אין כסף - אין חוזים: פסטיבל עכו תקוע
תקציבי ההפקות בפסטיבל עכו לא עודכנו בהתאם לסעיפים החדשים המחייבים תשלום מינימום לשחקנים ולבמאים, וכעת היוצרים מסרבים לחתום על החוזים מול ההנהלה: "זה כסף שלא מספיק אפילו לחלטורה". בהנהלה טוענים כי "אין לנו מאיפה להביא עוד כסף" ומפנים אצבע מאשימה למשרד התרבות. שם רומזים: יותר מדי הולך לשכר המנהלים
שינויים שהוכנסו השנה בחוזי הפקות התחרות בפסטיבל עכו לתיאטרון אחר ומחייבים לראשונה הקצאת שכר מינימום לשחקנים ולבמאים המשתתפים, מותירים תקציב שאינו מאפשר יצירה אמנותית. בתקצוב ההפקות שהעמיד הפסטיבל, כך לדברי איגודי האמנים, לא נלקחו בחשבון השינויים בחוזים. התוצאה: משבר שמאיים על קיומו של הפסטיבל שמציין 35 שנה להיווסדו.
בשבועות האחרונים הודיעו היוצרים כי יסרבו לחתום על חוזי הפקה מול הפסטיבל. "יוצרים לא יחתמו על חוזים תוך ידיעה ברורה שלא תהיה להם ברירה אלא להפר אותם", אומרת מנכ"לית ארגון במאי התיאטרון בישראל, שרון בר לב. בעקבות הלחץ שהופעל על הנהלת הפסטיבל נערך משא ומתן אינטנסיבי בין הצדדים. בעירייה אמרו: "אנחנו קשובים ליוצרים ומבינים את הבעיה ואכן הלכנו לקראתם והגדלנו את התקציב להפקות. צריך שגם הצד השני יתגמש".
תקציב המקסימום שעומד לרשות ההפקות הגדולות בהם משתתפים חמישה שחקנים ויותר נאמד עד כה ב-50 אלף שקלים. מתוכם, על פי דרישת סעיפי החוזה החדשים, שכרם הכולל של השחקנים והבמאי בכל הפקה 36 אלף שקלים. כשמרבית ההפקות נכנסות כבר בימים אלה לשלב החזרות מדובר בתקופת עבודה של כארבעה חודשים. "זה כסף שלא מספיק אפילו לחלטורה. מה שנשאר מהתקציב הוא בלתי אפשרי. מעבר לשחקנים ובמאים יש יוצרים נוספים שבלעדיהם אין הצגות", אומרים היוצרים ומכוונים בין היתר למחזאים, מעבדים מוזיקלים, מעצבי תפאורה, תאורה ותלבושות.
בצעד חד צדדי הודיע הנהלתו האמנותית של הפסטיבל בשבוע שעבר כי בעקבות דרישת האמנים לתוספת תקציבית, תיאלץ לבטל השתתפותן של שתי הפקות מתוך 11 שנבחרו וכבר החלו בעבודה.
לצדו של המנהל האמנותי גיל אלון, החליטו חברי הוועדה פרידה שהם, אבי גיבסון בראל ויובל מסקין, לשלוף החוצה מהרפרטואר את "מחשבות על שדיים" של הבמאית יעל סלור ואת "גן העדן האבוד" של לילך דקל אבנרי. צעד זה הוביל להודעה גורפת של היוצרים: "הפיתרון לא יבוא על חשבון היצירה. ביטול השתתפות הפקה אחת משמע ביטול כל ההפקות".
אמש נערכה בין הצדדים פגישה סוערת ובעקבות הלחצים הודיע אלון כי שתי ההפקות יוחזרו. מהצד האדמיניסטרטיבי הודיעו על תוספת תקציבית נוספת של עוד כ-60 אלף שקלים. "הלכנו עד לקצה גבול היכולת התקציבית שלנו. הצלחנו לגרד כספים ממקומות שונים ובסופו של דבר העירייה הוסיפה השנה 100 אלף שקלים לתקציב ההפקות, שזה 20 אחוז יותר ליצירה וזה הישג גדול", אומר מנכ"ל הפסטיבל אלברט בן שלוש. בעוד שבשנה שעברה נע תקציב ההפקות בממוצע בין 35-45 אלף שקלים, השנה מדובר בסכומים שנעים בין 44-67 אלף שקלים.
"כדי לבוא לקראת השחקנים ולא לפרוץ את מסגרת התקציב של הפסטיבל, נאלצנו לבטל הצגה גנרלית אחת, את הבמה הפתוחה ואת הגעתן של מרבית ההפקות מחו"ל", מוסיף בן שלוש. "אין לנו מאיפה להביא עוד כסף. את החצים יש להפנות למשרד התרבות שבעשרים השנים האחרונות לא ראה לנכון להגדיל את תקציב הפסטיבל". בן שלוש טוען כי פניותיו לראש מנהל תרבות שמעון אלקבץ ולמשרד התרבות בעניין המשבר לא נענו. "עד לרגע זה לא רק שלא קיבלתי תשובה בעניין המשבר הנוכחי, במנהל עדיין לא החליטו מה יהיה גובה התמיכה בפסטיבל". פניות של איגוד הבמאים לראש המנהל כמו גם ליו"ר המועצה לתרבות חיים פרלוק וראש מדור הפרינג' עירית פוגל, נדחו. "מה שנאמר לנו הוא שמבחינת המשרד, תקצוב הפסטיבל ראוי ואין בכוונתם להגדיל אותו".
