לחיות במשפחה עם מוגבלות
זוגיות והורות זה דבר מורכב, במיוחד כשמדובר בהורים עם מוגבלות נפשית. חיה אבירם מחברת "שלו" מסבירה כמה הקמת משפחה מסייעת להם
כמעט 50% מקרב המבוגרים עם מוגבלות הם הורים לילדים עד גיל 18 וזקוקים לשירותים המתאימים לצורכיהם כהורים.
חיה אבירם מחברת שלו, ממלאת מקום מנהלת מרכז ציפור הנפש כפר סבא, מסבירה שבעוד שלכולנו זוגיות והורות זה דבר מורכב, זה מורכב עוד יותר כאשר בנוסף ההורה מתמודד עם פגיעה נפשית. על אף זאת, מחקרים הוכיחו לגבי אנשים עם מוגבלויות, שהיותם בעלי משפחה משפר את יכולתם להתמודד עם המגבלה ומסייע להשתלבות שלהם בחברה.
ההסבר לכך הוא שכנראה היצר והרצון לדאוג לילדים ולמשפחה מגביר באופן משמעותי את המוטיבציה לטיפול והחלמה. השאיפה להיות הורה טוב היא סיבה משמעותית לקום בבוקר ולתפקד. בנוסף, ההורות היא תפקיד חברתי מוערך ודרכה יכול ההורה המתמודד למצוא דרך להשתלבות בחברה סביבו.
במרכז ציפור הנפש נותנים שירות להורים המתמודדים עם פגיעה נפשית ולילדיהם. דרך עבודה קבוצתית מספקים ידע וכלים מעשיים להורות מיטיבה ודרכים לשיפור הקשר והתקשורת בין ההורים לילדיהם.
המפגש הקבוצתי עם עוד הורים מתמודדים, מוציא את ההורה מהבדידות שבהתמודדות עם ההורות והמחלה ומייצר מרחב שבו אפשר לדבר בפתיחות וללא חשש על הקשיים. המטרה מעבר לנתינת כלים מעשיים היא שההורה יזהה ויעריך את יכולתו לתת לילדיו ומשפחתו לצד ההכרה והקבלה של המגבלה הנפשית. אין ספק, ולא חסרות דוגמאות, שמדובר בתהליך משמעותי ומקדם.
*התכנים במדור זה מוגשים בשיתוף עם המומחים המוצגים במסגרתם