מפת החינוך: איפה יש יותר אלימות?
1 מ-5 תלמידי כיתות ה'-ט' דיווח שספג מכה, בעיטה או אגרוף בחודש שקדם לשאלון. בכמה יישובים יותר מחצי מתלמידי היסודי שנשאלו במיצ"ב גילו שהיו קורבן לאלימות. והיכן נחשפו הכי הרבה תלמידים לוונדליזם? הנתונים בפנים
אחד מכל חמישה תלמידים בבתי ספר יסודיים ובחטיבות הביניים דיווח שקיבל מכה, בעיטה או אגרוף מתלמיד אחר בבית ספרו. כך עולה מנתונים שעיבד אתר "מדלן" עבור ynet מתוך תוצאות השאלונים הנלווים לבחינות המיצ"ב בשנים 2013-2012, העוסקים באקלים הבית ספרי ובסביבה הפדגוגית.
בבתי הספר שבהם נבחנים התלמידים בבחינות המיצ"ב החיצוניות אחת לשנתיים, מתבקשים תלמידים בכיתות ה' עד ט' לענות, בנוסף לבחינות המודדות הישגים במקצועות הליבה, גם על שאלונים העוסקים באווירת הלימודים ובאלימות. בתחום האלימות נשאלים התלמידים לגבי שמונה תופעות אלימות שבהן נתקלו, ומתבקשים לבחור בין שלוש אפשרויות: "אף פעם", "פעם או פעמיים" או "שלוש פעמים או יותר".
לפי הנתונים, ה"מוביל" במדד האלימות הוא בית הספר הממלכתי-דתי בקריית שמואל שבחיפה, שבו 33% בממוצע מהתלמידים דיווחו על אירועי האלימות המדווחים בשמונת הסעיפים. במקום השני נמצא בית הספר היסודי ממ"ד אור שמחה בכפר חב"ד עם 32%, ובית הספר היסודי ביאליק בתל אביב שלישי עם ממוצע של 28%.
במדדים המסכמים של חטיבות הביניים לפי נתוני "מדלן" מובילים ממ"ד אור שמחה בכפר חב"ד (38%), אהבת ישראל בבית שמש (30%), ממ"ד חב"ד ביבנאל (29%) ו-י' מדעית מדרשית הגליל במגדל העמק (27%). לדברי אמיר ויינשטוק,
ממייסדי אתר "מדלן", הבדיקה מראה שבתי הספר, שנמצאו אלימים בצורה חריגה ב-2013, נמצאו אלימים גם בשנים קודמות.
מכה, בעיטה או אגרוף
מבדיקת מאה בתי ספר יסודיים ומאה חטיבות ביניים עולה שבממוצע כ-22% מהתלמידים קיבלו מכה, בעיטה או אגרוף מתלמיד אחר בחודש שקדם לשאלון. ביסודיים מדובר ב-23.5% מהתלמידים ובחטיבות 20.8% בממוצע. בית הספר היסודי שבו דווחה תלונה זו בשיעור הגבוה ביותר הוא הממלכתי-דתי בקריית שמואל בחיפה - 60%. בטבלאות לא מופיעים כל בתי הספר שהשיבו על השאלונים בשנים הרלוונטיות, שמספרם נאמד על כ-1,200 בשנה, אלא רק 50 בתי הספר האלימים ביותר בקרב היסודיים וחטיבות הביניים ו-50 הפחות אלימים, גם כן בשכבות היסודי וחטיבות הביניים. יש לציין כי לעתים, בתי הספר ש"מככבים" בהיגדים השונים ידועים בהיותם קולטים ילדים שמגיעים עם בעיות רקע שונות ומטפלים בהם.
היישובים שבהם נרשם שיעור הדיווחים בממוצע הגבוה ביותר ביסודיים לתלונה זו הם קריית טבעון (57%), אלון שבות (54%), שילה (52%), שעלבים (49%), חיספין (47%) ויסודות (46%). הממוצעים בערים הגדולות לתלונה זו הם תל אביב עם 21%, ירושלים 27%, חיפה 19%, באר שבע 25%, נתניה 30%, לוד 23%, אשדוד ואשקלון 38%.
בגילי חטיבות הביניים הוביל בית הספר חב"ד ביבנאל בדיווחים של תלמידים שספגו מכה, בעיטה או אגרוף מתלמיד אחר בחודש שקדם לשאלון, עם 63% מהתלמידים. שני אחריו עומד בית הספר אהבת ישראל מבית שמש עם 59%, ושלישי בית הספר אור שמחה בכפר חב"ד עם 55%.
היישובים שבהם נרשם שיעור הדיווחים הגבוה ביותר בחטיבות הביניים הם יבנאל (53%), בית שמש (50%), נחם, מגדל העמק, רמת גן ואלון שבות - כולם עם 45%. המצב בערים הגדולות בחטיבות הביניים בתלונה זו: תל אביב 28%, ירושלים 23.7%, ראשון לציון 38%, באר שבע 20%, פתח תקווה 23.4%, נתניה 25%, לוד 19%, רמלה 32% ואשקלון 17%.
כמה ילדים חוו מכה באמצעות חפץ? מבין היסודיים בית הספר שמוביל הוא בית הילד נווה מיכאל בפרדס חנה עם 26%. חטיבת הביניים שמובילה במכות באמצעות חפץ היא ממ"ד חב"ד ביבנאל, עם 50%.
נוכחותו של הוונדליזם נמדדת אף היא בשאלוני האקלים והסביבה הפדגוגית. בית הספר היסודי שהוביל בדיווחי התלמידים, שלפיהם בחודש שקדם לשאלון היו תלמידים ששברו או הרסו ציוד של בית הספר,
הוא בית הספר גוש עציון באלון שבות עם 74%. חטיבת הביניים שהובילה בוונדליזם היא הממלכתי-דתי בן-יקיר בכפר הרא"ה עם 80%.
מבית הספר ממ"ד אור שמחה בכפר חב"ד נמסר: "תלמידי בית הספר הם ילדי פנימייה המגיעים אלינו מכל הארץ, שחלקם הוצאו בצו בית משפט, חלקם בשל בעיות של אלימות בבית, בעיות כלכליות או הזנחה. חלקם ילדים שבבתי ספר אחרים חוו קשיי למידה ובעיות התנהגות. אור שמחה הוא בית ספר רגיל, אך כולל גם חינוך מיוחד המטפל בקשיים התנהגותיים, ועושה עבודה בנושא. בשאלוני האקלים הקודמים ניתן כבר לראות את תוצאות העבודה על תחושת השייכות של התלמידים".
במשרד החינוך סירבו להתייחס. במחוז חיפה של משרד החינוך, האמון על בית הספר בקריית שמואל בחיפה, סירבו להתייחס.