שתף קטע נבחר

 

סוף שנה: איך מכינים את הילדים לפרידה מהגן?

השנה מתקרבת לסיומה, ובין מסיבת סיום אחת לשנייה הילדים עסוקים בפרידה מהגננת, המורה ואפילו הצהרון. כיצד מכינים אותם לפרידה מהמסגרת שהיו רגילים לה? רוני לנגרמן-זיו עם עצות מועילות, רגע לפני סיום

לנו זה נדמה ששנת הלימודים רק התחילה - והנה היא כבר נגמרת, אך במניין שנות חייו של ילד עשרה חודשים זה המון. במהלך שנת הלימודים החולפת הוא היה במסגרת מסוימת - בין אם מטפלת, פעוטון, גן או בית ספר - וצבר הרגלים, סדר יום, למד דברים רבים, והכול הולך להשתנות עם הכניסה לחופש הגדול.

 

<<כל החדשות, הטורים, המדריכים והכתבות בעמוד הפייסבוק של ynet הורים >>

 

הכתבות האחרונות של רוני בערוץ הורים :

כמו כולם או מיוחד: איזה שם יותר טוב לילד?

השיטה שתעזור לכם להיפטר מייסורי המצפון

כיצד משפיע סדר הלידה על אופי הילדים

איך אפשר באמת לקבל את הילדים ללא תנאי

אבל אין זמן! להתארגן בבוקר - בלי עצבים

 

בין אם החופש הגדול שלו יכלול קייטנה, קייטנת סבתא, רביצה מול הטלוויזיה ולסרוגין ים-בריכה, או מעבר דירה והחלפת סביבה, זה לא יהיה דומה לשגרה שהורגל לה. פרט לכך, הדמויות שסבבו אותו בשעות רבות של היום - מטפלות, גננות, סייעות, מורות, והילדים עצמם - כבר לא יהיו חלק מחייו בתקופה הקרובה (או בכלל). איך מכינים את הילד לשינוי ולפרידה?

 

1. זה טבעי

קודם כל, לזכור שפרידה היא דבר טבעי. מהרגע שהתינוק יוצא מרחם אימו הוא עובר פרידות כחלק ממחזור החיים. בהמשך הוא נפרד לאט-לאט מהחפצים הראשוניים שהקיפו אותו - עריסה, הנקה, חיתול, בקבוק, מוצץ, וכל אחת מהפרידות הללו ואחרות מעידה על שלב נוסף בהתבגרותו.

 

היחס של הילד לפרידה הנוכחית, ולפרידות בחייו בכלל, תלוי גם ביחס שלנו, ההורים, לפרידות בחיינו. אם אנחנו חווינו פרידות בחיינו כדבר טראומטי, אנחנו עלולים להעביר מסר זה לילדים. חשוב שנגיע לכל שלב של פרידה של הילדים בטבעיות ועם המון עידוד, ובלי חרדות של "מה יהיה?" ו"איך הוא יעבור את זה?". תזכרו שילדים הם הרבה יותר סתגלתנים והרבה פחות מקובעים מאיתנו. תחשבו איך היינו מגיבים אם היינו צריכים להחליף כל שנה מקום עבודה?

 

2. זה קשה

כאמור, למרות שזה טבעי ורק שלב בחיים - פרידה מהידוע והמוכר, ממסגרת חמה ועוטפת, אינה טריוויאלית. כמו שיש ילדים שמתקשים יותר להיפרד בבוקר מההורים ולהיפרד אחר הצהריים מהחברים, יש ילדים שיתקשו לקבל את הפרידה מהגן, מהצוות, מהחברים ומהמסגרת, ועלולים לחוות שינויים בהתנהגות.

 

ראשית, חשוב לזכור שההתנהגות ה"בעייתית" (בעיניינו) הזו נובעת מקשיי הפרידה, שזה יעבור אחרי ההסתגלות למסגרת הבאה, וככל האפשר לקבל ולהכיל אותה במסגרת הגבולות של הבית; ושנית, לנסות להקל על תהליך הפרידה.

 

3. שיווק נכון

בשבועות שלפני סיום הגן מסבירים, עם המון עידוד ושמחה, ש"אתה כבר גדול, סיימת את גן שושי ואיזה כיף שעוד מעט תלך לגן של הגדולים". עלינו להיות בטוחים מאוד במסגרת החדשה (וגם במסגרת לחופשה) כדי לתווך אותה לילד כמסגרת האידיאלית; מבלי להסביר ולהתנצל ש"לא הייתה ברירה", וש"זה הגן שקיבלנו מהעירייה למרות שרצינו שתלך לגן אחר". גם אם אנחנו לא במאה אחוז מבסוטים - למצוא את היתרונות שבמסגרת החדשה ולשווק אותם לילד (ובדרך גם לעצמנו). למשל: הגן קרוב לבית, יהיו לך שם חברים, הסייעת מאוד נחמדה, יש שם חצר מגניבה וכדומה.

 

4. אירוע משמח

מסיבת הסיום של הגן וההכנות אליה עוזרות לילדים לקבל את העובדה שפרידה היא דבר משמח. חשוב להשתתף בשמחת הילד, לבקש ממנו לשתף אותנו בהכנות למסיבת הסיום, וכמובן להתרגש יחד איתו.

 

5. לגננת בתודה

פעמים רבות אנחנו רוצים להביע את הערכתנו ותודתנו לצוות החינוכי בעזרת מתנות - אפשר לשתף את הילד בבחירת המתנה, בציור הברכה ובמתן התשורה לגננת ולסייעות.

 

6. רק בשביל לקבל חיבוק

כדי לחזק את הילד לקראת הפרידה והמעבר למסגרת החדשה אפשר להיעזר בגננת/מטפלת שאליה הילד היה קשור: אפשר לבוא לבקר בגן במהלך החופשה (אם יש קייטנה למשל, או כשהצוות מכין את הגן לשנת הלימודים הבאה) ולקבל חיבוק, עידוד ותמיכה; גננות רבות מאפשרות לבוגרי הגן להגיע ביום שישי לקבלת שבת - שם הם זוכים למעמד של כבוד, של בוגרים (לעומת היותם הצעירים בבית הספר, למשל), ומרגישים בבית. לאפשר להם זאת בשמחה, ללא ביקורת בסגנון "אתה כבר גדול, מה אתה עוד הולך לגן?".

 

7. שמרו על קשר

גם בחודשי החופש הגדול, שבהם משפחות יוצאות כל אחת לחופשתה, כדאי לשמור ככל האפשר על קשרים עם חברים - מצד אחד לחזק את הילד בעזרת חיבור לחברים מהגן הקודם, ומצד שני ליצור קשרים חדשים עם חברים מהמסגרת החדשה, במיוחד במצבים של מעבר לדירה חדשה או לגן חדש שבו יש מעט ילדים מוכרים.

 

8. נוסע למקום מוכר

במקרה של מעבר לגן חדש, ובוודאי של מעבר דירה, מומלץ להביא את הילד למסגרת

החדשה פעמים רבות ככל האפשר לפני היום הראשון בה, כך שיכיר את הסביבה ואת הדרך לשם, דבר שיקל על המעבר בהגיעו למקום יותר מוכר.

 

9. קייטנת אמהות

חשוב לזכור שגם לילדים, במיוחד לבוגרים שבהם, מגיעה חופשה משנת הלימודים האינטנסיבית שעברה עליהם, ומותר להם לנוח ולשחרר את סדר היום הנוקשה של בית הספר. הילדים הצעירים יותר אינם זקוקים לחופשה של חודשיים ולכן כדאי לשלב אותם בקייטנה, אם יש כזו במסגרת הגן שלהם או במסגרת עם סדר יום דומה. יש גם התארגנויות בסגנון "קייטנת אמהות", שבה קבוצת ילדים נפגשת כל יום בבית אחר - זה שומר על המסגרת החברתית וגם על פעילות שמתאימה לגיל, כגון משחק, יצירה, ספורט, אפייה, דפי עבודה וכדומה.

 

פרידה קלה וחופשה נעימה.

 

הכותבת היא עתונאית בתחום ההורות ומאמנת אישית להורים בהסמכת מכון אדלר. לעמוד הפייסבוק של רוני  





 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: Shutterstock
פרידה מהגן. זה טבעי
צילום: Shutterstock
מומלצים