שתף קטע נבחר

 

כך נעשה טיהור הקרקע המזוהמת

טיהור קרקע מזוהמת נשמע כמו משימה לא פשוטה בכלל, אך הכל תלוי בגודל הקרקע ובהיסטוריה שלו. העלויות משתנות בהתאם להיקפו של השטח וגודל הזיהום. כך עושים זאת בצורה המקובלת

כך מתחילים לטהר קרקע מזוהמת: לטיהור הקרקע קודמים שני שלבי בדיקה שעלותם נמוכה יחסית ובצידן תועלת החוסכת עבודה וכספים רבים. דני מאיר, יועץ סביבתי המומחה בזיהומי קרקע מחברת וינקדס, אומר כי "חקירה נכונה ונבונה של האתר מצמצמת 90% מהעבודה".

 

- כתבות נוספות בערוץ "קיימות וכלכלה ירוקה " של ynet

 

השלבים הראשונים, לדברי מאיר, הם סקר היסטורי שבו בודקים ומתחקים אחר שימושי הקרקע בעבר. עלותו של הסקר ההיסטורי נעה סביב 17-15 אלף שקל. השלב השני הוא סקר קרקע הממפה את הנקודות הבעייתיות בתוך המתחם.

 

אם לדוגמא אנו עוסקים בבסיס צבאי נבדוק את אזור הלחימה ואחסון הנשקים אך אזורים משרדיים ונקיים יצאו מהתוכנית לטיהור הקרקע. עלותו שלב זה היא בין 20 ל-200 אלף שקל, תלוי בגודל הקרקע והמורכבות הביצוע.

 

לאחר מכן, מגיע השלב היקר והוא טיהור הקרקע עצמה הנחלקת לשני סוגי טיפול: האחת, שינוע הקרקע וטיפול בה באתרים מרוחקים (או החלפת החול בחול נקי) והשנייה היא טיהור הקרקע באתר עצמו.

 

באפשרות הראשונה, הקרקע מהאתר המזוהם נערמת על משאיות הפורקות אותה במטמנה, שם הקרקע משמשת לכיסוי וקבירה של האשפה במטמנה. קליטת כל טון במטמנה עולה 160-200 שקל, אך כמות החול בקרקע היא עצומה ובהתאם קופץ המחיר.

 

כדי לפנות חצי דונם קרקע בעומק 3 מטר יש להתמודד עם 900 אלף טון לפינוי. לעתים יש צורך בטיפול בקרקע המפונה ואז המחיר קופץ עוד יותר (שריפת קרקעות שבהם דלקים וחומרי בעירה או טיפול ביולוגי לפירוק מזהמים).

 

האפשרות השנייה, והמורכבת יותר, היא טיפול באתר עצמו. בדרך כלל מדובר על מערכות חמצון שמפרקות את החומרים המסוכנים בקרקע ושואבות את הגזים שנפלטים. תהליך זה אורך מספר שנים וכולל עלויות גבוהות יחסית.

 

עלותה של מכונה שכזאת היא החל מ-400 אלף שקל למכונה קטנה ועד 1.5 מיליון שקל למערכת גדולה, וכאשר מדובר בהיקפים גדולים של שטח, יש צורך במספר מערכות שיבצעו את העבודה.

 

תקנים מחמירים בבנייה העדכנית

הסכנה בקרקע מזוהמת נחלקות לשניים: גזים המתפרקים מהחומרים שבקרקע ומשתחררים לסביבה וחלחול החומרים למי התהום. "חומרים מזהמים פולטים גזים מסרטנים ובנוסף החומרים חודרים למי התהום", אומר מאיר.

 

"למרות זאת, הגזים אינם מסוכנים כאשר הם מתפזרים לחלל האוויר הפתוח כמו בגן ציבורי, אך בבתים הדבר עלול להיות מסוכן ולכן יש לדאוג להסטת גזים אקטיבית. בבתים חדשים מבצעים איטום לכל יסודות הבניין על מנת שלא תהיה פליטת גזים", מוסיף מאיר.

 

כאשר מחלחלים חומרים מסוכנים למי התהום הטיפול הופך להיות למסובך עוד יותר. זאת משום שהחומרים יכולים "לשוט" לכל עבר. הטיפול במקרה זה הוא באמצעות קידוח למי התהום ויצירת "מערבולות" המבודדות את האזורים המזוהמים מיתר מי התהום.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים