המיצ"ב חוזר במתכונת חדשה: מבחן כל שלוש שנים
לאחר שנת הפסקה, הודיע משרד החינוך על חידוש הבחינות במתכונת "מרוככת". פירון: לבתי הספר תינתן יותר גמישות פדגוגית ואוטונומיה ניהולית
מבחני מיצ"ב (מדד יעילות וצמיחה בית ספרית) יתקיימו משנת הלימודים הבאה כל שלוש שנים. כך הודיע היום (ב') משרד החינוך. ועדה מקצועית במשרד, שהוקמה בצל ביקורת בציבור ובבתי הספר על שיטת המדידה והשפעותיה, קבעה כי המבחנים לתלמידי כיתות ה' ייערכו בשפת אמם (עברית או ערבית), במתמטיקה ובאנגלית, וכיתות ח' ייבחנו גם במדעים.
לפני כעשרה חודשים הודיע שר החינוך שי פירון על ביטול המבחנים בשנת הלימודים שעמדה בפתח. הוא הסביר כי פרסום התוצאות בציבור הביא ללחץ בקרב התלמידים ולפגיעה בטוהר הבחינות ובמוטיבציה של צוותי החינוך. "לאחר שנה שבה בחנו באופן מעמיק את מתווה המיצ"ב אנו יוצאים לדרך חדשה", הסביר בעקבות החלטת הוועדה. "לצד ריווח הלמידה במבחני הבגרות והקטנת התדירות של הערכה חיצונית בית ספרית באמצעות המיצ"ב, יינתנו לבית הספר יותר גמישות פדגוגית ואוטונומיה ניהולית".
מנכ"לית משרד החינוך מיכל כהן הוסיפה כי הוועדה בחנה את האפשרות לבטל את הבחינה כליל, אולם החליטה כי "מדובר בכלי שמספק אינדיקציה למשרד ולבתי הספר". גורמים במשרד הדגישו כי מטרת המתכונת החדשה היא "ליצור למידה משמעותית ומאוזנת יותר ובכך לאפשר לבתי הספר ליצור תרבות עבודה המתבססת על תהליכים ארוכי טווח".
אמיר ווינשטוק, ממייסדי אתר מדלן שמנתח ומנגיש להורים את תוצאות המיצ"ב, טוען כי "לא היה שום היגיון ציבורי בביטול המיצ"ב החיצוני רק משום שבית המשפט הורה למשרד החינוך לחשוף בפני ציבור ההורים את מדדי האלימות וההישגים בבתי הספר. החלטת משרד החינוך להשאיר את המבחן הציבורי על כנו תאפשר להורים להמשיך ולהעמיק את מעורבותם במערכת החינוך. כך גם יתאפשר דיון ציבורי, מבוסס נתונים, על בעיות היסוד של מערכת החינוך, כמו הפערים והאלימות".