דקר, היכה, נשפט: זה החשוד ברצח שלי דדון
חוסיין יוסף חליפה, נהג המונית החשוד שרצח את שלי דדון על רקע לאומני, כבר ישב בכלא על דקירת מעקל שבא לבית אביו. בכפרו מתארים אותו כ"אדם קשה", בעל המונית ששכר נזכר: "אחרי הרצח הוא החזיר לי את המונית - ולא רצה לחזור יותר לעבודה"
חוסיין יוסף חליפה, שאתמול (א') הותר לפרסום כי הוא החשוד ברצח שלי דדון מעפולה על רקע לאומני, כבר הסתבך בעבר עם החוק. הוא ואחיו חסיב ריצו בשנת 2005 שמונה חודשי מאסר, אחרי שתקפו מעקלים שהגיעו לביתם מטעם המועצה המקומית אעבלין. אב המשפחה ובניו איימו אז על המעקלים, וכשאלה חזרו עם תגבורת - תקפו אותם האחים, וגם האב הצטרף לקטטה.
מפרוטוקול המשפט שנערך אז לחוסיין עולה כי הוא דקר את אחד המעקלים בידו בסכין, וכי אחיו הטיח אבן בחזהו של המעקל. המעקל השני נדקר אף הוא, והוכה בעודו שרוע על הרצפה. שני האחים חליפה הודו אז במיוחס להם, אבל טענו כי הגנו על אביהם.
אחד המעקלים שהותקף אמר כששמע על המעצר בחשד לרצח, כי הוא כמעט אינו זוכר את האירוע וכי הוא מעדיף גם שלא להיזכר בו. "לא ידעתי שהאיש הזה הסתבך שוב, כי ניסיתי לשכוח את כל העניין הזה. אני זוכר רק שהוא תקף אותי מאחורה ודקר אותי ביד. לא ממש רציתי לתבוע אותם. רציתי לתבוע את המועצה שהעסיקה אותי".
אנשים בכפר אמרו כי החשוד המרכזי חוסיין התחתן לפני כשנתיים. באעבלין מספרים עליו כי הוא אדם קשה, שבעברו כמה אירועים אלימים. מנגד, קרוב משפחה של חוסיין חליפה מתעקש: "חוסיין לא רצח, ואנחנו לא מאמינים שהיה לו קשר לרצח. שמעתי על אירועי הדקירה שהיו לו, אבל זה לא אומר שהוא רצח. עדיף למשטרה לחפש את הרוצח ולא לבזבז זמן על אנשים שלא קשורים לעניין. רק לאחרונה שמעתי את חוסיין מדבר על זה שהוא רוצה לבנות עתיד טוב לבני משפחתו, ואדם שרוצח בדרך כלל לא מדבר על עתיד".
מוחמד עאסף, בעל המונית שבה נהג חוסיין, נעצר ושוחרר בעצמו. הוא אמר ל-ynet: "נלקחתי למשטרה על בסיס חשדות שאין להם בסיס. מאותו יום הרגשתי שבית המשפט לא יקפח אותי ובסופו של דבר התמונה תצא לאור. כבר כמה שנים אני משכיר מוניות. בחקירה טענו שאחת המוניות שלי קשורה לרצח. הסברתי להם שיש בבעלותי 15 מוניות ושאני לא במגע עם כל נהג ונהג, עם חלק גדול מהם אני לא נפגש הרבה ימים".
על חוסיין חליפה החשוד אמר עאסף: "הוא היה קצת קשה ועקשן, כמו הרבה אנשים, אבל לא העליתי על דעתי אפילו לרגע שהוא יכול להיות קשור לרצח. אני עדיין מקווה שיתברר שהוא לא קשור. הוא שכר ממני את המונית למשך כמעט שנה וחצי. ב-31 במאי הוא הגיע אליי יחד עם אחיו ואמר לי שצריך לעשות תיקונים במונית ושאתקשר אליו כשאני מסיים, אבל כשסיימתי והתקשרתי הוא הודיע לי שהוא לא רוצה להמשיך בעבודה. הוא טען שיש להם חתונה ועוד סידורים, ומאז לא ראיתי אותו. ניסיתי לשכנע אותו לחזור, אבל הוא לא רצה".
עאסף ביקש להדגיש גם את צערו על רצח שלי דדון. "שלחתי את תנחומיי מאולם בית המשפט למשפחת הנרצחת, ואמרתי 'מי שרצח את הילדה שלכם הוא פושע חסר רגשות ואחריות'. חשוב לי להגיד שלא כל מוסלמי רוצח ולא כל מי שמדבר ערבית שונא אתכם. אני לא שונא יהודים ולא שונא את שלי דדון ז"ל, כולנו מצטערים על האירוע ואני מקווה שיגיעו לרוצח האמיתי".
רצח וזרק את הארנק
מחקירת המשטרה עלה כי ביום הרצח, 1 במאי, הסיע יעקב את בתו לצומת עפולה עילית ומשם הייתה אמורה הצעירה להמשיך בנסיעה באוטובוסים למגדל העמק. היא הייתה אמורה להגיע לראיון עבודה במפעל באזור התעשייה רמת גבריאל, אך לא הגיעה למקום. ככל הידוע לחוקרים, דדון הגיעה למרכז העיר ומשם עלתה לנסיעת המוות במונית.
במהלך הנסיעה פרץ ויכוח בין הנהג לדדון, ובשיאו דקר אותה הנהג לפי החשד 17 פעמים עד שמתה. חליפה הסיע את הגופה במונית למגרש חנייה נטוש בפאתי אזור התעשייה במגדל העמק. בסמוך לשעה 15:00 מצאו שוטרים מהתחנה המקומית את גופתה של הצעירה במהלך סיור שגרתי.
אביה של דדון ובני משפחה נוספים ניסו ליצור עמה קשר החל מהשעה 9:00 בבוקר אך ללא הצלחה. בסופו של דבר ניגש האב לתחנת המשטרה ושם התבקש לתאר את בתו, ובתוך זמן קצר התברר כי היא המנוחה שגופתה נמצאה במגדל העמק. האב הובא לזירה ושם זיהה את גופת בתו.
נהג המונית חליפה שנעצר ב-16 ביוני ביצע הסעות פועלים למפעלים במגדל העמק. בחקירה עלה כי אחרי שלפי החשד רצח את דדון הוא נסע מהמקום, שטף את המונית מדמה של המנוחה, והשליך את הטלפון הנייד שלה ואת ארנקה ליד בית זרזיר. מניעיו טרם הובררו, אולם בשב"כ מעריכים כי הרקע לאומני. הוא הודה ושחזר, אך בהמשך חזר בו.
יממה לאחר ההלוויה נעצרו כמה בדואים מהגליל התחתון, לאחר שעשו שימוש בכרטיס האשראי שהיה שייך לדדון. השר לביטחון הפנים יצחק אהרונוביץ' רמז אז על המעצרים בביקור ניחומים בבית המשפחה, שבו טען כי צפויה "התפתחות דרמטית" בחקירה. אלא שבתום חקירה שארכה כמה שבועות, שוחררו ששת החשודים והתקבלה גרסתם כי מצאו את הכרטיס וכי לא היה להם שום קשר לרצח.
מי קבע את עיתוי הפרסום?
ביום חמישי ביקשה המשטרה להאריך את צו איסור הפרסום בפרשת שלי דדון עד 14 ביולי. היום, בהתרעה של שעה, הודיעו המשטרה ושב"כ כי הצו יוסר. גורמים מחוץ למערכת טענו כי המהלך הביך את שוטרי המחוז הצפוני, בעיקר
בשל העיתוי - תפיסת החשודים ברצח מוחמד אבו חדיר. גורמים מחוץ למערכת העריכו כי מטרת הפרסום הייתה ליצור "איזון" בין שני המקרים, שבשניהם המניע הוא לאומני. ביום רביעי צפויה המשטרה להגיש כתב אישום נגד חליפה, שטוען כי הוא חף מפשע ושמדובר בתפירת תיק.
מפקד היחידה המרכזית במחוז צפון במשטרה, ניצב-משנה משה כהן, הסביר כי תחילה נעצרו שישה חשודים מהמגזר הבדואי, אולם מהר מאוד התברר כי הם אינם קשורים לרצח ורק השתמשו בחפציה של דדון - ארנק וטלפון - שהושלכו ליד בית זרזיר על ידי חליפה. "המזל הוא שהבנו את זה מהר מאוד ויכולנו להפנות את האנרגיה לכיוונים אחרים", אומר נצ"מ כהן. "השקענו בזה את כל כוח האדם שיכולנו ואת כל המשאבים".
לדברי הקצין, ברגע שכוחות המשטרה הבינו כי החשוד הוא נהג מונית הם תוגברו על ידי 20 בלשים מהיג"ל (יחידת גבול לבנון) למגדל העמק, ושם הם סייעו בחיפושים ובאיתור המונית המדוברת.