בפסטיבל עכו אומרים כי עד תחילת שבוע הבא אמורים החוזים להיחתם ואם לא, עלול הדבר להעמיד בספק את קיומו של האירוע במועד. באיגודי היוצרים עדיין לא התגבשה החלטה. "דרך ההתנהלות כלפי היוצרים היתה מחפירה כשבמשך חודשים התעלמו מאתנו. הלחץ הוביל למשא ומתן שהניב תוצאות לא מספקות. על אף שאנחנו מעריכים את המאמצים שנעשו בעיריית עכו התוצאה מאכזבת ורחוקה מהסיכום ההתחלתי. אנחנו מצפים מעיריית עכו והעומד בראשה להפעיל לחץ על מנהל תרבות ולמצות את ההליך מול משרד התרבות כדי להביא את המשבר לסיומו. התנאים שהעמדנו מינימליים מלכתחילה. מדובר בסך הכל בסכום של כ-100 אלף שקלים ולא הגיוני שיוצרים יממנו את הפסטיבל מכיסם".
באיגודים מביעים היום את אכזבתם הרבה גם מהתנהלותם של חברי הוועדה האמנותית וועדת ההיגוי של הפסטיבל ואומרים: "ציפינו מהם להתנהלות אחרת לגמרי. מדובר באנשים שבאים מהשטח ואמורים היו לעמוד לצד היוצרים והיצירה. השתיקה שלהם מול המתרחש רועמת ומכעיסה ויש בה מן ההסכמה. במשך חודשים בחרו המנהל האמנותי וחבריו לוועדה שלא להתערב ואז הודיעו על החלטה לבטל הצגות, פיתרון תמוה על גב היוצרים. אנחנו מטילים עליהם אחריות שווה למשבר".
את תגובתו של המנהל האמנותי גיל אלון, לא ניתן להשיג. פרופסור שמעון לוי, לשעבר ראש החוג לתיאטרון באוניברסיטת תל אביב המשמש כחבר ועדת ההיגוי של הפסטיבל, אמר בתגובה: "הכתובת היא משרד התרבות שעומד מנגד ומושך ידיו כאילו אין מדובר באחריות המוטלת גם עליו. 20 שנה פועל הפסטיבל תחת אותו תת תקציב ואף אחד לא ממצמץ. נראה לי טבעי ששחקנים ויוצרים יקבלו שכר מינימום עבור עבודתם. לא ייתכן שלא מבינים את זה במנהל. מצד שני מדובר באותו משרד שהוביל לסגירת תיאטרון הרצליה, שהתערב בצורה בוטה בחשיפה בינלאומית והביא לפי פחת את תיאטרון מלנקי. זו תוספת תקציבית מגוחכת שנדרשת כדי להגיע לעמק השווה, כסף קטן מול המשך קיומו של פסטיבל גדול. אני מקווה שפסטיבל עכו לא ייכנס לסטטיסטיקת הכישלונות של המשרד".
ממשרד התרבות נמסר בתגובה: "פסטיבל עכו הינו אחד משלושת הפסטיבלים הזוכים לתמיכה הגדולה ביותר של המשרד. בהתאם לכך, הוא נתמך בהיקף של 1.575 מיליון שקל מתוך תקציב הפסטיבל כולו העומד על 3.3. מיליון שקלים. ראוי לציין כי המשרד מנוע מלהתערב בשיקולי הניהול של הפסטיבל ובכלל זה לחלוקת התקציב שלו, קביעת וגובה שכרם של היוצרים המשתתפים ואף לא בקביעת שכרם של מנהלי הפסטיבל שהגיע לכדי 500 אלף שקלים מהתקציב הכולל של הפסטיבל. יחד עם זאת, המשרד הוביל ועודד בשנים האחרונות מתן שכר הוגן ליוצרים ולאמנים. הודות לכך יוצרי ההצגות בפסטיבל עכו מקבלים כיום שכר בגין השתתפותם בהצגות ובחזרות".
לצד המשבר הודיע עיריית עכו לאחרונה גם על שינויים במרחב בו יתקיימו אירועי הפסטיבל שליבתו היתה עד השנה באולמות האבירים ובחוצות העיר העתיקה. כמו בשנים האחרונות שורה של הצגות ייערכו במבנים עירוניים בהם בית יד לבנים, האודיטוריום והמתנ"ס העירוני אך במקביל יועתקו אירועי החוצות למוקדים שונים במרכז העיר. חלק מאולמות האבירים שעמדו עד כה לרשות הפקות הפסטיבל הוצאו משימוש בשל השקת פרויקט "החוויה הצלבנית" של משרד התיירות והחברה לפיתוח עכו שעתיד להיפתח לקהל בחודשים הקרובים. "הסיבה לשינויים קשורה בפרויקט התיירותי האדיר הזה שהושקעו בו עשרות מיליוני שקלים אבל זה לא אומר בשום אופן שאנחנו מעתיקים את הפסטיבל ממקומו. פסטיבל עכו נטוע בעיר העתיקה וגם השנה מרבית האולמות ששימשו עד כה את הצגות התחרות ימשיכו להיות להן בית", אומר המנכ"ל.