שתף קטע נבחר

 

לפטופ המוות: איפה אבי הפצצה האיראנית?

הוא נחשב לראש "פרויקט 111", אך מעולם לא שוחח עם פקחי הגרעין: "אם הייתה לסבא"א רשימת מבוקשים, הוא היה בראשה". גם לשיחות עם המערב לא בא: "מתחמק ממתנקשים". 3 שבועות לפני הדד-ליין להסכם - זהו מוחסן פחריזאדה

כמו בכל הפגישות הקודמות, גם מהמפגש בשבוע שעבר בווינה בין נציגי איראן לנציגי המערב נעדרה דמות מפתח מסתורית אחת. מוחסן פחריזאדה נחשב על ידי סוכנויות המודיעין במערב לאבי הגרעין האיראני. ב"ניו יורק טיימס" הגדירו אותו כמקבילה האיראנית, בשינויים הדרושים כמובן, לפיזיקאי האמריקני רוברט אופנהיימר, אבי פצצת האטום ואחד ממובילי פרויקט מנהטן בשנות ה-40 של המאה הקודמת.

 

סיפורים חמים נוספים - בפייסבוק שלנו

 

במשך יותר מעשור זוהה פחריזאדה ככוח המניע מאחורי התוכניות האיראניות לפיתוח ראש נפץ גרעיני לטילים הבליסטיים הרבים שכבר ברשות הרפובליקה האיסלאמיות. פחריזאדה בן ה-53, קצין בכיר במשמרות המהפכה ופרופסור לפיזיקה, נחשב לאיש שעמד מאחורי תוכנית הגרעין האיראנית, "פרויקט 111". לפגישות הרבות עם המערב הוא מעולם לא הגיע. "הוא נמלט ממתנקשים", הסביר ל"ניו יורק טיימס" אחד מחברי המשפחת האיראנית, כשהוא רומז לחיסולי המדענים מצוותו של פחריזאדה, שבמערב ייחסו לישראל. "אתה לא היית נמלט?".

 

השיחות עם האיראנים בתחילת השנה. הפגישה מוגדרת כ"התייעצות"  (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
השיחות עם האיראנים בתחילת השנה. הפגישה מוגדרת כ"התייעצות" (צילום: רויטרס)

טהרן הודתה לפני כמה שנים בקיומו של פחריזאדה, אך טענה כי הוא קצין בצבא שלא מעורב בתוכנית הגרעין. מעט מאוד אנשים מחוץ לרפובליקה האיסלאמית יודעים כיצד הוא נראה, מעטים עוד פחות פגשו אותו. "אם איראן תשיג ביום מן הימים נשק גרעיני, פחריזאדה יהיה ידוע כאבי הפצצה", אמר לסוכנות הידיעות רויטרס דיפלומט מערבי ממדינה שאינה נושאת ונותנת עם איראן. מנגד, גורם איראני בכיר כינה את איש הצללים "מומחה, נכס". לדבריו, הוא מקדיש עצמו לפיתוח הטכנולוגי של איראן, ונהנה מתמיכתו המלאה של המנהיג הרוחני האיראן, אייתוללה עלי חמינאי.

 

שמו של פחריזאדה עלה כבר ב-2007, אז החלטת האו"ם קבעה כי הוא מעורב בתחום הגרעין והטילים הבליסטיים. דו"ח סבא"א שפורסם שנה לאחר מכן התייחס אליו בקצרה וגם בדו"ח החשוב ביותר על איראן, ארבע שנים אחר כך, שמו נכלל. לפי הדו"ח ב-2011, הוא דמות המפתח בפעילות האיראנית לפתח את הטכנולוגיה והיכולת הדרושות לייצור פצצות גרעין, וייתכן שעדיין ממלא תפקיד במאמצים אלה.

 

"אם לסבא"א הייתה רשימת מבוקשים, פחריזאדה היה עומד בראשה", אמר לרויטרס מארק פיצ'פטריק, מנהל התוכנית נגד הפצת נשק גרעיני במכון IISS בלונדון. לדבריו, אין שום סיכוי שהאיראנים יסכימו לבקשה לראיין אותו: "הם יגידו שזה חושף אותו לסכנה, ובהחלט יכול להיות ששמו מופיע ברשימת מטרות שכזו".

 

הכור הגרעיני באראק (צילום: EPA) (צילום: EPA)
הכור הגרעיני באראק(צילום: EPA)

ב"ניו יורק טיימס" הסבירו כי ההיעדרות הקבועה של פחריזאדה מזכירה כי גם אם ייחתם הסכם קבע עד 20 ביולי, הדד-ליין הנוכחי, לא יהיה ברור עד כמה באמת איראן קרובה לפיתוח ראש נפץ גרעיני. במשך שנים נאמר לפקחי הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית כי אי אפשר לראיין את פחריזאדה, וכי אימפריית המעבדות והניסויים שלו היא מחוץ לתחום עבורם. כעת השער לאימפריה הזו נפתח מעט, אבל לחוקרים ברור כי ייקח חודשים או אולי אפילו שנים כדי לקבל תשובות מלאות.

 

יוקיה אמאנו, ראש סבא"א, אמר בראיון בשבוע שעבר כי אל לאיש לצפות לקבלת דין וחשבון היסטורי מפורט על המרוץ האיראני לפצצה. "זה בלתי אפשרי למצוא כל דבר", אמר אמאנו. "כמה מסמכים נעלמו. כמה אנשים מתו. בחלק מהמקרים, איראן לא נותנת לנו גישה". כשנשאל אם אנשיו ראיינו את פחריזאדה עצמו, ענה אמאנו כי הפקחים "טרם הגישו בקשה רשמית" לשיחה עמו, אך הוסיף: "אנחנו רוצים גישה לאתרים, למסמכים ולאנשים - וזה כולל אותו".

  

ב-2004, בסיוע "בנות בריתה", הצליחה ארצות הברית לשים את ידה על מחשב נייד, שכונה במהרה "לפטופ המוות". מחשב זה הכיל מסמכים שהוברחו מאיראן בעזרת טכנאי איראני, וכללו כמה מהעדויות שאיראן מנסה לפתח פצצה. לאחר שהנתונים נחשפו, טענו באיראן כי מדובר בפברוק. עשור אחר כך, אותם מסמכים עדיין נמצאים במוקד חקירת סבא"א. "במשך שעות בדקנו את אותו מידע וקבענו שהוא בסך הכול אמין", אמר ראש סבא"א. "אנחנו לא יכולים לומר ב-100%, אבל זה לא שטויות".

 

כדי להשיג כל מידע נוסף על התפתחות תוכנית הגרעין האיראנית יש להיכנס למעבדות, לבחון עדויות לניסויים חשודים ולבדוק לעומק את הדו"חות האיראניים על הפעילות במתקני הגרעין השונים. זאת, גם על רקע העובדה שהאמריקנים שינו כמה פעמים בשנים האחרונות את הערכתם לגבי קצב העבודה של פחריזאדה ואנשיו, והמגבלות הפוליטיות שלו. ב-2007 דו"ח מודיעין שהוציא ממשלו של ג'ורג' בוש הבן קבע כי מנהיגי איראן הורו לפחריזאדה כבר ב-2003 לעזוב את תפקידו. עם זאת, גופי מודיעין קבעו כי הפעולות לפיתוח ראש נפץ גרעיני נמשכו גם לאחר מכן, ועל ידי גופים שונים, אך לא כפי שהיה עד לפני עשור.

 

בממשל אובמה אמרו כי אין להם אשליות שהמערב יקבל גישה לאתרים המוגנים ביותר באיראן, גם אם יושג הסכם. רוברט איינהורן, מומחה גרעין שעבד במחלקת המדינה עד השנה, אמר ל"ניו יורק טיימס" כי גישה למעבדות של פחריזאדה ואנשיו תאפשר לעקוב על יישום הסכם קבע, אם וכאשר ייחתם הסכם כזה: "אנחנו נהיה חייבים לעקוב אחר המדענים, ולדעת על מה הם עובדים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
הכור הגרעיני בבושהר
צילום: AFP
מומלצים