איסלאמים נגד איסלאמים: אז מי קיצוני יותר?
כיבושיו האחרונים של ארגון "דאעש" בעיראק ובסוריה הפכו אותו פופולרי מאוד בקרב ג'יהאדיסטים בעולם. מנגד, "ג'בהת א-נוסרה" שנתמך על ידי אל-קאעידה מאבד את הבכורה והופך לגורם משני בלחימה נגד אסד. איך זה קרה?
בימים האחרונים פורסם בתקשורת הערבית שפעילים בארגון "ג'בהת א-נוסרה" - ארגון המורדים הקיצוני שמזוהה עם אל-קאעידה ונלחם במשטר הסורי - החליטו להישבע אמונים לארגון "המדינה האיסלאמית בעיראק ובלבנט" ("דאעש"). "דאעש", שבינתיים קיצר את שמו ונקרא "המדינה האיסלאמית", הפך ללהיט בקרב ג'יהאדיסטים בעולם כשכבש בחודש האחרון שטחים נרחבים בעיראק ובסוריה ואף הכריז על הקמת חליפות איסלאמית בשטחים שתחת שליטתו.
עוד חדשות בעולם :
הילד שרצה לגלות את אמריקה מת והפך לסמל
סין 'גונבת' הדמוקרטיה: 500 נעצרו בהונג קונג
צלקת פתוחה: נפאל הרחוקה, הרחוקה מפיוס
בדרך לאישום: חקירה פלילית נגד סרקוזי
שבועת האמונים של אנשי "א-נוסרה" משקפת את האופן שבו התהפכה קערת המרידה על פיה. ובמילים אחרות: הארגון שהיה בין מובילי ההתקוממות נגד בשאר אסד, שנודע לשמצה בשל אכזריותו ושהוכנס לרשימה השחורה של הממשל בארצות הברית, הולך ומפסיד את הבכורה ל"דאעש", שמצדו משתלט על שטחים בעיראק ומותיר אחריו הרס וגופות.
על פי נתוני ארגון האופוזיציה הסורי Syrian Observatory for Human Rights, שמושבו בלונדון, 7,000 בני אדם, בהם 600 אזרחים, נהרגו בחצי שנה האחרונה בלחימה בין "דאעש" לבין "ג'בהת א-נוסרה". מי שמביט מהצד בלחימה ובהנאה די רבה הוא משטרו של אסד בדמשק. המטרה שהציבה לעצמה סוריה הייתה לשמור את מרכז המדינה והלאה - הבירה דמשק, חומס, ערי החוף וחלב. דיר א-זור וא-רקה במזרח, שנחשבת לעיר היחידה בסוריה שנמצאת בשליטה מלאה של "דאעש", לא מעסיקות יותר מדי את אסד ואם זה תלוי בו אז ששני הצדדים יריבו עליהן כמה שהם רוצים.
דמשק שינתה מדיניות והפציצה הגבול עם עיראק
אבל אפילו אסד מבין בזמן האחרון שארגון "דאעש", שבו נעזר כדי לבלום את "ג'בהת א-נוסרה", הרים יותר מדי את הראש.
מסיבה זו הוא שינה את מדיניותו ובשבועות האחרונים התרכז בהפצצות באזור הגבול בין סוריה לעיראק.
במודיעין הסורי מכירים היטב את אנשי "דאעש", ואף שלחו את לוחמי הארגון להילחם באמריקנים אחרי שאלה פלשו לעיראק בשנת 2003. אלא שכעת הפך הארגון האיסלאמיסטי הקיצוני לאיום גדול יותר מזה של "ג'בהת א-נוסרה", אף שהאחרון זוכה לתמיכת מנהיג אל-קאעידה, איימן א-זוואהיירי.
הדילמה של א-זוואהיירי
על רקע הקרע בין "דאעש" לבין "ג'בהת א-נוסרה" נראה שמי שמגיב להתפתחויות האחרונות בצורה אמביוולנטית הוא מנהיג אל-קאעידה א-זוואהיירי. מצד אחד, יורשו של בן לאדן ודאי מרוצה מכך שממשלת עיראק השיעית בראשות נורי אל-מאליכי וצבא המדינה מדממים. אולם מצד שני, הוא גם רואה כיצד "דאעש", הארגון הסורר שהמרה את פיו, הופך להיות יותר אטרקטיבי מארגון אל-קאעידה ומג'בהת א-נוסרה.
המתח בין שני הארגונים נובע מההבדלים ביניהם. אף של"דאעש" הסוני יש אחיזה בכמה מקומות בסוריה, האוריינטציה שלו היא בעיקרה עיראקית. "ג'בהת א-נוסרה" פועל לרוב בסוריה.
ב"דאעש" רוצים לכבוש כמה שיותר שטחים ומהר כדי להגשים את מטרתם - הקמת חליפות איסלאמית בגבול עיראק-סוריה. לפני כמה ימים הכריז הארגון על הקמת חליפות איסלאמית ומנהיגו קרא לכל המוסלמים בעולם להצטרף ל"מדינה" החדשה. הגישה של "ג'בהת א-נוסרה" שונה. הוא חושב שצריך קודם כול להכשיר את לבבות התושבים, להשתלט במקביל על שטחים ורק בסוף להכריז על הקמת חליפות איסלאמית.
ב"דאעש" לא רוצים רק להרוג כמה שיותר שיעים, אלא גם להפיק רווחים כספיים מניהול מעברי הגבול בין סוריה לבין עיראק ובארות הנפט שנמצאים תחת שליטתם.
בסיכומו של יום, ל"דאעש" יש יותר הכנסות ויותר נכסים, בהם מאפיות ותחנות דלק. מצב זה מאפשר לארגון הסוני הקיצוני להחזיק ברשת שירותים ענפה באזורים שנמצאים תחת שליטתו. מבחינת תרומות, גם "דאעש" וגם "ג'בהת א-נוסרה" מקבלים תמיכה כספית מהמפרץ הפרסי.
באופן טבעי, המאבק על ההכנסות והנכסים, שבו ידו של "דאעש" על העליונה, קשור גם להתפתחויות בשטח. "דאעש" הצליח ליצור רצף טריטוריאלי די מרשים מהעיר א-רקה ודיר א-זור במזרח סוריה ועד לגבול העיראקי. בזמן האחרון ניכר כי "ג'בהת א-נוסרה" מצמצם את לחימתו באזור שמכיל משאבי טבע לא מבוטלים ובעיקר בארות נפט. הרצף הטריטוריאלי שהצליח "דאעש" להשיג מדאיג מאוד את יריבו הגדול. הוא גם מודאג מהתפרסות "דאעש" בפרברי חלב למשל כדי להרחיב את השליטה מצפון לעיר הגדולה ביותר בסוריה.