונית, מסירות את הרעלות והבורקות שלהן ומדברות, הן סומכות עליי יותר. כמה אנשים היו אומרים שאני משמשת דוגמה רעה, וספגתי העלבות. אבל זו התשוקה לי, ואני נחושה לא להיכנע ללחץ", היא מספרת.

 

"אם הממשלה תעמוד בהתחייבויות מעמד האישה ישתפר"

שני המועמדים לנשיאות, עבדאללה עבדאללה ואשרף גאני, ציינו כי יפעלו לשיפור מעמד האישה החלש במדינה, אך ההשקפות הפטריארכאליות נותרו חזקות ברחבי אפגניסטן. האו"ם וארגוני זכויות אדם חוששים מהידרדרות במעמד האישה כשכוח נאט"ו ייסוג מאפגניסטן ותשומת הלב להתפתחות במדינה תתפוגג.

 

"נהגת מונית היא דוגמה להצלחה שהייתה לנו ב-14 השנים האחרונות, אך בשטח יש שיפור מוגבל בלבד", אמרה חסינה סאפי, ראש מערכת הנשים באפגניסטן. "אני מקווה לראות יותר נהגות. זה מעיד על התפתחות של הנשים האפגניות. הבחירות יביאו לשינויים חיוביים במעמד האישה, אם הממשלה תעמוד בהתחייבויות הבינלאומיות".

 

לאחת הלקוחות המרוצות של שרה מדובר בתקווה. "כשהנשים נוהגות זה מראה על התקדמות. זה מראה שנשים יכולות לעמוד על הרגליים שלהן בלי עזרה של אף אחד", טוענת לידה, סטודנטית בת 22.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
"נשים רואות נהגת ומסירות את הבורקות"
צילום: AFP
מומלצים