שתף קטע נבחר

 

בלי משפט: עשרות מבקשי מקלט הושבו לים

נמשכת המדיניות הנוקשה של ממשלת אוסטרליה: סירה ראשונה שהגיעה למדינה עם 41 מבקשי מקלט הושבה לסרי לנקה. בית המשפט העליון מנע גירוש של 153 מהגרים שהיו על סירה נוספת, בהם טמילים שחוששים לחייהם

בית המשפט העליון של אוסטרליה מנע היום (יום ב') מהממשלה להעביר לידי סרי לנקה 153 מבקשי מקלט משטחה שנעצרו בים. הצעד בא על רקע הביקורת הגדולה בעולם נגד מדיניות ההגירה הנוקשה של אוסטרליה.

 

עוד חדשות בעולם :

הק.ג.ב נחשף: אלף מרגלים וסליקים באירופה

ראש הג'יהאד מטיף לצנעה, וחושף שעון רולקס

 

צו המניעה שהוציא בית המשפט תקף עד השימוע הקרוב שייערך מחר בבית המשפט. רק אתמול השיבה אוסטרליה לסרי לנקה 41 מבקשי מקלט מסרי לנקה אחרי שאלה הגיעו בסירה לשטחה ונעצרו על ידי חיל הים האוסטרלי.

 

41 מבקשי מקלט מועברים על ידי חיל הים של סרי לנקה (צילום: AFP) (צילום: AFP)
41 מבקשי מקלט מועברים על ידי חיל הים של סרי לנקה(צילום: AFP)

משטרת סרי לנקה מסרה ש-41 מבקשי המקלט יואשמו בעזיבת ארצם באופן לא חוקי, ושכל מי שיימצא אשם יישלח ל"מאסר קשה". ההודעה העלתה חששות מגורלם של מבקשי המקלט ומפגיעה בזכויות האזרח שלהם.

 

העונש למבקשי המקלט שגורשו: שנתיים מאסר וקנס

עורך הדין האוסטרלי ג'ורג' ניוהאוס, שמייצג 48 מבקשי מקלט מתוך 153 שהגיעו לאוסטרליה בסירה השנייה, היה זה שהגיש ערעור לבית המשפט העליון נגד גירוש לקוחותיו - וזכה בערעור.

 

41 מבקשי המקלט שהיו על סיפון הסירה הראשונה הגיעו בשבוע שעבר לאיי קוקוס האוסטרליים ונעצרו על ידי הרשויות המקומיות בחשד להגירה בלתי חוקית. משם הם הועברו דרך הים לעיר הנמל בטיקלואה בסרי לנקה. דובר משטרת סרי לנקה מסר שמבקשי המקלט העצורים יובאו בפני שופט בעיר גאלה, אך לא ציין מתי זה יקרה. "העונש לאלה שעזבו בצורה בלתי חוקית הוא שנתיים מאסר וקנס", מסר דובר המשטרה.

 

ארגוני זכויות אדם בינלאומיים וכמה מדינות מערביות חוששים כאמור מפגיעה של סרי לנקה בזכויות מבקשי המקלט שנעצרו. סרי לנקה טוענת שרבים ממבקשי המקלט הם מהגרי עבודה, אולם ארגוני זכויות אדם טוענים כי מדובר במבקשי מקלט טמילים (מאמינים בדת ההינדית ממוצא הודי) שמבקשים להימלט מעינויים, אונס וגילויי אלימות נוספים מצד הצבא. ארבעה מבין 41 מבקשי המקלט שהוחזרו לסרי לנקה היו טמילים.

 

נבחר לתפקיד בגלל עמדתו הנוקשה כלפי מבקשי המקלט. ר"מ אוסטרליה טוני אבוט (צילום: AP) (צילום: AP)
נבחר לתפקיד בגלל עמדתו הנוקשה כלפי מבקשי המקלט. ר"מ אוסטרליה טוני אבוט(צילום: AP)

בשלושת החודשים האחרונים, שלושה מבקשי מקלט טמילים ששהו באוסטרליה עם אשרת כניסה זמנית ועמדו בפני גירוש לסרי לנקה העלו את עצמם באש. שניים מהם מתו. 53 משפטנים אוסטרלים אמרו היום כי המדיניות של ארצם קרובה להפרת מחויבותה לחוק הבינלאומי בנושא זכויות אדם ומהגרים.

 

"מוחזקים בלב ים בלי זכות ערעור"

"אנשים אלה מוחזקים בלב ים, מבלי שמרשים להם ליצור קשר עם עורכי דין, לערער על מעצרם בבית משפט או לשוחח עם משפחה או חברים", אמר בן סול, פרופ' למשפטים באוניברסיטת סידני.

 

קרוב משפחה של ילדה בת שלוש שהיא בין 153 מבקשי המקלט בסירה השנייה פנה לשר ההגירה האוסטרלי סקוט מוריסון וביקש ממנו לשמור על ביטחונה של משפחתו. "אני מתחנן בפני השר האוסטרלי להפסיק את הכאב שלנו ולעדכן אותנו מה הוא עשה עם כל הילדים והמשפחות שבסירה", אמר האיש שהתראיין בעילום שם. "אני מבקש ממנו להיות נחמד לאנשים האלה. הם כולם מבוהלים. אי אפשר לשלוח אותם בחזרה לסרי לנקה. רבים מהם יעברו שוב עינויים ואפילו ייהרגו".

 

ראש ממשלת אוסטרליה טוני אבוט עלה לשלטון בחודש ספטמבר, בין היתר בגלל עמדתו הנוקשה נגד מבקשי המקלט שצובאים על ארצו. אף ששיעור התמיכה באבוט ירד מאז, יותר מ-70 אחוזים מהאוסטרלים תומכים במדיניות ההגירה של הממשלה, שכוללת בין היתר החזרת סירות של מבקשי מקלט.

 

ממשלת אוסטרליה התגאתה בהצלחתה לחסום את מבקשי המקלט הזרים, וטענה שמאז דצמבר האחרון, לא נכנסו למדינה מהגרים בלתי חוקיים. בשנה שעברה קלטה אוסטרליה 16 אלף מבקשי מקלט, 0.5 אחוזים משיעור מבקשי המקלט באותה שנה ברחבי העולם. כך על פי נתוני האו"ם.

 

חברת הפרלמנט שרה האנסון-יאנג מ"מפלגת הירוקים" שבאופוזיציה אמרה לרשת טלוויזיה מקומית שלא היה דבר אחד חוקי בפעולת הממשלה. "היא לא עומדת בהתחייביות הבינלאומיות שלנו", היא אמרה. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים