שתף קטע נבחר

 

"חמאס אשם בטבח". קולות ערבים אחרים

שדרנית מצרייה האשימה את הארגון בעזה ביצירת המשבר, גם בעיתון סעודי תקפו את חמאס: "הבידוד גורם לו להצטייר בעולם כפושע". אבל יש בתקשורת הערבית גם מי ששמרו על הקו הקבוע: "אלו שמייגעים אותנו בדיבורים על השואה רוצחים נשים, זקנים וטף"

כלי התקשורת הערביים, כמו הישראליים, מסקרים בהרחבה את מבצע "צוק איתן". גם הם פורצים לשידור כל כמה דקות, משדרים בגלים פתוחים וממספר מוקדי שידור, מראיינים פרשנים ללא סוף ומפרסמים גינויים מקיר לקיר כשהאשמה העיקרית במצב היא כמובן ישראל והקורבן - העם הפלסטיני. עם זאת, ניכר כי לפחות במבצע הזה לצד הביקורת על ישראל גם ארגון חמאס, שקרנו צנחה בקרב הציבור הערבי, סופג לא מעט אש.

 

דוגמה לכך ניתן למצוא בעיתון הסעודי "אל-ווטן" שבמאמר המערכת שלו שפורסם הבוקר (היום ו') שבו תקף את ישראל אך גם את חמאס. "ישראל טוענת שהיא קובעת את היעדים שלה בצורה מדוייקת בעוד המצלמות מראות שבין הקורבנות יש משפחות פלסטיניות חפות מפשע שאין להן ידע בסכסוך, מה שהופך את התגובה הישראלית נגד מה שהיא מכנה 'טרור' לטרור גדול יותר".

 

סרטונים מהרצועה: תקיפות צה"ל בעזה    (צילום: בראל אפרים)

סרטונים מהרצועה: תקיפות צה"ל בעזה    (צילום: בראל אפרים)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

האמריקנים מגנים את ירי הרקטות לעבר ישראל בעודם יושבים על ערימת גופות. קריקטורה מהעיתון הירדני א-דוסתור ()
האמריקנים מגנים את ירי הרקטות לעבר ישראל בעודם יושבים על ערימת גופות. קריקטורה מהעיתון הירדני א-דוסתור
בהמשך המאמר מגיעה הביקורת על חמאס. "העולם לא מתייחס לפלסטינים בעזה והארגונים הבינלאומיים לא עושים עמם צדק משום שחמאס נמצא בקשר לא טוב עם העולם ולא משנה עד כמה הסוגיה צודקת - צריך שיהיה שלטון שיכול ליצור קשר עם העולם כדי לקבל תמיכה". במאמר הוסבר בין השאר כי "הבידוד של חמאס, אוזלת היד הדיפלומטית שלו, הניתוק שלו מהרשות וההתקוממות נגד מי שמהווה נציג לגיטימי של העם הפלסטיני גורמים לו להצטייר בעיני העולם כפושע".

 

במצרים, היה זה השדרן המפורסם עמרו אדיב, הידוע בהתנגדותו לתנועת האחים המוסלמים, שחטף את האש על תמיכתו בחמאס. הוא קרא לנשיא עבד אל-פתאח א-סיסי להתערב לטובת תושבי עזה, לפתוח את המעברים ולהכניס סיוע. אך באווירה הנוכחית במצרים נגד חמאס, המזוהה עם ארגון האחים המוסלמים השנוא, התגובות לא איחרו לבוא ואדיב הוגדר כאיש חמאס וטרוריסט.

 

השדרנית אמאני אל-חיאט מערוץ ON TV, המזוהה עם המשטר המצרי, הייתה אחת מאלה שתקפו את אדיב. היא טענה כי חמאס אשם ב"מעשי הטבח" של ישראל ברצועת עזה ואף אמרה כי חמאס יצר במכוון את המשבר בעזה כדי להביא לפתיחתו של מעבר רפיח.

מתנחלים מפציצים את עזה. קריקטורה מהעיתון אל-ביאן של איחוד האמירויות ()
מתנחלים מפציצים את עזה. קריקטורה מהעיתון אל-ביאן של איחוד האמירויות

קריקטורה צינית באל-מיסרי אל-יום: למה אתה לא מזדהה עם חמאס? ()
קריקטורה צינית באל-מיסרי אל-יום: למה אתה לא מזדהה עם חמאס?

 

ישראל מייגעת בדיבורי שואה ומבצעת פשעים בעזה

אך היו במצרים כאלה שעדיין שמרו על קו מילטנטי נגד ישראל. בעיתון המצרי "אל-ג'ומוהריה", שמזוהה עם שלטונו של א-סיסי, האמון לפי דיווחים על המגעים להפסקת אש בין הצדדים, ניסו לשמור על קו מיליטנטי וחריף נגד ישראל. באחד ממאמרי המערכת שלו נכתב כי "רצח הילדים, הנשים והזקנים חסרי הישע בעזה באמצעות כל אמצעי הלחימה הקטלניים מהים, האוויר והיבשה הם פשעים נגד האנושות שמבצעים אלה שמייגעים את מוחו של העולם בדיבורים על השואה הנאצית".

