האם גם שכירים צריכים לדווח למס הכנסה?
לא מגישים דו"ח שנתי לרשות המסים מתוך הנחה שאתם פטורים מכך? כדאי שתדעו - בתנאים מסוימים, גם שכירים חייבים בהגשת דו"ח שנתי והענישה בתחום, למי שמפר את ההוראות - כבדה למדי
לא הגשתם דו"ח לרשות המסים? אם אתם אכן חייבים בגשת דיווח - המשמעות של אי-הגשת דו"ח שנתי עשויה להיות חמורה מאוד. תושב ישראל החייב בהגשת דו"ח שנתי ולא הגישו, חשוף להעמדה לדין פלילי על כל המשתמע מכך, וכמובן לתשלום מסים וקנסות.
בהתאם לסעיף 216 לפקודת מס הכנסה, העונש של מי שלא הגיש דו"ח עשוי להיות שנת מאסר או קנס או שני העונשים יחדיו. רק לאחרונה, בית המשפט המחוזי מרכז החמיר בענישתו של נאשם שהורשע באי הגשת דוח, על אף נסיבות אישיות קשות, וגזר עליו שנת מאסר בפועל.
מי חייב בהגשת דו"ח?
סעיף 131 לפקודת מס הכנסה קובע רשימה מפורטת של החייבים להגיש דו"ח לרשות המסים, וגם הוראות ביחס להגשת הדו"ח. בעיקרון, יחיד תושב ישראל שבשנת המס מלאו לו 18 חייב בהגשת דו"ח שנתי, אלא אם כן הוא פטור, כמפורט להלן.
הנישומים נדרשים במסגרת הדו"ח לדווח על כלל הכנסותיהם והכנסות בן/בת זוגם וילדיהם עד גיל 18, בישראל ובחו"ל, ולצרף לדו"ח את כל האישורים והאסמכתאות.
מי פטור מהגשת דו"ח?
כאמור, הכלל בפקודת מס הכנסה לגבי חובת הגשת דוחות שנתיים הוא, שכל יחיד חייב בהגשת דו"ח שנתי, אלא אם הוא פטור במפורש מלעשות כן. לעניין זה, סעיף 134א לפקודה מסמיך את שר האוצר לפטור בתקנות נישומים מסוימים מחובת הגשת דוח שנתי.
בהתאם לתקנות מס הכנסה (פטור מהגשת דין וחשבון) מוענק פטור מהגשת דוח לאוכלוסיה מסוימת, בהתקיים תנאים שונים. בעיקרון, הפטור ניתן לשכירים ולבעלי הכנסות אחרות אשר מנוכה מהכנסותיהם מס במקור, אך הפטור עשוי להיות מוגבל כמפורט להלן.
האם שכיר פטור מהגשת דו"ח?
למרות הפטור האמור לעיל, קיימים מקרים רבים בהם גם שכירים חייבים בהגשת דוח שנתי. בתקנות מס הכנסה נקבע כי לא יחול פטור מהגשת דוח שנתי למס הכנסה, בין היתר, במקרים הבאים:
• אדם שהוא בעל שליטה בחברה.
• אדם שישי לו זכות בחברה הנמצאת בחו"ל.
• אדם שיש לו נכסי חוץ (לרבות בחשבון בנק בחו"ל) ביום כלשהו בשנת המס ששווים מעל 1,874,000 שקל (בשנת 2013).
בהתאם להוראות אלה, אם לדוגמא, שכיר בעל חשבון בנק בחו"ל לא הגיש דו"חות למס הכנסה, הוא צפוי לעונשים חמורים לרבות תשלום המס וקנסות.
האם ניתן לדרוש מאזרח שיגיש דו"ח?
סעיף 135 לפקודה מס מעניק לפקיד השומה סמכות לדרוש מתושב ישראל דין וחשבון על הונו ונכסיו וזאת על מנת שהוא יוכל להגיע לידיעה טובה יותר ומלאה בדבר הכנסותיו של הנישום. לאחר קבלת המידע מהנישום, פקיד שומה עשוי לדוגמא, לחייב את הנישום בהגשת דו"ח שנתי, ואף לנקוט באמצעים שונים כנגדו.
לאחרונה, רשות המסים יוזמת משלוח מכתבי דרישה בעניין זה. ישראלים רבים, ללא תיק במס הכנסה, קבלו לאחרונה דרישה מאגף המודיעין ברשות המסים, להמצאת פרטים וכן מילוי טופס מס הכנסה שמספרו 5329 - דו"ח פרטים אישיים והצהרה על מקורות הכנסה בארץ ובחו"ל. מקבלי המכתב הזה חייבים לפנות בהקדם לייעוץ משפטי על לבחון את ההשלכות שיכולות להיות לכך.
מה יעשה מי שלא דיווח כדין?
ראשית יש לבחון משפטית האם קיימת חבות במס ו/או בדיווח. רצוי שהבדיקה תתבצע אצל עורך דין מומחה במסים עם ניסיון מעשי בתחום זה. לעיתים, ניתן להגיע לפתרונות יצירתיים אשר יחסכו ממון רב. כאשר קיים חשבון בנק בלתי-מדווח בחו"ל, יש לשקול פנייה לרשות המסים בהליך של גילוי מרצון.
ד"ר אבי נוב הוא עו"ד לדיני מיסים המייצג לקוחות בבקשות לגילוי מרצון