 

במאמר החריף והקשה גם נטען כי רצח הנער מוחמד אבו חדיר במחנה הפליטים שועפט בירושלים היה יכול לבייש אפילו את הנאצים ושממשלת ישראל "הגזענית" אינה שונה מאלה שרצחו אותו ושרפו את גופתו. 

 

במקביל, בעיתונות הערבית רווחת הסברה בימים האחרונים כי ישראל מנצלת את המצב בעולם הערבי ואת חוסר ההתעניינות בנושא הפלסטיני כדי לבצע את פעולותיה בעזה. בעיתון "אל-חיאת" נכתב הבוקר מאמר תחת הכותרת "עזה בין 'דאעש' לנתניהו'" שבו נכתב כי "היה צפוי שההסתערות הישראלית החדשה נגד רצועת עזה תפיק תועלת מגלי האלימות שגולשים לאזור".

 

ישראל מפציצה את עזה שבשער. קריקטורה מהעיתון אל-ערבי אל-ג'דיד  ()
ישראל מפציצה את עזה שבשער. קריקטורה מהעיתון אל-ערבי אל-ג'דיד

האו"ם וארצות הברית מגנים את ירי הרקטות לישראל בזמן שהיא מפציצה את עזה. מ"אל-ווטן" הסעודי ()
האו"ם וארצות הברית מגנים את ירי הרקטות לישראל בזמן שהיא מפציצה את עזה. מ"אל-ווטן" הסעודי

יושבים בעזה במעגל ושורפים מסמכים של האו"ם. מהעיתון א-שרק אל-אווסט ()
יושבים בעזה במעגל ושורפים מסמכים של האו"ם. מהעיתון א-שרק אל-אווסט

גם בעיתון "אל-קודס אל-ערבי" במאמר המערכת של אתמול נשמעו דברים דומים תחת הכותרת "עזה בין האשליה הישראלית והכישלון הערבי". מחד נטען במאמר כי הירי של ההתנגדות מהווה

תבוסה היסטורית לישראל. "נראה שהרקטות של ההתנגדות הפלסטינית הצליחו לשרטט מפה אסטרטגית ופסיכולוגית חדשה לסכסוך עם ישראל", נכתב. מאידך נטען כי "התוקפנות הישראלית חשפה את הכישלון רחב ההיקף מצד הרשות הפלסטינית והממשלות הערביות שעסוקות ב'דברים אחרים'".  

 

מי שמנצל את המבצע בעזה כדי להסיט את אור הזרקורים מהמתרחש אצלם הם כלי התקשורת של המשטר הסורי וחיזבאללה. הם מדווחים באדיקות על המתרחש בעיקר מנקודת ראייתם של הפלסטינים בכללותם ולא של חמאס. "פלסטין לבד: מי יוריד את המסכות מעל פניהם של הצבועים?", נכתב במאמר דעה בעיתון הסורי "אל-ווטן". מאמר שנועד ברובו לתקוף את העולם הערבי ואת אנשי הדת שהזדהו עם המורדים במשטר הסורי על כך שאינם נותנים את הדעת על המתרחש ברצועת עזה.

 

העיתונאי הלבנוני סאמי קליפ, המזוהה עם חיזבאללה, שם לב לתגובות הקשות נגד תושבי עזה וכתב בעיתון אל-אחבאר כי "מי שקורא את השמחה לאיד של הערבים לנוכח מה שקורה לתושבי עזה וגיבוריה וילדיה שנאבקים נגד אויבם, נגד הטילים שלו ונגד המטוסים שלו, מבין שהמזימות עשויות להצליח. אחרי שהצבאות של מדינות ערב שקעו במלחמות פנימיות מה שרוצים כעת זה לחסל את מה שנותר מפלסטין".

 

במאמר שכותרתו "למען עזה ולא חמאס" נאמר כי "הסוגיה לא הייתה קשורה לחמאס ואם היא טעתה או הייתה מעורבת, אלא הסוגיה היא העתיד של פלסטין". במאמר בעיתון המזוהה עם חיזבאללה, שמתח לא פעם ביקורת על חמאס חאלד משעל בפרט מאז תחילת ההתקוממויות בעולם הערבי, נכתב על ידי העיתונאי הלבנוני שלא במקרה פלוגות ירושלים, הזרוע הצבאית של הג'יהאד האסלאמי, הם העומדים בראש המערכה כעת.

 

בכלל, למרות ההתעניינות הגוברת בתקשורת הערבית במה שמתרחש בעזה בימים האחרונים בהשוואה למבצעים קודמים של צה"ל, ניכר כי יש ירידה בחלק מהערוצים שממשיכים לעסוק בהרחבה באירועים בעיראק ובסוריה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים